Šport
20 ogledov

Šok: Anton padel in končal Vuelto!

Anton se je po hudem padcu moral posloviti od rdeče majice vodilnega. (Foto: Reu Žurnal24 main
Štirinajsta etapa kolesarske dirke po Španiji je postregla s pravo dramo. Vodilni Španec Igor Anton (Euskaltel-Euskadi) se je namreč zapletel v padec in moral zaradi poškodb odstopiti.
Brajko padel in odstopil
Kanadska kolesarska turneja Pro toura se je začela s 189 kilometrov dolgo krožno dirko za VN Quebeeca. Po samostojnem pobegu v zadnjem krogu jo je dobil Nemec Thomas Voeckler (Bbox) pred Norvežanom Edvaldom Boassonom Hagnom, ki je dobil sprint glavnine, in Nizozemcem Robertom Gesinkom. Simon Špilak (Lampre) in Gorazd Štangelj (Astana) sta zasedla 44. oziroma 45. mesto, oba sta zaostala 29 sekund. Nastopil je tudi Jani Brajkovič, ki se je v zadnjem krogu zapletel v padec in dirke zaradi bolečin v rami in kolku ni nadaljeval. Na startu pa ni bilo Kristijana Korena, ki je v Kanado sicer odpotoval, toda tik pred dirko zbolel, zaradi prebavnih motenj se ni pojavil na startu. Enake težave je imelo še nekaj tekmovalcev.

Rdečo majico vodilnega je po 178 kilometrov dolgi etapi od Burgosa do Pene Cabarge prevzel Italijan Vincenzo Nibali (Liquigas), ki je v etapi zasedel drugo mesto. Za 20 sekund ga je premagal le Španec Joaquin Rodriguez (Katjuša), ki bo Italijanu najbrž tudi edini tekmec za končno zmago. Trenutno je razlika med njima vsega štiri sekunde. Z zaostankom 50 sekund je tretji Španec Ezequiel Mosquera, ki je bil tretji tudi v etapi. Grega Bole je zasedel 98. mesto, zaostal je točno 14 minut.

Po dveh lažjih etapah, v katerih so na svoj račun prišli sprinterji, je karavana na Vuelti spet prišla v gorovje. Prvo izmed treh kantabrijskih gorskih etap sicer niso uvrstili med najtežje, a ker je bil cilj na vrhu vzpona so mnogi prav na njej načrtovali napad. Toda odločilni trenutek etape se je zgodil že prej, prav na vznožju zadnjega vzpona, približno sedem kilometrov pred ciljem. Takrat sta se s svojima kolesoma zadela kolesarja Euskaltela-Euskadija Egoi Martinez in nosilec rdeče majice Igor Anton. Oba sta obležala na tleh (huje jo je skupil Martinez) in jasno je bilo, da dirke ne bosta mogla nadaljevati. Namesto v boj za zmago sta morala po zdravniško pomoč v bolnišnico.

"Katastrofa. Namesto, da bi se borili za etapno zmago, ki smo jo načrtovali in ki bi bil dodaten korak h končni zmagi, se moramo zdaj ukvarjati z drugimi rečmi in upati, da naša fanta nimata težjih poškodb," je bil po smoli, a tudi nespretnosti nesrečnih kolesarjev, razočaran direktor baskovske ekipe Igor Gonzalez de Galdeano.

Po odstopu Antona je svojo priložnost začutil Vincenzo Nibali, drugouvrščeni po 13 etapah. Na vzponu na Pene Cabarge je bil celo prvi, ki je napadel, a se je izkazalo, da nekoliko prehitro. Joaquin Rodriguez ga je namreč hitro ujel, nato pa mu tudi ušel, utrujenemu Italijanu pa je preostalo le to, da brani drugo mesto. Igra sekund pa mu je bila vendarle naklonjena, saj je ubranil štiri sekunde prednosti pred Rodriguezom.

Etapa je imela še enega junaka. To je bil Nizozemec Niki Terpstra, ki je bežal praktično od začetka do konca. Najprej je bil član sedemčlanske ubežne skupine, od katere se je pozneje odlepil. Sredi etape sta ga ujela Američan David Zabriskie in Britanec David Millar, toda Nizozemec je bil edini, ki je poskušal do konca. Ni bilo malo tistih, ki bi mu privoščili zmago, a v zadnjih kilometrih mu je vendarle zmanjkalo moči, zadovoljiti se je moral s 16. mestom.

Kolesarska dirka po Španiji, 14. etapa:

1. Joaquin Rodriguez (Špa/Katjuša) 4;26:43

2. Vincenzo Nibali (Ita/Liquigas-Doimo) + 0:20
3. Ezequiel Mosquera (Špa/Xacobeo Galicia) + 0:22
4. David Moncoutie (Fra/Cofidis) + 0:33
5. Nicholas Roche (Irs/AG2r La Mondiale) + 0:34
...
98. Grega Bole (Slo/Lamore-Farnese Vini) + 14:00

Kolesarska dirka po Španiji, skupni vrstni red:

1. Vincenzo Nibali (Ita/Liquigas-Doimo) 60;55:39
2. Joaquin Rodriguez (Špa/Katjuša) + 0:04
3. Ezequiel Mosquera (Špa/Xacobeo Galicia) + 0:50
4. Xavier Tondo (Špa/Cervelo Test Team) isti čas
5. Nicolas Roche (Irs/Ag2R-La Mondiale) + 2:11
...
86. Grega Bole (Slo/Lampre) + 1;23:07

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.