Šport
20 ogledov

Slovenski tenisači iz Kranja v Romunijo

Žemlja Anže Petkovšek
Slovenska teniška reprezentanca je z odliko opravila dvoboj za obstanek v prvi evroafriški skupini Davisovega pokala. Ekipo Litve, ki je v Kranj pripotovala s 75. igralcem na svetu Ricardasom Berankisom, je premagala s 5:0 in bo tako šesto leto zaporedoma igrala na tej ravni tekmovanja.

Slovenija je temelje končne zmage postavila v petek oziroma že v prvem dvoboju, v katerem je Grega Žemlja suvereno s 3:0 v nizih premagal Berankisa. Varovanci kapetana Blaža Trupeja so s tem dobili potrebno samozavest in zagon, gostje pa so se verjetno že tedaj sprijaznili z dejstvom, da se bo njihova enoletna zgodba v prvi evroafriški skupini letos končala. Tako je Blaž Rola v petek naše povedel v vodstvo z 2:0, dokončno pa sta zmago Sloveniji prinesla Rola in Blaž Kavčič v igri dvojic.

V nedeljo sta morali reprezentanci po pravilih Davisovega pokala odigrati še preostala dva dvoboja, a le na dva dobljena niza. Rola je v manj kot uri prišel do nove zmage, peto točko za oceno 'sedi, pet' pa je Sloveniji priigral četrti član reprezentance Tom Kočevar Dešman, ki je vskočil namesto rahlo poškodovanega Žemlje. V treh nizih s 6:2, 2:6 in 6:4 je premagal Tadasa Babelisa.

"Bili smo nadvse suvereni"

Za razliko od slovenskih deklet, ki so letos v pokalu Fed prvič v zgodovini zdrsnila v tretjo evroafriško skupino, fantje ostajajo člani druge svetovne lige in so znova dokazali, da če se zberejo vsi trije najboljši, lahko posežejo tudi višje. Lani spomladi so bili že precej blizu; premagali so Portugalsko, v dvoboju z Izraelom, ki bi jih pripeljal korak do svetovne skupine, pa niso imeli sreče in zdravja.

"Za svetovno skupino potrebuješ najmanj tri enakovredne igralce, seveda zdrave in pripravljene za igro. Že tukaj v Kranju se je ob poškodbi Žemlje pokazalo, kako pomembno je imeti tri igralce. Če jih ne bi imel, bi s težavo sestavil močno dvojico in vprašanje bi bilo, kako se bi vse skupaj izteklo. Tako pa smo bili nadvse suvereni; ko je bilo potrebno, nismo oddali niti niza in to, mislim, da je še en dokaz, da je Sloveniji mesto najmanj v prvi evroafriški skupini," pravi Trupej.

Po zmagi nad Romuni bi sledil dvoboj s petkratnimi zmagovalci Davisovega pokala Španci

Novo priložnost za zgodovinski podvig bodo imeli slovenski tenisači v 2016. V začetku marca jih najprej čaka gostovanje v Romuniji, v primeru uspeha pa spektakularni obračun s petkratnimi zmagovalci Davisovega pokala Španci. Ta bi bil na sporedu sredi julija, v primeru poraza z Romunijo pa bi se Slovenija znova borila za obstanek, in sicer septembra proti poražencu dvoboja Portugalska - Avstrija.

Verjetno se noben od teh dvobojev ne bo več smel igrati v dvorani teniškega kluba Triglav v Kranju, ki ima za slovenski moški tenis poseben pomen. Slovenija je tu odigrala štiri obračune in vse štiri zmagala. Skupna razlika v dobljenih dvobojih v Kranju pa je kar 18-2. Dvorana namreč ne izpolnjuje osnovnih zahtev Mednarodne teniške zveze.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.