Šport
48804 ogledov

Služil je milijone, danes je brez prebite pare: "Sram me je povedati, kje živim"

Mark Allen Profimedia
V karieri je samo z denarnimi nagradami zaslužil več kot štiri milijone evrov, pred kratkim pa je razglasil osebni bankrot.

Mark Allen je eden najboljših igralcev snookerja na svetu. V 17-letni karieri je osvojil številne turnirske lovorike in se povzpel vse do četrtega mesta na svetovni jakostni lestvici, zaigral pa je tudi v polfinalu svetovnega prvenstva. 

Trenutno deseti igralec sveta je s športnimi uspehi služil lepe denarje, samo na turnirjih je v karieri zbral več kot štiri milijone evrov, nekaj postranskih dohodkov je prejel tudi z naslova pokroviteljev.

Denar, evro | Avtor: Profimedia Profimedia
Kljub temu je pred kratkim zašel v hude finančne težave, zaradi česar je bil primoran razglasiti osebni bankrot. V pogovoru za BBC je 36-letni Severni Irec prevzel odgovornost za situacijo, v kateri se je znašel. Priznal je celo, da se sramuje določenih življenjskih okoliščin, kot je denimo najemniško stanovanje.

Povedal je še, da je sprejel "kopico napačnih odločitev", z denarjem pa ravnal tako nepremišljeno, da so njegovi odhodki pogosto celo presegali prihodke.

"Bankrot je bila edina rešitev," je odločitev obrazložil Allen in dodal, da se je v tem položaju znašel zaradi prekomernega trošenja v vseh sferah zasebnega in javnega življenja. "Lepo se sliši, da sem za mizo zaslužil štiri milijone evrov, vendar sem jih zapravil tako hitro, kot sem jih zaslužil."

"Žalosti me, če pomislim, koliko denarja sem zaslužil in koliko uspehov sem imel. To je sramota, toda moja priorieta je, da spravim svoje življenje v red."

Mark Allen | Avtor: Profimedia Profimedia

"Nikoli nisem varčeval za težke dni. Tudi če sem imel slabo sezono, sem zapravljal, kot da je bila dobra. Če ne odteguješ davka, se težave začnejo hitro kopičiti. Imel sem tudi veliko stroškov z ločitvijo. Vse se mi je nabralo."

"Če bi se lahko vrnil nazaj, bi z denarjem ravnal bolj preudarno. Če sem imel na razpolago avto za 50 tisoč funtov, sem kupil takšnega za 80 tisoč. Če bi lahko živel v najemu za 1500 funtov na mesec, sem plačeval 2500."

"Snežna krogla se je začela valiti. Trenutno živim v najemniškem stanovanju. Kot desetega igralca sveta me je kar malo sram, ko to povem. Odslej bom imel zajamčen dohodek, kar izključuje tveganje v primeru dobre ali slabe sezone," je zaključil Allen.

Komentarjev 1
  • kapibara1 19:19 17.oktober 2022.

    Vrhniški Daniy... Mnodo loto srenežev, je zagoniloo nagrade za 5-6 rodov v 5-6 letih.. pa še otroke na drogo navadli..