Šport
66 ogledov

Slovenski paraolimpijci v sedmih nebesih

veselka pevec Facebook/Veselka Pevec
Slovenski paraolimpijci si bodo 10. september 2016 dobro zapomnili. V Riu se je ta dan zapisal v zgodovino slovenskega športa invalidov, saj sta na eni tekmi kar dva slovenska športnika osvojila medalji.

Današnja nedelja je za slovenske športnike v Riu sicer tekmovalno prost dan, seveda pa še vedno zelo odmeva sobotni velik uspeh strelske ekipe z dvojno zmago z zračno puško.

Sladičeva se je v Riu letos poleti že povsem udomačila. Avgusta je na olimpijskih igrah spremljala Živo Dvoršak, zdaj ima v Riu štiri športnike invalide, ki jih trenira in spremlja na velikih tekmovanjih že dve desetletji.

Zlata kolajna Veselke Pevec in srebrna Frančka Gorazda Tirška sta v veliki meri tudi zasluge selektorke Polone Sladić. Slovi kot stroga trenerka, ki ima vse pod nadzorom, kar pa očitno prinaša uspehe.

"Tole je noro, noro, noro ... čustva so šla svojo pot, ko je bilo jasno, da imamo dve medalji. Oba sta izvrstno odstreljala. Škoda za Nanija za zadnji strel, ker je do takrat vodil. Moramo biti presrečni za dvojno zmago, to je neverjeten uspeh v tej konkurenci. Ja, noro," je po podelitvi medalj v disciplini R4 kategoriji SH2 v Riu dejala strelska selektorka, še povsem pod vtisom nepozabnega dogajanja pol ure prej na strelišču Deodoro.

''Dva finala uspeh, dve medalji...vesolje''

"Dejansko je konkurenca zelo izenačena. Nismo skrivali forme, vedeli smo, da sta Veselka in Nani konkurenčna, a to ni nikoli zanesljivo. Zato sta dva finala uspeh, dve medalji pa ... vesolje," je skušala najti besede za opis uspeha.

"Kakor mi je Nani na hitro povedal, se mu je ta strel prehitro sprožil. Žal mi je zanj, a ko bo to prespal, bo videl, da je tudi ta ponovitev uspeha iz Londona velika stvar. Takoj po koncu ni bil zadovoljen, a pozneje bo drugače. Strelske velesile so ostale brez medalje in tudi brez finala," je o razočaranju Tirška oziroma Nanija, kot ga kličejo v ekipi, dejala Sladičeva.

"Veselka je imela ogromno težav z očmi, poleg tega pa smo ob koncu priprav v Sloveniji odkrili napako na dioptru, ki jo je zelo težko odkriti. To smo našli in zdelo se je, da je takrat kar spregledala in začela streljati zelo dobro. Pokazala je, da je superšampionka. Nani pa je strelec za velike tekme. Nikoli ne popušča, grize do konca in več kot zasluženo sta na prvem in drugem mestu," je svoja dobitnika medalj opisala nekdanja zelo uspešna strelka, ki zdaj že dolgo gradi tudi uspešno trenersko kariero.

''Verjeli smo v to zgodbo''

Predsednik zveze za šport invalidov Slovenije - Paraolimpijskega komiteja (ZŠIS-POK) Damijan Lazar je tudi v živo spremljal zgodovinski dan in seveda ni mogel skriti zadovoljstva ob velikem uspehu.

"Upali smo in verjeli v to zgodbo. Zveza je strelce tudi finančno podprla, sledila so medcelinska tekmovanja. Za nas je to velik finančni zalogaj, a smo se tem prvim in drugim mestom prepričali vse, ki so nam stali na poti. Seveda pa je to tudi zahvala sponzorjem, ki nam pomagajo," je dejal Lazar.

"Ta kontinuiteta kakovostnega udejstvovanja se kaže že skozi več let. Malce me je presenetila Veselka, ki je kot debitantka osvojila prvo mesto, pokazala pa sta veliko kakovost," je dobitnika medalj pohvalil predsednik.

Stvari se premikajo na bolje

Njuni medalji bosta nedvomno pomenili tudi zagon za nove rodove športnikov invalidov. "Na področju športa invalidov se stvari premikajo na bolje. Želimo, da se tudi v Sloveniji razvije šport na ravni rekreacije za mlade. Mlade bomo skušali vključiti v šport, ob tem pa je odgovornost zveze, da skuša s takšnimi dosežki predstaviti šport invalidov. Da je to vrhunski šport in da je potrebno veliko odrekanja," je poudaril še en pomen uspeha super sobote, kot so vsi vpleteni poimenovali dogajanje v paraolimpijskem Riu ta dan.

"Mi smo verjeli v zgodbo strelcev, za prvo in drugo mesto pa se mora vse združiti. Znanje, sreča, vse se mora združiti v skupen cilj. Nam je danes ta cilj uspelo doseči," je še dodal prvi mož slovenske zveze športnikov invalidov.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.