Šport
15 ogledov

Soodločanje o slovenski usodi

Na tekmi ZDA in Alžirije Sloveniji ustreza že remi. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Poleg "slovenske" tekme bodo na sporedu še dvoboj med ZDA in Alžirijo v skupini C ter obračuna Avstralija - Srbija in Gana - Nemčija v skupini D. Usoda Slovenije je med drugim odvisna tudi od teh dvobojev.

Nogometni reprezentanci ZDA in Alžirije sta pred sredino odločilno tekmo v skupini C v podobnem položaju; obe bosta zaigrali na vse ali nič, saj imata obe še možnosti za napredovanje. V skupini C je sicer s štirimi točkami na vrhu Slovenija, Anglija in ZDA jih imata po dve, puščavski lisjaki iz Alžirije pa so zbrali eno točko. V tej skupini bo torej izjemno vroče, saj imajo še vse štiri ekipe možnosti za napredovanje v osmino finala.

Skupina D
Gana
in Nemčija bosta
v tretjem kolu skupine D skušali popraviti "spodrsljaja" z njunih drugih tekem na tem mundialu. "Zavedamo se svojih odlik in nobenega dvoma ni, da bomo zmagali," je bil jasen Nemec Cacau. Ta bo verjetno zaigral v začetni postavi namesto Miroslava Kloseja, ki ne bo mogel igrati zaradi drugega rumenega kartona. "Mislim, da pritisk v naši ekipi ni nič drugačen kot na ostalih tekmah. Mislim, da so Nemci kot eni izmed favoritov SP pod veliko večjim stresom," pa meni ganski branilec John Mensah, ki se v moštvo vrača po poškodbi. Obrambni igralec Hans Adu Sarpei, ki je celotno kariero odigral v Nemčiji in je trenutno v ekipi Bayerja iz Leverkusna, pa je prepričan, da bo Gana na tretji tekmi dosegla prvi zadetek iz igre. Oba dosedanja na tem SP je zabila iz enajstmetrovke.
Američani nimajo preveč dobrih izkušenj z afriškimi ekipami, saj so bili v podobnem položaju že pred štirimi leti na mundialu v Nemčiji, ko so proti Gani potrebovali zmago za napredovanje, a so na koncu izgubili z 1:2. Zdaj jih čaka nova afriška ovira in kot pravijo, jo jemljejo z največjim spoštovanjem, a brez strahu.

"Alžirija je dobra ekipa. Zelo dobro je fizično pripravljena, dobro igra v obrambi in proti Angliji je res pokazala svoj pravi karakter," je bil poln hvale na račun tekmeca ameriški napadalec Clint Dempsey, ki je proti Angliji zadel izenačujoči zadetek.

"Mislim, da nas čaka težka in izenačena tekma, Alžirci bodo gotovo strnili obrambne vrste, a dlje ko bomo igrali, bolj se bodo morali odpreti. Če bo v 65. minuti še vedno 0:0, se bodo enostavno morali odpreti. Morali bomo veliko tvegati, saj se dobro zavedamo, da le remi morda za nas ne bo dovolj," je poudaril Dempsey.

Varovanci ameriškega selektorja Boba Bradleyja so si resda prislužili sloves, da se po zaostanku znajo vrniti v igro, a zdaj jih delo čaka predvsem pri tem, da ne bodo dopustili hitrih zadetkov. Proti Angliji so zaostajali že po štirih minutah tekme, proti Sloveniji pa so se vrnili "med žive" po zaostanku z 0:2.

"Tisto, kar nas žene naprej, je, da smo zadeli na obeh tekmah na tem svetovnem prvenstvu. V napadu torej dobro opravljamo svoje delo. Zdaj bomo morali le malo bolj strniti obrambne vrste in igrati najbolje, kar znamo, pa bomo lahko tudi zmagali," meni Dempsey.

Potem ko so Alžirci, ki prvič po 24 letih nastopajo na svetovnem prvenstvu, svojo uvodno tekmo tega mundiala proti Sloveniji izgubili, so svetovno prvenstvo rešili z remijem proti Angliji. Izvrstno je delovala obramba na čelu z nogometašem Glasgow Rangers, Madžidom Bugerro. "Že večkrat sem dejal, da iz tekme v tekmo napredujemo in igramo bolje. Raste nam samozavest, zato lahko proti Američanom pričakujemo dober obračun," je dejal alžirski selektor Rabah Saadane.

"Zdaj je pred nami le še ena tekma skupine C in položaj je takšen, da imamo še vse štiri ekipe možnosti za uvrstitev med najboljših 16 reprezentanc. Morali bomo pokazati vse, kar znamo, in verjamem, da se lahko uvrstimo v drugi krog," je prepričan Saadane.

SP v nogometu, 3. kolo, sreda 23. 6.:

Skupina C:
16.00 Port Elizabeth:
Slovenija - Anglija
16.00 Pretoria: ZDA - Alžirija

Skupina D:
20.30, Nelspruit: Avstralija - Srbija
20.30, Johannesburg: Gana - Nemčija

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.