Šport
16 ogledov

Začetek sezone prav nič "Gut", uspeh Lavtarjeve

Fenninger Sölden svetovni pokal veleslalom alpsko smučanje
1/20
EPA
Nova sezona se ni začela šampionsko za slovensko zvezdnico Tino Maze, ki je na veleslalomu v Söldnu zasedla 18. mesto. Avstrijsko slavje tokrat pokvarila Švicarka Lara Gut.

Najboljša smučarka lanske sezone Tina Maze obrambe velikega kristalnega globusa ni začela v šampionskem slogu in s startno številko pet na veleslalomu v Söldnu za vodilno Švicarko Laro Gut že v prvi vožnji zaostala za 2,17 sekunde.

Črnjanka je v zgornjem delu ob manjšem poskoku izgubila ravnotežje in hitrost, nato pa svoj zaostanek podobno kot tekmovalke za njo večala iz zavoja v zavoj. Vodilni Gutovi se je še najbolj približala Nemka Viktoria Rebensburg (+0,77), katere rojakinja in tudi letos ena največjih tekmic Mazejeve Maria Höfl-Riesch je sezono začela z novim odstopom.

Lavtarjeva do uspeha kariere

Mazejevo je v skupini najboljših 30 smučark uspela prehiteti le Američanka Mikaela Shiffrin, zato je aktualna prvakinja drugo vožnjo začela s šestega mesta. V drugo vožnjo se je uspelo uvrstiti tudi Katarini Lavtar, ki je s startno številko 43 zasedla 29. mesto (+3,73), medtem ko je Ilka Štuhec odstopila.

Lavtarjevo je pred drugo vožnjo čakal življenjski izziv, saj je imela možnost doseči prve točke v karieri. Do sedaj se je Radovljičanka le enkrat uvrstila v finale, leta 2009 v Ofterschwangu, ko pa so jo na slalomu diskvalificirali.

Tina ni našla zmagovitega ritma

S previdno vožnjo brez nepotrebnega tveganja je Lavtarjeva v cilj prišla z 1,7 sekunde zaostanka za takrat vodilno Italijanko Nadio Fanchini, a se v cilju vseeno razveselila uspeha kariere – 29 mesta. Pred nastopom Mazejeve je z novo navdušujočo predstavo s startno številko 37 vodstvo prevzela predstavnica Lihtenštajna Tina Weirather.

Pričakovani napad Črnjanke se je nato povsem izjalovil, podobno kot v prvi vožnji se je zaostanek zgolj višal, to pa je bilo na koncu dovolj le za 18. mesto (+3,05). Tako kot lani, ko je dvojno avstrijsko slavje pokvarila Mazejeva, je tudi letos domačinom zmago vzela "vsiljivka" Gutova.

Lani le enkrat slabša

Švicarka je ubranila visoko prednost iz prve vožnje in kljub napaki pred zadnjim delom proge zanesljivo slavila pred Kathrin Zettel in Nemko Rebensburgovo. Lavtarjeva je na koncu osvojila dve točki, medtem ko se je morala Mazejeva zadovoljiti s 13.

V minuli zimi, v kateri se je vpisala v zgodovino s številnimi rekordi, je bila Črnjanka le enkrat slabša – 30. novembra je na smuku v kanadskem Lake Louisu zasedla 20. mesto, na slalomu v Zagrebu pa je imela edini odstop.

Gutova prvič na vrhu v veleslalomu

Gutova je slavila prvo veleslalomsko zmago v svetovnem pokalu in skupno četrto; najboljša je bila že dvakrat v superveleslalomih in enkrat v smuku. Dvaindvajsetletna Švicarka je pred 11.000 gledalci postala prva zmagovalka v olimpijski sezoni 2013/14, Zettlova pa je tako kot lani zasedla drugo mesto.

Nemka Höfl-Riescheva, druga v skupnem seštevku minule zime, je odstopila že na prvi progi. Američanka Lindsey Vonn, štirikratna skupna zmagovalka pokala, ki je napovedala vrnitev na bele strmine po poškodbi, pa je nastop v Söldnu odpovedala.

Naslednja tekma svetovnega pokala bo 16. novembra v Leviju na Finskem, kjer bo pred ameriško turnejo na programu slalom.

Svetovni pokal, Sölden, veleslalom (Ž), rezultati:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.