Šport
33 ogledov

SP v hokeju se začenja na stadionu

Stadion v Gelsenkirchnu je pripravljen na SP v hokeju.
1/10
Žurnal24 main
V petek se bo na stadionu nogometnega Schalkeja začelo SP v hokeju elitne skupine. Brez nekaj najboljših, ki igrajo končnico NHL, bodo naslov branili Rusi, čast pa olimpijski prvak Kanadčani.
Nemčija bo s Kölnom, Gelsenkirchenom in Mannheimom v 74. izvedbi svetovnih prvenstev gostiteljica že šestič. Nazadnje so bili najboljši hokejisti v Nemčiji leta 2001, pred tem pa še 1955, 1975, 1983 in 1993.

Po februarskih olimpijskih igrah v Kanadi bo SP drugi vrhunec hokejske sezone, naslov pa bodo branili Rusi, ki si želijo osvojiti tretjo zlato medaljo zapored, potem ko so bili najboljši v Kanadi 2008 in Švici 2009. Poseben čar bo tekmovanju dala že uvodna tekma. Domiselni Nemci so za prizorišče dvoboja Nemčija – ZDA izbrali kar stadion v Gelsenkirchnu: prodali so 76.152 vstopnic in s tem dosegli svetovni rekord po številu obiskovalcev na hokejski tekmi. Skupno naj bi si po načrtih Nemcev 56 tekem ogledalo pol milijona ljubiteljev hokeja, 350 tisoč vstopnic je že prodanih. V večjo dvorano v Kölnu lahko spravijo 18.500 navijačev, v manjšo v Mannheimu pa 13.600.

Na večni lestvici najboljših ekip na SP so na prvem mestu Rusi; nekdanja Sovjetska zveza je zbrala 22 zlatih, njena naslednica Rusija pa tri. Kanadčani s 24 zlatimi odličji so drugi, Švedska je bila prva osemkrat.

A dvoboj na stadionu AufSchalke bo le uvertura v 14 dni tekem za svetovno slavo. Rusija se je predlani po 15 sušnih letih spet zavihtela prav na vrh in člani zbornaje komande želijo tam tudi ostati. Vse bo znano 23. maja, ko bo v Kölnu veliki finale. V primerjavi z OI bo v Nemčiji precej manj zvezdnikov najvišje ravni. Končnica v ligi NHL se je pač šele dobro razživela in velike reprezentance lahko računajo le na tiste igralce, ki so s svojimi ekipami že izpadli. Favoriti pa so kot vselej tiste ekipe, ki se za medalje in naslove borijo v zadnjih sezonah. Rusija, Kanada, Češka, Finska, Švedska, Slovaška in ZDA bodo na koncu odločale o medaljah in mestih pri vrhu.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Tekmovalni sistem je že nekaj let nespremenjen. Ekipe bodo v prvem delu SP igrale vsaka z vsako v skupini, nato se bodo po tri najboljše iz skupin A, B, C in D preselile v novi skupini E in F. Tam bodo ekipe igrale še tri dvoboje s tistimi tekmeci, s katerimi se prej še niso pomerile. Točke iz prvega dela bodo reprezentance prenesle v nadaljevanje, v izločilni del SP pa se bodo uvrstile po štiri najboljše iz skupin E in F. Sledila bo klasična končnica na izpadanje s četrtfinalnimi, polfinalnima in finalnim dvobojem. V skupini za obstanek se bodo med seboj udarile štiri najslabše ekipe po prvem delu SP: dve se bosta rešili, zadnji dve pa bosta izpadli v divizijo I, kjer sta mesti izpraznili Slovenija in Avstrija.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Predtekmovalna skupina A je vzhodnoevropska. V konkurenci Rusije, Belorusije, Slovaške in Kazahstana je status prvega favorita seveda rezerviran za Rusijo, za katero bodo na SP igrali tudi zvezdniki Aleksander Ovečkin, Ilija Kovalčuk, Denis Grebeškov in Aleksander Semin. Za drugo mesto naj bi se po napovedih udarili Belorusija in Slovaška, najslabši je teoretično Kazahstan, ki je lani prekrižal načrte Sloveniji. Vodilna ekipa skupine B bo Kanada, sveža olimpijska prvakinja. Njene tekmice bodo Italija, Latvija in Švica. Kanadčani bodo namesto na Sidneyja Crosbyja tokrat računali na Steva Stamkosa, ki je v NHL dosegel 51 golov, a s Tampo ostal brez končnice. Kanada na SP stavi predvsem na mladost, saj bo na seznamu sedem novincev na tem tekmovanju. Švica računa vsaj na četrtfinale, pri tem pa bo imela ostro tekmico v Latviji, ki se je v zadnjem desetletju tudi že krepko utrdila kot predstavnica srednjega kakovostnega razreda elitne skupine. Italijanom pripisujejo predvsem vlogo ekipe, ki bo imela vrhunec v boju za obstanek ob koncu SP.

Svetovni prvaki zadnjih desetih SP:
2009 – Rusija
2008 – Rusija
2007 – Kanada
2006 – Švedska
2005 – Češka
2004 – Kanada
2003 – Kanada
2002 – Slovaška
2001 – Češka
2000 – Češka

Švedska v skupini C je željna lovorik. Po uspehu na OI 2006 in SP 2006 se je bera medalj za tri krone za dve leti ustavila, lani pa so Skandinavci prišli do brona. Toda Švedi imajo že v predtekmovanju velikega tekmeca za prvo mesto v skupini. Češka je v zadnjih sezonah prav tako doživela padec z vrha, zadnja medalja je srebrna s SP 2006. Tako kot se bosta ti ekipi pomerili za prvo mesto, naj bi se za rešilno tretje spopadli Norveška in Francija. V skupini D pa sta v ospredju ekipi Finske in ZDA. Slednja je na OI presenetila s pomlajeno, a močno zasedbo, Finska, med drugim svetovna podprvakinja iz leta 2007, pa si želi maščevanja za lanski četrtfinalni poraz, ko je njeno pot ustavila prav ameriška ekipa. Danska je v tej skupini teoretično zrela za tretje mesto in nadaljevanje, načrte ji bo poskušala prepričati domača zasedba Nemčije. Domačini priznavajo, da tako visoko kot med nogometnim SP 2006, ko so bili tretji, kot gostitelji tokrat ne sežejo. Pravzaprav so se med elito obdržali le zato, ker so gostitelji letošnjega prvenstva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.