Šport
438 ogledov

Slovenski števec poskočil na osem, Flisar morda št. 9

Košir Soči olimpijske igre paralelni slalom podelitev Stanko Gruden/STA
Da so se najuspešnejše olimpijske igre v zgodovini samostojne Slovenije zaključile v stilu, je z osmo slovensko kolajno v Sočiju v soboto poskrbel deskar Žan Košir. Pred zadnjimi odločitvami Slovenija na izvrstnem 16. mestu po številu kolajn.

Slovenski deskar Žan Košir je Sloveniji v Sočiju priboril še osmo odličje. V paralelnem slalomu je osvojil srebro, potem ko je v finalu za 11 stotink izgubil dvoboj z Rusom Vicom Wildom. Bron je osvojil Avstrijec Benjamin Karl. Devetindvajsetletni Tržičan je bil bronast že v paralelnem veleslalomu.

Zimske olimpijske igre v Sočiju so za Slovence najuspešnejše doslej. Bero kolajn je še z drugim odličjem v Sočiju nadaljeval deskar Košir, ki je bronu v paralelnem veleslalomu dodal srebro v paralelnem slalomu. Košir se je po številu osvojenih kolajn v Sočiju pridružil Petru Prevcu, ki ima prav tako srebro in bron, in dvakrat zlati Tini Maze.

Ruski biatlonci so dobili zadnjo biatlonsko preizkušnjo, moško štafeto 4 x 7,5 km. Slovenci Peter Dokl, Jakov Fak, Klemen Bauer in Janez Marič so zasedli končno šesto mesto in s tem dosegli najboljšo štafetno uvrstitev na OI. Drugo mesto so osvojili Nemci, tretji pa so bili Avstrijci.

Matt v zgodovino kot najstarejši smučar s kolajno

Zmagovalec zadnje preizkušnje v alpskem smučanju na olimpijskih igrah v Sočiju, moškega slaloma, je Avstrijec Mario Matt (1:41,84). S srebrom se je okitil njegov rojak Marcel Hirscher (+ 0,28), bron pa si je prismučal Norvežan Henrik Kristoffersen (+ 0,83). Edini slovenski finalist Mitja Valenčič je tekmo končal na 11. mestu (+ 2,30). Žan Kranjec in Klemen Kosi sta v prvi vožnji odstopila in krstni olimpijski slalom končala v snegu.

Olimpijska komiteja Slovenije in Kanade sta danes na prizorišču olimpijskih iger v Sočiju vložila pritožbo na Mednarodno športno razsodišče (CAS) zaradi razpleta moške preizkušnje v smučarskem krosu na igrah v Rusiji, na kateri so zmagali trije Francozi, so sporočili iz Casa. Slovenci in Kanadčani menijo, da so si Francozi do kolajn pomagali s kršenjem pravil pri oblačilih tekmovalcev.

Še nekaj upanja za Flisarja: pritožba na CAS

Oba komiteja sta pritožbo že vložila na Mednarodno smučarsko zvezo (FIS), a je ta pritožbo zavrnila, ker je bila vložena prepozno, zato sta se obrnila še na Cas. Če bi bila pritožba uspešna, bi slovenski tekmovalec Filip Flisar s šestega mesta napredoval na tretje, zlato pa bi dobil četrtouvrščeni Kanadčan Brady Leman. Cas bo primer obravnaval prednostno že danes ponoči, odločitev bo znana v nedeljo dopoldne.

Edina Slovenka Barbara Jezeršek je bila v teku na 30 km s skupinskim startom v prosti tehniki na olimpijskih igrah v Sočiju 31.. Na prvih treh mestih so bile Norvežanke Marit Bjørgen, ki je za svoje tretje zlato na teh OI ob koncu ugnala Therese Johaug, bron pa je osvojila Kristin Størmer Steira.

Finci ubranili hokejski bron

Avstrijka Julia Dujmovits se veseli zlata v deskarski slalomski preizkušnji. Srebro je osvojila Nemka Anke Karstens. Nemški uspeh je z bronom dopolnila Amelie Kober. Edina Slovenka na tekmi Gloria Kotnik je obtičala v kvalifikacijah in ostala brez zaključnih bojev.

(Finska - ZDA) olimpijske igre hokej soči | Avtor: EPA EPA
Finska hokejska reprezentanca je v tekmi za tretje mesto na olimpijskem turnirju v Sočiju prepričljivo s 5:0 (0:0, 2:0, 3:0) premagala ZDA. Finci so tako ponovili uspeh z zadnjih iger v Vancouvru, ko so prav tako osvojili bron. V velikem finalu OI se bodo v nedeljo ob 13. uri pomerili Kanadčani in Švedi. Za Finsko, ki je morala v petkovem polfinalu priznati premoč sosedom Švedom z 1:2, so v malem finalu zadeli veteran Teemu Selänne dvakrat (22., 50.), Jussi Jokinen (22.), Juuso Hietanen (47.) in Olli Määttä (53.).

Drsanje še vedno v oranžni barvi

Nizozemske hitrostne drsalke so dopolnile uspeh moške ekipe ter osvojile zlato odličje v ekipnem zasledovanju. Za Nizozemsko so drsale Marrit Leenstra, Jorien ter Mors in Ireen Wüst. Srebro so osvojile Poljakinje, za veselje domačih gledalcev pa so poskrbele Rusinje z bronom.

Nizozemci, ki na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju prevladujejo v hitrostnem drsanju, so osvojili še zlato v moškem ekipnem zasledovanju. Srebro gre v Južno Korejo, bron pa Poljski. Zmagovito nizozemsko moštvo so sestavljali Jan Blokhuijsen, Sven Kramer in Koen Verweij.

Preiskali dom Sachenbacher-Stehlejeve, nov primer dopinga

Bavarska zvezna kriminalistična policija je v petek preiskala dom biatlonke Evi Sachenbacher-Stehle, ki je bila pozitivna na doping testu, in biatlonski center v Ruhpoldingu, kjer športnica trenira. Osredotočili so se predvsem na hrano in prehranska dopolnila. S tožilstva v Münchnu, ki usmerja preiskavo, so sporočili, da so poleg biatlonskega centra preiskali še dve zasebni zgradbi in v enem od preiskanih objektov našli prehranska dopolnila. Dodali so, da ne preiskujejo biatlonke, ampak za zdaj neznane ljudi, ki so farmacevtske izdelke za doping spravili v obtok.

Zadnje dni olimpijskih iger v Sočiju so se sicer primeri temne strani velikega športnega dogodka začeli množiti. Potem ko so danes že razkrili tretjo kršilko dopinških pravil, ukrajinsko tekačico Marino Lisogor, je Mednarodni olimpijski komite zvečer potrdil še primer latvijskega hokejista Vitalijsa Pavlovsa. Pavlovs je bil pozitiven 19. februarja po četrtfinalni tekmi s Kanado, vzorec pa je razkril uporabo prepovedanega metilheksanamina. Enako sredstvo so našli v vzorcu biatlonke Sachenbacher-Stehlejeve, ki je kot prva padla na dopinškem testu v Sočiju.

Poleg Sachenbacher-Stehlejeve, Lisogorjeve in Pavlovsa je na dopinškem testu padel tudi italijanski član posadke v bobu William Frullani. Na zadnjih igrah so največ primerov, sedem, odkrili v Salt Lake Cityju 2002 in Torinu 2006, na zadnjih igrah v Kanadi pa je bil pozitiven le en vzorec.

Število kolajn po državah:

Mesto Država Zlato Srebro Bron Skupaj
1 Rusija 11 10 8 29
2 Norveška 11 5 10 26
3 Kanada 9 10 5 24
4 ZDA 9 7 11 27
5 Nizozemska 8 7 9 24
6 Nemčija 8 6 5 19
7 Švica 6 3 2 11
8 Belorusija 5 0 1 6
9 Avstrija 4 8 5 17
10 Francija 4 4 7 15
11 Poljska 4 1 1 6
12 Kitajska 3 4 2 9
13 Južna Koreja 3 3 2 8
14 Švedska 2 6 6 14
15 Češka 2 4 2 8
16 SLOVENIJA 2 2 4 8
17 Japonska 1 4 3 8
18 Finska 1 3 1 5
19 Velika Britanija 1 1 2 4
20 Ukrajina 1 0 1 2
21 Slovaška 1 0 0 1
22 Italija 0 2 6 8
23 Avstralija 0 2 1 3
24 Latvija 0 1 2 3
25 Hrvaška 0 1 0 1
26 Kazahstan 0 0 1 1
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.