Šport
2 ogledov

Slovo na vrhuncu

ahonenzmagovalec_main_afp Žurnal24 main
Posloviti se na vrhuncu kariere je cilj mnogih. Nekaterim je letos uspelo. Janne Ahonen in Justine Henin sta športne arene zapustila kot zmagovalca.
 

Žurnalovo slovo leta 2008 v svetu

Janne Ahonen
Justine Henin
Dominik Hašek
Romario
Mate Parlov

Slovo, ker noče biti "polovičar"
Marca je slovo od smučarskih skokov naznanil Finec Janne Ahonen . 31-letnik je kariero sklenil na vrhuncu, potem ko je na 56. nemško-avstrijski novoletni turneji po letih 1999, 2003, 2005 in 2006 osvojil še zgodovinsko peto zmago. "Cilj vsakega športnika je, da se zna posloviti na vrhuncu kariere," je dejal Ahonen, ki je minulo sezono dosegel štiri zmage v svetovnem pokalu – v skupni razvrstitvi svetovnega pokala je bil tretji – in na svetovnem prvenstvu v poletih v Oberstdorfu osvojil dve odličji – ekipno srebro in posamični bron. "Nimam več prave motivacije za trening in ker nisem polovičar, je bolje, da se poslovim," je še dodal zmagovalec 36 tekem v svetovnem pokalu in se julija dokončno poslovil na ekshibicijski tekmi na skakalnici v Lahtiju , kjer je pred 20 leti začel svojo uspešno športno pot. Pod skakalnico se je zbralo kar 11.500 ljubiteljev skokov, ki so si prišli ogledat njegov zadnji skok. In za slovo je še enkrat zmagal.

OP Francije je dobila kar štirikrat. © Reuters

 
Čustev ni bilo nikjer več
Justine Henin je svoje teniške copate obesila na klin kot najboljša igralka sveta. Presenetila je mnoge po vsem svetu. Zanimivo je, da je 25-letna igralka še pred tedni zelo zavzeto govorila o letošnji sezoni, nastopu na olimpijskih igrah v Pekingu , čez dober teden pa bi branila zmago na OP Francije . "V svoji karieri sem veliko stavila na čustva. In zdaj jih ni nikjer več. To je konec neke lepe življenjske avanture," je dejala Heninova, ki so jo mnogi imeli za edino pravo naslednico Martine Navratilove in so jo v mnogočem primerjali z Rogerjem Federerjem . Belgijka je letos nastopila na samo šestih turnirjih, zmagala pa v Sydneyju in Antwerpnu . Za največje dosežke na svoji bogati športni poti si šteje sedem zmag na turnirjih za grand slam. Leta 2004 je bila najboljša na Odprtem prvenstvu Avstralije v Melbournu, dvakrat se je veselila zmage na Odprtem prvenstvu ZDA (2003, 2007), medtem ko je na teniških igriščih Roland Garrosa v Parizu pokal za zmagovalko v zrak dvignila kar štirikrat (2003, 2005, 2006, 2007).

Za moštva iz Detroita, Chicaga, Buffala in Ottawe je Hašek zbral 389 zmag, kar ga uvršča na deseto mesto med najuspešnejšimi vratarji v ligi NHL. © Reuters

 
Tokrat dokončno slovo
Češki hokejski vratar Dominik Hašek , ki je v severnoameriški ligi NHL preživel 16 sezon, je junija oznanil slovo od ledenih ploskev. Za razliko od prvega slovesa pred šestimi leti, po katerem se je spet vrnil, je 43-letni Hašek zatrdil, da tokrat zares končuje bogato kariero. Potem ko je je nekaj dni pred tem z moštvom Detroit Red Wings osvojil že svoj četrti naslov prvaka NHL, je dejal: "Čutim, da ne morem več tekmovati na najvišji ravni. Ne gre za telesno pripravljenost, temveč za motivacijo. Ne počutim se povsem zbranega in zato ne želim nikogar razočarati. Šestnajst let je dolga doba, a moram priznati, da je šlo kar hitro. Ostali mi bodo številni lepi spomini." Hašek, ki je leta 1998 v Naganu s češko reprezentanco osvojil zlato olimpijsko medaljo, je šestkrat osvojil priznanje Vezina za najboljšega vratarja v NHL, še dvakrat pa je prejel nagrado Hart za najboljšega igralca v celotni ligi.

Statistika pravi, da je Romario v svoji karieri na uradnih tekmah dosegel 1002 zadetka. © AFP

 
Ne more več slediti napredku
Nekdanji brazilski nogometni zvezdnik Romario , ki je po bleščečih letih še za nekaj manj uspešnih sezon podaljšal kariero, je ob napovedi slovesa priznal: "Res ne morem več. Odkar sem igral zadnjo tekmo, sem se tudi zredil za nekaj kilogramov." Zdaj že 42-letni junak brazilskega nogometa, ki je z Brazilijo leta 1994 postal svetovni prvak, sicer že nekaj časa ni pošteno brcnil žoge, saj je zadnjo uradno tekmo odigral novembra lani za Vasco proti Porto Alegreju. "Še naprej bom seveda igral nogomet s prijatelji, profesionalnega igranja pa je zanesljivo konec. Žal je tako, da je današnji nogomet vse manj tehničen in vse bolj so pomembne telesne sposobnosti, tu pa s svojimi leti napredku že ne morem več slediti," je glavni razlog za slovo podal Romario, ki je v svoji karieri dosegel 1002 gola. In morda bo kakega dodal še na uradni poslovilni tekmi, ki jo še čaka.

Parlov je izgubil zadnji dvoboj. Rak je bil julija premočan. © 24sata

 
Rak nokavtiral Parlova
Julija je svet po kratki in težki bolezni zapustil nekdanji legendarni hrvaški boksar Mate Parlov . Leta 1948 rojeni šampion, ki je po končani športni karieri živel v Fažani blizu Pulja, daleč od športa in javnega življenja, je v bogati karieri med drugim osvojil naslov olimpijskega prvaka 1972 v Münchnu . Leta 1978 je postal tudi svetovni prvak med poklicnimi boksarji v poltežki kategoriji. Parlov je veljal za enega od najbolj slavnih in cenjenih športnikov nekdanje Jugoslavije , po splošnih ocenah je bil celo najboljši jugoslovanski boksar vseh časov. Med amaterji je mož, ki je bil leta 2000 izbran za hrvaškega športnika stoletja, boksal v kar 310 dvobojih, v katerih je le 13-krat izgubil, medtem ko je kot poklicni boksar v 29 dvobojih dosegel 24 zmag, tri poraze in dva neodločena izida. Po nokavtu raka pa se Parlov ni več pobral ...
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.