Šport
25 ogledov

Šmidova srebrna, Mankoč bronast

Žurnal24 main
Petkovo popoldne je bilo za Slovence na EP v 25-metrskih bazenih v Eindhovnu zelo plodno, saj je prineslo kar dve kolajni, za kateri sta poskrbela Peter Mankoč in Tanja Šmid.

Na 14. evropskem prvenstvu v Eindhovnu je bil petek prvi veliki slovenski dan. Svojo prvo medaljo na največjih tekmah je s srebrom na 200 prsno osvojila plavalka Triglava Tanja Šmid, z bronom na 100 delfin pa je slavje zaokrožil izkušeni plavalec ljubljanske Ilirije Peter Mankoč.

Visoka pričakovanja bodo imeli slovenski plavalci tudi v prihodnjih dneh. Že v soboto sta boj za kolajno napovedala triglavan Emil Tahirovič in Koprčan Matjaž Markič na 50 prsno, pot proti nedeljskemu finalu na 100 m mešano bo začel Mankoč.
Med slovenskimi kandidati za medalje je bila prva v vodi Šmidova, ki je vodila vse do končnice tekme, dosegla nov slovenski rekord 2:22,88. V napetem finišu jo je za desetinki ugnala Rusinja Anastazija Čaun (2:22,68), tretja je bila s skoraj sekundo in pol zaostanka Italijanka Chiara Boggiatto.

 

"Pričakovala sem dober izid, državni rekord in želela sem si kolajno, Borut (Petrič, op. p.) jo je napovedal, a nisem vedela, če mi bo res uspelo. Jaz sem maksimalno zadovoljna, moja prva kolajna ..., " je bila po srebru vesela Šmidova.

Po podelitvi na 200 prsno so se v vodo pognali tekmovalci na 100 delfin. Svetovni rekorder na 100 mešano, Peter Mankoč, je branil srebro z lanskega tovrstnega tekmovanja, tokrat pa osvojil bron, ki ga je napovedal po polfinalu. Zmagal je Nemec Steffen Deibler (49,95), drugi pa je bil Nizozemec Joeri Verlinden (50,52) in tretji Mankoč.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"Vsaka kolajna mi veliko pomeni, čeprav se je odnos po lanski tekmi, ko je bila prekinjena moja serija na 100 m mešano, le nekoliko spremenil. Moj glavni cilj bo svetovno prvenstvo v Dubaju in današnji izid je dobra napoved za december. Danes sem mislil, da bom celo malo počasnejši in da bo to vseeno zadostovalo za bron," pa je nastop ocenil Mankoč.

Slednji je bil navdušen tudi nad nastopom Šmidove. "Res super izid in enkratno plavanje. V cilju je izgubila zlato, kar se je v preteklosti zgodilo tudi meni, a to so izkušnje. Tanja bo imela za to še veliko priložnosti. V plavanju, obratih, skoku in drugih elementih ima še velike rezerve za napredek in uspela bo priti tudi do zlata," je slovensko junakinjo dneva pohvalil najbrž najizkušenejši plavalec prvenstva, ki je medaljo osvojil že na 12. EP v 25-metrskih bazenih zapored.

Že v prvi disciplini dneva je z osebnim rekordom 8:22,77 in petim mestom najboljšo uvrstitev na članskih tekmovanjih dosegla dvakratna mladinska evropska prvakinja Ravenčanka Tjaša Oder. Le mesto za njo je z 8:24,57 pristala reprezentantka Gorenjske banke Radovljice Nina Cesar.

Izkazala se je tudi plavalka Olimpije Katja Hajdinjak, ki je na 50 delfin kar dvakrat popravila slovenski rekord. Dopoldan se je ura ustavila pri 27,01 sekunde, popoldan v polfinalu pa pri 26,87, kar je sploh prvi slovenski dosežek pod 27 sekundami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.