Šport
15 ogledov

Sodniki se niso držali pravila

Peter Kauzer Žurnal24 main
Dve bronasti kolajni sta slovenski izkupiček domačega SP v Tacnu, pa vendarle so bili razočarani in jezni. Petra Kauzerja in ekipo kajakašev so sodniki prikrajšali za kolajno. Sodniki se niso držali pravila.

Z nedeljskima ekipnima tekmama kajakašev in kanuistov je padel zastor na svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah v Tacnu. To je pustilo mešane občutke. Športni praznik na Savi, kjer je bilo gledalcev toliko, da so številni ostali pred vrati, so zasenčile nekatere za slovenski tabor nerazumljive sodniške odločitve. Gledalci so bučno in številčno podprli tekmovalce na savskih brzicah, domač pritisk pa so najbolje prenesli kajakaš Jure Meglič, ki se je v nedeljo veselil brona med posamezniki, ter kajakašice Urša Kragelj, Nina Mozetič in Eva Terčelj, ki so že dan prej posegle po ekipnem bronu.

Ali mi mogoče na glavi piše, naj mi dajo petdesetko? Zelo sem razočaran. Brez te kazni bi dobil kolajno. Res sem se v tistih vratcih reševal, toda izpustil jih nisem.
Peter Kauzer

Tudi v drugih disciplinah so bili slovenski tekmovalci blizu svetovnega vrha, ne nazadnje to dokazujeta dva finalista v kajaku, dva v kanuju, obetavni rod pa je tudi v kanuističnih dvojcih in pri že omenjenih kajakašicah. Z grenkobo pa se bo tega prvenstva spominjal kajakaš Peter Kauzer. Ta je bil pred prvenstvom nesporno prvi favorit za končno zmago, saj je bil v zadnjih letih dominanten. V Tacnu je navsezadnje branil naslov svetovnega prvaka, pred mesecem pa je osvojil tudi naslov evropskega prvaka. Toda na savskih brzicah se mu čisto nič ni odvilo po željah. V posamični tekmi je izvisel zaradi sumljivo dosojenih 50 kazenskih sekund, brez zlate kolajne pa je ostal tudi v ekipni konkurenci, ko ga je tako kot njegova sotekmovalca Megliča in Dejana Kralja razžalostila nova petdesetka. A to je bilo že tretje Kauzerjevo nestrinjanje s sodnikom, saj je prvo veliko kazen zaradi domnevno izpuščenih vratc dobil že v prvi kvalifikacijski vožnji, kjer je imel v drugi možnost za popravni izpit, ki ga je brez težav odpravil. V slovenskem taboru so bili prepričani, da je šlo kar trikrat za sodniško zmoto.

Kauzer razočaran, Meglič v sedmih nebesih. Poglejte v galeriji.

In prav dosojanje teh kazni je v Tacnu poskrbelo za nemalo slabe volje. V pravilniku je zapisano, da če obstaja dvom o tem, kako je tekmovalec izpeljal določena vratca, se odloči v korist tekmovalca. "Tega se sodniki na tem SP sploh niso držali," je po tekmi bentil direktor slovenskih reprezentanc Andrej Jelenc. Ne samo, da sodniki oziroma sodniška komisija niso uslišali slovenskih pritožb, na tem SP niso ugodili niti eni, kar je v primerjavi s prejšnjimi velikimi tekmovanji malodane čudno. "Videti je, da so sodniki oblikovali kar nekakšen sindikat in se med seboj zelo ščitijo," pravi Jelenc in dodaja, da nekatere odločitve zagotovo niso bile v prid tega športa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.