Šport
4053 ogledov

Šokantna poteza Rusa vpričo ukrajinskega kolega

Ivan Kuljak Print Screen
Ruski telovadec je s šokantno gesto izkazal podporo ruskemu vojaškemu napadu na Ukrajino.

Mednarodna gimnastična zveza (Fig) je zaprosila za začetek disciplinskega postopka zoper ruskega telovadca Ivana Kuljaka zaradi njegovega skrajno neprimernega vedenja na tekmi svetovnega pokala v Dohi.

Dvajsetletni Rus, ki je osvojil tretje mesto v tekmovanju na bradlji, se je na podelitvi medalj pojavil z dresom, na katerega je prilepil črko "Z", simbol ruske invazije oziroma zmage nad Ukrajino, ki so ga Rusi zarisali na več njihovih vojaških vozil.

 | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Ruski telovadec si je sporni simbol, ki naj bi agresorju pomagal razlikovati med ruskimi in ukrajinskimi silami, neuradno pa naj bi označeval tudi pripadnost določenim vojaškim enotam oziroma določal njihovo geografsko območje, namestil na prsni koš, kjer bi bila sicer ruska zastava. 

Da je bilo vse skupaj še huje, si je predrzni Kuljak zmagovalni oder delil z Ukrajincem Ilijo Kovtunom, ki je osvojil prvo mesto.

 | Avtor: Print Screen Print Screen

"Mednarodna gimnastična zveza (Fig) potrjuje, da bo od etične komisije zahtevala sprožitev disciplinskega postopka proti Ivanu Kuljaku zaradi njegovega šokantnega vedenja na tekmi svetovnega pokala v Dohi," so sporočili z zveze. 

Krovna gimnastična zveza je z današnjim dnem še zaostrila sankcije zoper ruske in beloruske športnike, trenerje, sodnike in druge uradnike, katerim je prepovedala sodelovanje na vseh tekmovanjih pod njenim okriljem.

Fig je prvotno zgolj odpovedala načrtovane tekme v Rusiji in Belorusiji, športnikom pa dovolila nastop brez državnih obeležij.

Naknadno odločitev za prepoved udeležbe tekmovalcem iz omenjenih držav je Fig sprejela v skladu s priporočili Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) in "globoke zaskrbljenosti", ki so jo izrazile številne gimnastične zveze.

Komentarjev 4
  • Željko 06:54 08.marec 2022.

    Bravo in pravilno to pomeni biti domoljub!!! Bizgeci ki temu nasprotujete niti ne veste kaj to pomeni

  • Tolko. 22:07 07.marec 2022.

    Pezde pač.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 11:54 07.marec 2022.

    Mali ruski naduvanček, naj namesto da afne gunca na bradlji, ima toliko jajc in gre pomagati sonarodnjakom v borbi. To pa ne!