Šport
22 ogledov

Smrt navijača, Rusi pretepli varnostnike

Poljska Grčija otvoritvena tekma Varšava stadion Euro 2012 simbol slovesnost EPA
Ukrajinska policija je v bližini Donecka danes našla mrtvega 46-letnega navijača španske reprezentance. Po prvih poročilih naj bi šlo za nasilno smrt. Po tekmi med Rusijo in Češko v Vroclavu so ruski huligani poškodovali štiri prostovoljce.

Ukrajinski mediji poročajo, da so v neki vasi v bližini Donecka našli mrtvega 46-letnega španskega nogometnega navijača, policija pa meni, da je šlo za nasilno smrt. Potem ko je hotelsko osebje v majhnem kraju Makejevka pred časom prijavilo njegovo izginotje; Španec je bil na oddihu pred začetkom Eura, je policija danes našla njegovo truplo.

Ukrajinski mediji pišejo, da je policija že prejela tri osumljence za njegov umor in jih zadržala na zaslišanju. Za zdaj še ni znano, zakaj je bil španski navijač v Ukrajini, medtem ko Španija v prvem delu evropskega prvenstva igra na Poljskem - prvo tekmo bo furija odigrala v nedeljo proti azzurrom v Gdansku.

Če bo uradna policijska preiskava pokazala, da je bil španski navijač umorjen, bo to nov udarec za Ukrajino, skupaj s Poljsko gostiteljico Eura, ki se že sooča s političnim bojkotom evropskih voditeljev zaradi kršenja človekovih pravic nekdanje premierke Julije Timošenko.

Pred začetkom Eura je nekdanji angleški reprezentant Sol Campbell rojake opozoril, "naj se nikar ne odpravljajo v Ukrajino, ker se ne bodo domov vrnili živi".

Štirje poškodovani v Vroclavu

Po tekmi v Vroclavu med Rusijo in Češko so ruski navijači ob stadionu napadli in poškodovali štiri reditelje. Reditelji so potrebovali zdravniško pomoč, a so jih že izpustili iz bolnišnice, je sporočil vodja varnostne službe Marcin Herra.

"Takšne reči se lahko pripetijo v naslednjih 22 dneh. Če bo še bolj vroče, se bo spilo še več pijače in takšne reči se lahko zgodijo. To je nekaj normalnega," je še pojasnil Herra. Z lokalne policijske postaje so še sporočili, da je do pretepa zvečer prišlo tudi v eni izmed vroclavskih restavracij. Vpleteni pa so bili štirje pijani Rusi, eden izmed njih pa je potreboval zdravniško pomoč. Ruski in ukrajinski navijači so se v soboto zjutraj spopadli tudi na ulicah Lviva v Ukrajini.

"Uefa je seznanjena s tem, da je v petek prišlo do kratkega in osamljenega incidenta med manjšo skupino 30 navijačev, ki so napadli nekaj rediteljev. Situacijo so hitro in učinkovito umirili. Lokalna policija ve za incident in ga preiskuje," je v uradnem sporočilu za javnost zapisala Evropska nogometna zveza (Uefa).

"Razlog incidenta zaenkrat ni znan. Preiskujemo varnostna poročila in posnetke, ki so nam na voljo. Uefa ostaja v popolnosti predana varnosti vseh navijačev in gledalcev na vseh tekmah Eura 2012."

Ruski huligani so se takole spopadli z reditelji v Vroclavu. Vse pod nadzorom?

Komentarjev 3
  • Jani Kavsek 12:43 09.junij 2012.

    Kok ste posiljeni s temi kvazi nahradini igrami. Nategujete naiven folk...

  • Lavdan 12:43 09.junij 2012.

    In kdo ali je bil navijač ali navaden turist. V nedeljo sem v Portorožu videl kar nekaj avstrijskih in italjanskih navijačev, če se jih sedaj tako imenuje.

  • anja.scuka 12:11 09.junij 2012.

    ** Komentar je bil zaradi neprimerne vsebine odstranjen **