Šport
34 ogledov

Snežka na SP brez trenerja

Snežana Rodič je skočila 14,23 metra in zmagala v troskoku. (Foto: Reuters) Reuters
V petek se v Carigradu začenja 14. dvoransko atletsko svetovno prvenstvo, na katerem bodo od Slovencev nastopili Marija Šestak (Mass) in Snežana Rodić (Mass) v troskoku, Marina Tomič (Kladivar) v teku na 60 metrov ovire in Vid Jakob Tršan (Mass) na 800 metrov.

Na 14. dvoranskem atletskem svetovnem prvenstvu, ki bo med 9. in 11. marcem v Carigradu, bo nastopila četverica slovenskih predstavnikov. Marija Šestak (Mass) in Snežana Rodić (Mass) v troskoku, Marina Tomič (Kladivar) v teku na 60 metrov ovire in Vid Jakob Tršan (Mass) na 800 metrov. Vsi bodo imeli kvalifikacije že prvi dan tekmovanj, v petek.

Na SP bi lahko nastopili še Tina Šutej v skoku s palico in Nina Kolarič v skoku v daljino, ki tudi imata normi. Prva je na študiju v ZDA, Kolaričeva pa se je odločila, da se bo raje osredotočila na evropsko prvenstvo na prostem in olimpijske igre v Londonu.

Šestakova, s 15,08 metra je četrta na večni dvoranski lestvici vseh časov, je že bila na zmagovalnih stopničkah dvoranskih SP. Leta 2008 je z bronom v Valencii osvojila eno od štirih kolajn v zgodovini slovenske atletike na tovrstnih tekmovanjih. "Kakšnega visokega cilja nimam, ker sem imela na zadnjih tekmah težave. Sem pa po daljšem času in operaciji zdrava in si želim, da bi formo s treningov prenesla na tekme. Če mi bo to uspelo, potem bo vse lepo steklo," je povedala Šestakova.

V letošnji dvoranski sezoni ji ni šlo po načrtih in je na državnem prvenstvu v Celju konec prejšnjega tedna zaostala za Rodićevo, obenem pa ji ni uspelo preskočiti 14 metrov. "Glede na treninge pričakujem, da bo Marija Šestak v Carigradu dosegla najboljši izid sezone. Bo pa težko že v petek. Prvič v zgodovini dvoranskih SP bosta v kvalifikacijah dve skupini. Prva bo zato na sporedu zelo zgodaj zjutraj. Tako bo nastop v kvalifikacijah odvisen tudi od sreče," je povedal Matija Šestak, mož in trener Marije Šestak.

Šestak bo v Carigradu skrbel tudi za Rodićevo. "Mojega trenerja Srdjana Djordjevića ni v ekipi, kar me zelo moti. Potrudila se bom po svojih najboljših močeh. Veliko sem delala na vhodu na desko pred odskokom. S tem sem imela težave na državnem prvenstvu v Celju. Zadnji treningi so bili zelo dobri, zato upam na dober nastop," je menila Rodićeva. Lansko SP v južnokorejskem Daeguju je odpovedala zaradi bolezni, na prejšnjih štirih velikih tekmovanjih pa je bila prav Rodićeva najboljša slovenska atletinja.

Tomičeva je letošnjo zimo v najboljši formi doslej, saj je med drugim izboljšala tudi sedem let star osebni rekord, ki zdaj znaša 8,14 sekunde. "Zelo sem zadovoljna z dvoransko sezono. Žal me je malo potolkla bolezen v zadnjem obdobju. Upam, da zaradi tega ne bom v slabši formi. Želim si, da bi tudi v Carigradu nadaljevala letošnjo serijo, ko sem iz tekme v tekmo izboljševala svoje izide," si je zaželela Tomičeva.

Mednarodna atletska zveza (Iaaf) je potrdila nastop Tršana na SP v Carigradu, saj nihče izmed drugih slovenskih atletov ni izpolnil norme za to tekmovanje. Tršan je 12. februarja z 1:48,05 na Dunaju za več kot sekundo izboljšal 17 let star slovenski dvoranski rekord Rafka Mariniča ter normo (1:48,00) za dvoransko SP zgrešil le za pet stotink sekunde. Kljub temu je dobil dovoljenje mednarodne zveze za nastop.

"Upam, da bom imel priložnost za hiter tek in bom lahko popravil državni rekord. Uvrstitev v drugi krog težko napovedujem, če pa bom imel priložnost, jo bom pograbil," je povedal Tršan, novinec na velikih članskih tekmovanjih. Na mladinskem SP leta 2006 v Pekingu se je približal meji 1:50 in z 1:50,81 izpadel v kvalifikacijah. "Vsi treningi kažejo, da je boljši, kot je bil na zadnjih tekmah. Upam, da tek ne bo taktičen in da bo dobro nastopil," je povedal Šestak, ki bdi tudi nad Tršanom.

"Letošnja sezona se bo začela v Carigradu, potem pa bo poleti še evropsko prvenstvo in olimpijske igre v Londonu. Velika večina držav bo v Carigradu nastopila z majhnim številom udeležencev, saj so norme zelo visoke, zato smo lahko z našo atletsko ekipo zadovoljni. Lahko bi nastopila šesterica, tudi četverica pa lahko doseže lepe rezultate. Cilj je en finalni nastop," je napovedal Martin Steiner, predsednik strokovnega sveta Atletske zveze Slovenije. Dodal je, da je AZS dobila možnost le za dva trenerja, stroka pa se je odločila, da bosta v Turčijo odpotovala Šestak, ki ima dva atleta in lahko pomaga tudi Rodićevi, ter Matej Juhart, trener Tomičeve. Vodja reprezentance bo Boris Mikuž, direktor AZS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.