Šport
23 ogledov

Smučanje v Azijo, Avstrijci pa v jok

Si predstavljate, da bi Tina čez nekaj let za kolajne smučala na Kitajskem? (Fot Žurnal24 main
"Kazahstan si želi tekem, seveda bi jih radi imeli tudi Kitajci. Ni več dvoma, da se bomo selili v številne nove države," pove predsednik Fisa, Gian Franco Kaspar. Avstrijci so že zagnali vik in krik.

Tekme svetovnega pokala v alpskem smučanju so tradicionalno v Evropi, Severni Ameriki in občasno na Japonskem in v Koreji. Zdaj ima Mednarodna smučarska zveza (Fis) željo tekmovanje preseliti na Kitajsko, v Turčijo, Kazahstan "Kazahstan si želi tekem, seveda bi jih radi imeli tudi Kitajci. Ni več dvoma, da se bomo selili v številne nove države," je ob robu svetovnega prvenstva v nemškem Garmischu potrdil predsednik Fisa, Gian Franco Kaspar. "Želja je, da gremo na vzhod, v države nekdanje Sovjetske zveze in v Azijo. Če bodo zgradili moderna smučišča, dobili svoje reprezentance, bodo prej sli slej imeli tudi tekme svetovnega pokala."

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

In seveda so vik in krik že zagnali Avstrijci! "Avstrijci so mi že rekli, da bo zanje katastrofa, če bodo izgubili kakšno tekmo. A če smo svetovni športi, moramo iti na vzhod," pojasnjuje Kaspar in dodaja, da je najbliže tekmam Turčija, kjer se v zadnjih letih veliko ukvarjajo z razvojem zimskih športov. "Ko pomislimo na Turčijo, pomislimo na plaže, a pravzaprav je 80 odstotkov države višje od 800 metrov. Imajo pa tudi veliko snega. Turčija je država, kjer se smučanje hitro razvija."

Kaj pa podaljšanje sezone in možnost tekem v poletnem času v Južni Ameriki ali na Novi Zelandiji?. "To bo pa težko," odgovarja Kaspar. "Zanimanje za tekme je v Južni Ameriki sorazmerno slabo. Poleg tega ne moreš evropskim televizijam prodajati tekem v avgustu. Mediji so proti, športniki pač ne, saj poleti tam tako ali tako trenirajo. Ideja sicer ostaja, a bi rekel, da si nacionalne zveze dodatnih tekem tako ali tako ne morejo privoščiti."

Preveč natrpan urnik
Medtem Kasparju tudi najboljši smučarji na svetu očitajo, da je tekem preveč in urnik prenatrpan. To se vidi pri poškodbah, boleznih in utrujenosti in tako smučarji že izpuščajo tudi največje tekme (Lindsey Vonn, Maria Riesch, Carlo Janka, Ivica Kostelić …). Kostelić tako te dni počiva na Jadranski obali. "Upam, da se bomo konec sezone pogovorili z odgovornimi," je dejal Kostelić. Predsednik krovne organizacije se težave zaveda, a odgovarja malo za šalo malo zares: "Ni dvoma, da je koledar preveč natrpan. Napako je naredil že papež, ki si je izmislil koledar s premalo vikendi."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.