Šport
32 ogledov

Smučarjem nagaja vreme, trening odpadel

"Jerry" je pred dvema letoma zmagovalni oder v Kvitfjellu zgrešil za enajst stot Žurnal24 main
Karavana svetovnega pokala alpskih smučarjev se je preselila v norveški Kvitfjell, kjer bodo ob koncu tedna na vrsti preizkušnje v hitrih disciplinah. Prvi trening odpadel zaradi slabega vremena.

Potek prvega uradnega treninga smuka je skrojilo vreme. Sneženje in gosta megla sta tako preprečila preizkus smukaške proge Olympiabakken. Na startni listi je bilo pet Slovencev – Andrej Jerman, Andrej Šporn, Rok Perko, Gašper Markič in Boštjan Kline. V Kvitfjellu bodo na sporedu zadnje tekme v hitrih disciplinah pred finalom svetovnega pokala v Lenzerheideju, tako da se bodo morali nekateri smučarji boriti za vozovnico, ki jih bo popeljala v Švico. V smučarskem programu sta dva smuka in superveleslalom. Jerman in Šporn imata smukaško vstopnico že v žepu, zato pa je še odprto mesto v superveleslalomu. Špornu bi finale v tej disciplini zagotovila uvrstitev vsaj v prvo petnajsterico, Jerman pa bi dejansko moral priti še višje in narediti rezultat sezone.

Slovenski smučarji so v zadnjih dveh letih na smukih v Kvitfjellu dosegali dobre rezultate. Najbližje stopničkam je bil Tržičan. "Jerry" je pred dvema letoma zmagovalni oder zgrešil za enajst stotink, lani pa je bil odličen tudi Kranjskogorčan Šporn, ko je zasedel peto mesto. Na severu Evrope se očitno dobro počuti tudi Perko, ki je na smuku že dvakrat zasedel 12. mesto, kar je njegova najboljša uvrstitev na tekmah svetovnega pokala. Kline ima glede na svetovni zmagi v mladinski konkurenci (smuk, superveleslalom) nastop v finalu že zagotovljen.

"Glavna želja v tem trenutku je, da se vreme spravi v red in da bi tukaj lahko imeli tri lepe tekme. Danes je bila proga v megli pa še močno je snežilo, upam, da bo jutri drugače in da ne bo takšnega vetra, ki nas je prepihal v torek zvečer," je iz Kvitfjella povedal Šporn, ki še vedno čuti posledice januarskega padca na smukaškem treningu v Wengnu.

"Zapestje še vedno ni stoodstotno in je le polovično gibljivo, čeprav mislim, da me ne bo več motilo. Po svetovnem prvenstvu sem imel še eno slikanje, ki je pokazalo, da sem imel zapestje dejansko zlomljeno. Zdravniki so mi predpisali celo opornico, s katero pa ne smučam, temveč si jo nadenem le med spanjem, da si ne bi poležal zapestja. Od Wengna do konca SP zaradi zapestja nisem mogel opraviti nobenega pametnega treninga, na tekmah sem sicer že stisnil zobe, kar pa se je že poznalo v tehnično slabšem smučanju. Zato mi je tekmovalen premor prišel zelo prav, da sem lahko dvignil tehnično raven," je še dejal.

"Glede na to, da kar nekaj časa nismo imeli nobene tekme, je o formi težko govoriti. Počutje je v redu, tako da si želim, da sneženje poneha in da bomo imeli normalne razmere za tekme, saj je treba namreč še kaj narediti v tej sezoni. Na tej progi sem sicer dosegel že dobre in slabe rezultate," pa je dejal Jerman.

Alpske smučarke ob koncu tedna čakata veleslalom in slalom na Češkem (Špindleruv Mlyn), na katerih ima velike načrte tudi slovenska šampionka Tina Maze. Za svetovno veleslalomsko prvakinjo namreč šteje vsaka točka v boju za bronasto kolajno v skupnem seštevku sezone. Z Avstrijko Elisabeth Görgl sta v skupnem seštevku na tretjem mestu izenačeni pri 893 točkah. "Veselim se tekem, čeprav spominov na to prizorišče nimam prav lepih. Zadnjič je zapadlo ogromno snega, bilo je zelo težko in proga se je zelo uničevala. Upam, da bodo letos pogoji boljši. Bomo videli, pustimo se presenetiti," je po smučarskem vikendu v Trbižu spomine na Češko obujala Črnjanka. Na tem prizorišču Mazejeva višje od 19. mesta v veleslalomu (21. december 2005) še ni prišla.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.