Šport
2 ogledov

Slovenski tenis bo napredoval

Ivan Ljubičić je v svoji karieri zasedal že 3. mesto na lestvici ATP. Od njega j Žurnal24 main
Najboljši hrvaški teniški igralci so letos vsi po vrsti odpovedali nastop na turnirju v Umagu. Direktorju turnirja Slavku Rasbergerju je bil od najboljših zvest le Ivan Ljubičić.

Hrvaški teniški as Ivan Ljubičić je v Umagu v napetem boju za polfinale izpadel proti večnemu krvniku Hrvatov Jürgenu Melzerju. Kljub vsemu je dokazal, da se po velikih težavah s poškodbami vrača. V pogovoru za zurnal24.si je 57. igralec z lestvice ATP spregovoril tudi o velikem napredku slovenskega tenisa.

Letos imate veliko težav s poškodbami. Primorani ste bili izpustiti Wimbledon, pred lanskim turnirjem v Umagu pa so vas morali dobesedno odnesti v bolnišnico. Je vaše zdravstveno stanje zdaj dokončno dobro?
Sedaj je vse dobro. Zlom, zaradi katerega sem izpustil Wimbledon, je saniran. Veliko treniram, da se vrnem v dobro fizično kondicijo. Upam, da so sedaj težave za menoj. Drugi del sezone želim odigrati na visokem nivoju, saj imam cilj, da se vrnem med prvih 30 igralcev sveta.

Hrvaški tenis je po uspehu v Davisovem pokalu in uvrstitvi v polfinale ponovno v ospredju zanimanja hrvaške javnosti. Turnir v Umagu vedno vsi pohvalijo, a ste vi skoraj edini domači igralec, ki je zvest temu turnirju. Zakaj?
Iskreno povedano, ne vem. Za druge ne morem odgovoriti, lahko povem le sam zase. Dejstvo je, da nekajkrat nisem igral tudi sam, saj je turnir na sporedu tik pred serijo Masters turnirjev v ZDA in se Umag enostavno ni vklapljal v moj urnik. Vsak izbira svoj program. Splet neugodnih okoliščin je pripeljal do tega, da sva letos hrvaški tenis zastopala le jaz in Ivan Dodik.

Ivan Ljubičić je za to, da turnir v Umagu ostane na pesku. © Gregor Prebil

 
V Portorožu se je turnir na betonu izkazal za uspeh. Organizatorji so uspeli letos privabiti celo prvo igralko sveta, Rusinjo Dinaro Safino. Bi se moral Umag v tem smislu zgledovati po turnirju v Portorožu?
Mislim, da bo direktorju turnirja v prihodnjih letih zelo težko pripeljati najboljše igralce v Umag. Vendar pa mora biti v koledarju ATP-ja neko pravilno razmerje turnirjev na betonu in pesku. Če bi bilo še več turnirjev na trdi podlagi, to ne bi bilo pošteno do igralcev, ki so boljši na pesku. Moje mnenje je, da bi moral turnir v Umagu vztrajati na podlagi, na kateri se igra že dve desetletji, torej na pesku.

Letos so vseeno v Umagu postavili igrišče z betonsko podlago. Predvsem zaradi tega, da bi na njem treniral Novak Djoković, pa tudi vi.
Mene nihče ni vprašal. Je pa to odlična zamisel, da potem, ko nekdo izgubi na turnirju, lahko trenira na betonu, saj se sezona peska končuje.

Sami ste leta 2005 zmagali v finalu. Kakšne možnosti za ponovitev uspeha imate letos, glede na to, da so hrvaški reprezentanti v primerjavi izpred štirih let uvrščeni veliko nižje na lestvici ATP?
Lahko spet zmagamo. Moštveno tekmovanje nima vpliva na uvrstitev na lestvici ATP. To je tekmovanje, kjer je pomembna ekipa, ta mora biti močna. V polfinalu doma igramo proti Češki, v primeru zmage pa finale verjetno proti Španiji. Verjamem v uspeh.

Slovenci so na lestvici ATP najvišje v zgodovini. Sami ste proti Blažu Kavčiču že igrali. Kakšno je vaše mnenje o njem?
Menim, da je velik borec in delavec. Iskreno povedano, ne vem veliko o njem, vendar pa dokazuje, da je dober. Všeč mi je, če nekdo pusti srce na terenu. Blaž ga vedno.

Slovenski tenis je naredil velik korak o njem. Kako na splošno poznate slovenski tenis in kakšno je vaše mnenje o njem?
Sedaj igrajo druge generacije. Sam sem odrasel skupaj s Kraševcem, Krušičem, Tkalcem. Njih poznam zelo dobro za razliko od mlajših, saj ne igramo na istih turnirjih. Verjamem, da lahko še napredujejo in jih bom lahko tudi tako bolje spoznal.

Kakšne so po vašem mnenju prednosti hrvaškega tenisa, ki je ustvaril celo vrsto vrhunskih teniških igralcev, pred slovenskim. Da imaš dva teniška turnirja serije ATP najbrž ni dovolj?
Močni turnirji so zelo pomembni. Glavni razlog pa je zagotovo tradicija. Hrvaška ima dolgo tradicijo. Vendar pa kot sem dejal, slovenski tenis se vzpenja, punce so bile vedno v svetovnem vrhu. Čas je, da se po njih zgledujejo tudi fantje.

Imate že petletnega sina. Bo šel po vaših stopinjah?
Ne vem. To se bo on odločil. Jaz v njegovem imenu ne bom sprejemal odločitev.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.