Šport
28 ogledov

Slovenski orli pred Finci na 5. mestu

Bron s svetovnega prvenstva je dal slovenski ekipe potrebne samozavesti. (Foto: Žurnal24 main
Nordijski smučarji so ta vikend v Lahtiju. Tekmi v dvojnem zasledovanju sta dobila Dario Cologna in Therese Johaug. Med skakalci so na ekipni tekmi primat najboljših potrdili Avstrijci, Slovenci so bili peti.
Bili smo zelo skupaj, morda tudi v boju za tretje mesto, a Poljaki so imeli danes izjemno razpoloženega Malysza, Nemci pa Freunda, ki sta bila tokrat za nas premočna.
Matjaž Zupan

Avstrijski smučarski skakalci so zmagovalci ekipne tekme svetovnega pokala v smučarskih skokih v Lahtiju. Svetovni prvaki so na prvem mestu zbrali 1086 točk, drugi so bili Norvežani (1065,3), tretji pa Poljaki (1028,3). Slovenci Jernej Damjan, Jurij Tepeš, Peter Prevc in Robert Kranjec, bronasti junaki z minulega SP, so bili peti (999,7).

Avstrijci pa so dobili tudi predzadnjo ekipno tekmo svetovnega pokala v Lahtiju; sledi le še finalna prihodnji teden v Planici. Gregor Schlierenzauer, Martin Koch, Andreas Kofler in Thomas Morgenstern so potrdili zmago na minulem svetovnem prvenstvu v Oslu in se pričakovano veselili nove v svetovnem pokalu, kjer so letos nepremagljivi.

Drugi so bili Norvežani, tretji pa Poljaki na krilih veterana Adama Malysza, ki se po koncu sezone poslavlja od smučarskih skokov, tokrat pa mu je s skokom 131,5 metra uspela daljava finala. Nemci, ki so že na SP pristali tik za stopničkami, so bili tudi danes četrti. V boju za stopničke so bili tudi slovenski skakalci, a sta bila po besedah glavnega trenerja Matjaža Zupana danes Malysz in Nemec Severin Freund enostavno premočna in sta prav ta dva skakalca naredila prednost.

"Lahko rečem, da so danes vsi fantje skakali kar dobro, zato sem zelo zadovoljen. Prevc je naredil boljše skoke kot na treningih in nasploh zadnje čase, tako da nimam česa reči. Bili smo zelo skupaj, morda tudi v boju za tretje mesto, a Poljaki so imeli danes izjemno razpoloženega Malysza, Nemci pa Freunda, ki sta bila tokrat za nas premočna," je uvodoma v pogovoru za STA povedal Zupan in dodal: "Kljub temu so se fantje danes dobro borili in peto mesto je bilo tokrat tisto, kar smo si zaslužili."

Današnji dobri nastopi vseh štirih slovenskih skakalcev so dober obet pred jutrišnjo posamično tekmo. "Zagotovo. Če bodo šli fantje v nedeljsko tekmo na takšen način in s takšnim pristopom kot danes, sem prepričan, da bomo lahko zadovoljni," je še dejal Zupan. Finci so današnjo tekmo pred domačimi navijači končali za Slovenijo na šestem mestu, legendarni Janne Ahonen pa je na domačih tleh prikazal nekaj svojih zadnjih skokov v karieri, saj se bo po nedeljski posamični tekmi dokončno poslovil od skokov. V nedeljo čaka skakalce na Finskem še posamična tekma, na kateri bodo nastopili vsi štirje Slovenci; najboljši med njimi je bil v petkovih kvalifikacijah Robert Kranjec, ki je imel deveti dosežek med kvalifikanti.

Lahti, ekipna tekma smučarjev skakalcev:

1. Avstrija 1086,0 točk
2. Norveška 1065,3
3. Poljska 1028,3
4. Nemčija 1017,9
5. Slovenija 999,7
6. Finska 960,1

Zmagi Johaugovi in Cologni
S tekmo svetovnega pokala v Lahtiju se nadaljuje sezona smučarskega teka. V dvojnem zasledovanju je zmagala Norvežanka Therese Johaug (25:43,9), svetovna prvakinja v disciplini 30 kilometrov prosto. Drugo mesto je po fotofinišu pripadlo vodilni v skupnem seštevku, Poljakinji Justyni Kowalczyk, tretja pa je bila Italijanka Arianna Follis (+23,4). Slovenke niso nastopile, že v nedeljo pa bosta v smučini sprinta v klasični tehniki Petra Majdič in Katja Višnar, medtem ko Vesna Fabjan zaradi bolezni v Lahtiju ne nastopa.

Dario Cologna | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Švicarski smučarski tekač Dario Cologna (47:31,3) pa je zmagovalec dvojnega zasledovanja v moški konkurenci, s čimer si je že zagotovil zmago v skupnem seštevku. Drugo mesto je osvojil Francoz Maurice Magnificat (+0,8), tretji pa je bil rojak slednjega Vincent Vittoz (+1,0).

Lahti, dvojno zasledovanje 2 x 5 km (Ž):

1. Therese Johaug (Nor) 25:43,9
2. Justyna Kowalczyk (Pol) +0,0
3. Arianna Follis (Ita) +23,4
4. Marit Björgen (Nor) +37,7
5. Charlotte Kalla (Šve) +37,9
6. Marianna Longa (Ita) +39,3

Skupno (po 26. tekmi od 31):

1. Justyna Kowalczyk (Pol) 1739 točk
2. Marit Björgen (Nor) 1132
3. Arianna Follis (Ita) 1085
4. Marianna Longa (Ita) 978
5. Therese Johaug (Nor) 967
6. Petra Majdič (Slo) 894
...
27. Vesna Fabjan (Slo) 246
30. Katja Višnar (Slo) 212
71. Barbara Jezeršek (Slo) 30
79. Alenka Čebašek (Slo) 20
89. Mirjam Cossettini (Slo) 15

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.