Šport
61 ogledov

Prevci med daljšimi, Domen in Peter v deseterici

Peter Prevc EPA
Tradicionalna turneja štirih skakalnic se je začela s kvalifikacijami v Oberstdorfu. Na tekmi bo nastopilo pet Slovencev.

Novoletna skakalna turneja, 65. po vrsti, se začenja v Oberstdorfu, kjer so bile ob 16.45 na sporedu kvalifikacije za tekmo, ki se bo dan pozneje začela ob isti uri kot kvalifikacijska serija. Naslov skupnega zmagovalca turneje brani 24-letni Peter Prevc, prvi favorit po mnenju številnih poznavalcev skokov pa je Domen Prevc.

Skupni zmagovalec turneje štirih skakalnic bo znan po tekmah v Oberstdorfu, Garmisch-Partenkirchnu, Innsbrucku in Bischofshofnu, slovenske barve pa bodo poleg bratov Domna, Petra in Ceneta Prevca zastopali še Jurij Tepeš, Rok Justin, Anže Semenič in Jernej Damjan. Slednji je pred dnevi presenetil z naslovom državnega prvaka, premagal je tudi Domna Prevca.

V poskusni seriji štirje Slovenci med 20

Že v poskusni seriji so slovenski orli nakazali dobro formo, po skokih 40 skakalcev je bil Damjan prvi, Semenič drugi, Cene Prevc pa peti. Kasneje so omenjeno slovensko trojico preskočili še Tepeš in Peter ter Domen Prevc.

Vodilni skakalec v svetovnem pokalu je v poskusni seriji zasedel 9. mesto, Peter Prevc je bil 12., Tepeš 17., med dvajseterico pa se je kot 19. uvrstil še Damjan. Semenič je bil 24., Cene Prevc 35., na tekmo pa bi se kot 47. uvrstil tudi Justin.

Cene Prevc zelo daleč

V kvalifikacijah je s številko 30 odlično skočil Cene Prevc in prevzel vodstvo, zanesljivo pa se je na tekmo že pred tem uvrstil tudi Damjan. Krajša sta bila Justin in Semenič. Slednji je bil zaradi nepravilnosti pri dresu tudi diskvalificiran, Justin pa je uvrstitev na tekmo zgrešil za eno mesto.

Srednji od bratov Prevc je imel celo najdaljšo daljavo med tistimi, ki so si morali nastop še zagotoviti (133 metrov), a je izgubil nekaj mest zaradi slabšega doskoka in posledično manjšega seštevka točk. Tik za njega se je uvrstil Tepeš. Pol metra krajši od brata je bil tudi Peter Prevc, ki pa je z lepim skokom takrat zaostal le za domačinom Stephanom Leyhejem.

Boljši od Petra je bil tudi Domen, ki je sicer doskočil pri 134 metrih, do zmage v kvalifikacijah pa je s 139 metri prišel Norvežan Daniel Andre Tande. Oba z Domnom sta morala skočiti z nižjega zaletnega mesta kot tekmeci.

Domen je osvojil osmo mesto, Peter deveto, na tekmi pa bodo nastopili še Cene Prevc (20.), Tepeš (22). in Damjan (33).

V petkovi prvi seriji se bo Tepeš meril s Švicarjem Simonom Ammannom, Ceneta Prevca čaka Poljak Klemens Muranka, Damjana Francoz Vincent Descombes Sevoie, Petra Prevca Norvežan Tom Hilde, Domna Prevca pa Japonec Taku Takeuchi.

Novoletna turneja, Oberstdorf, kvalifikacije:

Komentarjev 1
  • 4krogci 18:07 29.december 2016.

    Pa kje so spet jajcka najdli?