Šport
23 ogledov

Slovenski tenis pred zgodovinsko priložnostjo

Blaž Kavčič Reuters
Slovenski teniški reprezentanci se od 6. do 8. aprila ponuja priložnost za zgodovinski dosežek v Davisovem pokalu. V drugem krogu prve evroafriške skupine bo gostovala proti močno oslabljeni Južnoafriški republiki, zmaga v tem dvoboju pa bi jo pripeljala na zadnjo stopničko do uvrstitve v svetovno skupino Davisovega pokala.

Mednarodna teniška zveza je letos zaradi olimpijskih iger v Londonu spremenila koledar tekmovanj v Davisovem pokalu, kar je posledično pripeljalo do številnih odpovedi najboljših igralcev, ki osebne interese in s tem povezane nastope na turnirjih ATP postavljajo pred želje nacionalnih teniških zvez.

Tako se je nastopu v slovenski reprezentanci v Južnoafriški republiki odpovedal Aljaž Bedene, s precej večjo težavo pa se je srečal kapetan Južnoafriške republike John-Laffnie de Jager, ki proti Sloveniji ne bo mogel računati na svoja najboljša igralca, Kevina Andersona, ki zaseda 28. mesto na lestvici ATP, in Rika De Voesta (124.).

Slovenija v vlogi favorita

Slovenija se je tako kar naenkrat znašla v vlogi favorita. "Zagotovo je to dobro za nas, vendar se je treba zavedati, da nas v Johannesburgu čakajo zahtevni in specifični pogoji za igro. Dvoboj bo potekal na visoki nadmorski višini, ki je za nas popolna uganka, za njihove igralce pa povsem običajna stvar. Žoge imajo na taki višini povsem drug let, odboj je drugačen, zato bomo poskušali pet dni priprav v JAR izkoristiti čim bolje in se v domovino vrniti z zmago," pravi kapetan Blaž Trupej.

Najvišje rangirani slovenski igralec Blaž Kavčič je že okusil igranje v Johannesburgu, zato je kljub odpovedim najboljših domačih igralcev previden v napovedih. "Treba je igrati na čim krajše izmenjave. Vem, da bomo delali veliko napak, vendar nanje je treba čim prej pozabiti in garati za vsako točko. Želim si zmago, saj nas nato morda septembra končno čaka pravi dvoboj tudi v Sloveniji," pravi Kavčič.

Obstanek že zagotovljen

Poleg Kavčiča (107. na lestvici ATP) bodo slovenske barve zastopali še Grega Žemlja (130.), Janez Semrajc (668.) in Nik Razboršek. Na drugi strani so prijavljeni Izak Van Der Merwe (128.), Raven Klaasen (271.) in Ruan Roelofse (377.).

Slovenija si je obstanek v prvi evroafriški skupini za prihodnjo sezono že zagotovila, ob zmagi v Johannesburgu pa bi se od 14. do 16. septembra srečala z enim od poražencev v svetovni skupini. Morebitni tekmeci so nadvse atraktivni; Švica z Rogerjem Federerjem, Rusija z Mihajilom Južnim in Nikolajem Davidenkom, Nemčija s Tommyjem Haasom ter Kazahstan, Kanada, Italija, Švedska in Japonska.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.