Šport
5 ogledov

Sodnikom so dovoljene podkupnine

kasim_kamenica_ifp_lju_021207_obd Žurnal24 main
Afera z morebitnim podkupovanjem sodnikov v zvezi s slovensko rokometno reprezentanco na SP 2007 je zelo odmevna. Zurnal24.si je poklical tedanjega selektorja in direktorja reprezentance.
 
 

Jaz o tem prvič slišim. Jaz nisem tisti vir, ki je medijem povedal te stvari.

Leopold Kalin

 
V zadnjem času so rokometna in ostale javnosti precej zastrigle z ušesi ob poročanju medijev o domnevnem prirejanju rezultatov rokometnih moštev. Najprej je Nemčija poskočila pri omembi Kiela v zvezi s finalom Liga prvakov leta 2007. Stvar se je nadaljevala z nemškim sodniškim parom Lemme-Ullrich, ki ga je evropska rokometna zveza že poslala na čakanje. Torek pa je prinesel pravo eksplozijo v slovenskem rokometu. Športni dnevnik Ekipa je namreč razkril, da naj bi bila slovenski rokometni reprezentanci na svetovnem prvenstvu leta 2007 ponujena zmaga na dveh tekmah, trgovci pa so bili sodniki. Seveda v zameno za šop evrov. Slovenija je tovrstni ponudbi za srečanji z Nemčijo in Francijo zavrnila, naši fantje pa so obe tekmi izgubili. Prvo sta sodila Danca Per Olesen in Lars Ejby Pedersen. Na srečanju s Francijo sta pravico delila Rusa Černega in Poladenko. Vir informacij naj bi prihajal iz krogov vodstva reprezentance. Seveda smo trditve želeli preveriti.

Leopold Kalin o podkupovanju ne ve nič. © Saša Despot

 
Najprej smo se pogovorili s tedanjim generalnim sekretarjem RZS Leopoldom Kalinom : "Jaz o tem prvič slišim. Jaz nisem tisti vir, ki je medijem povedal te stvari. V Nemčijo sem tedaj s predsednikom RZS prišel na obisk. Nisem bil z reprezentanco. Ob njej so bili direktor Ostrelič in drugi." Nismo bili leni in smo takoj zavrteli še številko Staneta Ostreliča , direktorja Gorenja, ki enako vlogo še vedno opravlja tudi v reprezentanci. Če smo povsem iskreni, se nam ni zdel najprepričljivejši. "Nimam česa komentirati. Ne vem ... Jaz te izjave nisem dal. Pred to tekmo nisem dobil tovrstne ponudbe sodnikov. Kdo drug? To pa ne vem ... Jaz nisem hodil k nikomur in nihče ni prišel k meni." Ste se s čim podobnim srečali kdaj drugič? "Jaz osebno ne. Na tem svetovnem prvenstvu ne. Jaz osebno se s takimi stvarmi nisem srečeval. Mogoče se je kdo, mogoče so pritiski ... veliko je govoric o lobiranju. Na velikih tekmovanjih se s tovrstnimi stvarmi nisem srečeval. Vedno sem vzroke poraza iskal v slabši igri naše ekipe, s tem nisem nikoli povezoval denarja." Tako sta se na članek odzvala Kalin in Ostrelič, še veliko dlje pa je šel Kasim Kamenica , tedanji slovenski selektor.

 
 

Dejstvo je, da so sodniki Nemčijo 'potiskali' naprej proti finalu tako proti nam kot proti Franciji. To ni nič čudnega, v rokometu se to dogaja že vrsto let, saj so sodniki v rokometu zelo slabo plačani.

Kasim Kamenica

 
"Na tekmi z Nemčijo smo bili sicer zelo oškodovani od danskega sodniškega para, na tekmi z Islandijo, kjer bi si z zmago lahko izborili četrtfinale, pa nas je oškodoval iranski par. Zaradi javnih kritik sojenja mi je po tekmi z Nemčijo grozil celo suspenz. Nato pa je EHF stvar vseeno umirila. Dejstvo je, da so sodniki Nemčijo 'potiskali' naprej proti finalu tako proti nam kot proti Franciji. To ni nič čudnega, v rokometu se to dogaja že vrsto let, saj so sodniki v rokometu zelo slabo plačani. Druga stvar, ki pa se je ti 'starci' v EHF in IHF ne zavedajo, pa je, da je treba spremeniti pravila, ki so zelo naklonjena prosti sodniški presoji. V košarki je sojenje veliko bolj določeno s pravili. Sodnikom se javno dovoljuje, da jemljejo podkupnine od klubov. To se dogaja zelo pogosto. Konkretnih primerov ne morem navesti, ampak v evropskih pokalih obstajajo tarife. Na primer če je treba ujeti gol razliko," je bil brez dlake na jeziku Kasim Kamenica, ki trenutno vodi hrvaškega prvoligaša Nexe iz Našic.

Stane Ostrelič se osebno ni srečeval z nečednimi posli. © Saša Despot

 

"Skrajni čas je, da se stopi na prste nepridipravom in da se spremenijo rokometna pravila. Sam se s takšnimi stvarmi sicer nisem ukvarjal, ampak sem v stiku z mnogimi vodilnimi možmi klubov." Se je kdaj kakšnemu izmed vaših nekdanjih klubov ponudila možnost trgovanja z uspehom? "Meni konkretno to ni bilo ponujeno. V prulskih časih sem si bil blizu s predsednikom Rudijem Bricem in lahko s polno odgovornostjo zatrdim, da tega ni bilo. V drugih klubih do mene podobne informacije niso prihajale."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.