Šport
118 ogledov

Srce ni bilo dovolj, Slovenija v boj za bron

Vujović Francija Slovenija SP v rokometu polfinale
1/10
EPA
Slovenska rokometna reprezentanca je v polfinalu svetovnega prvenstva proti gostiteljem Francozom izgubila (31:25) in se bo v soboto v tekmi za bron pomerila s poražencem dvoboja med Hrvaško in Norveško.

Reprezentanca Slovenije se je drugič v zgodovini prebila v polfinale svetovnega prvenstva. Pred štirimi leti je v Barceloni morala priznati premoč Španiji, tokrat pa ji je pred 15.000 gledalci v Parizu pot v finale prav tako preprečila gostiteljica - Francija (31:25).

Aktualni svetovni prvaki so tako ostali edina reprezentanca, ki na letošnjem turnirju še ni doživela poraza. Slovenija se bo v soboto v tekmi za tretje mesto pomerila s poraženci petkovega dvoboja med Norvežani in Hrvati. Finale bo na sporedu v nedeljo.

Po silovitem začetku umirili Francoze

V vratih Slovenije je začel Matevž Skok. Po uvodnem zadetku Francozov je Slovenija izenačila prek Jureta Dolenca, v prvih minutah pa sta obe reprezentanci storili nekaj tehničnih napak v napadu.

Po golih Valentina Porta, Adriena Dipandaja in Ludovica Fabregasa so domačini že občutno pobegnili (4:1), Slovenci pa v napadu niso našli pravih rešitev. Sledili sta dve zaporedni izključitvi pri Francozih, toda ob obrambah vratarja Vincenta Gerarda se razlika ni zmanjšala (5:2).

Dva zaporedna zadetka Gašperja Marguča sta Slovenijo v 13. minuti spet vrnila v igro (6:4), za dodatno zmanjšanje je v protinapadu poskrbel Darko Cingesar (6:5). Borut Mačkovšek je imel priložnost za izenačenje, a se je izkazal Gerard. Na drugi strani mu je efektno odgovarjal Skok, toda Francozi so po 20 minutah spet malce pobegnili (9:6) in Vujović je zahteval minuto odmora.

Kljub zadetkoma Dolenca s sedmih metrov in Vida Kavtičnika je razlika še naprej rasla, po dveh zaporednih golih Kentina Maheja je Francija vodila za pet (13:8). Serijo domačih je prekinil Marguč, takoj zatem pa je bil po nespametni potezi izključen Blaž Janc. Slovenija je zaigrala brez vratarja, a prejela kar dva gola v prazno mrežo (15:10).

Do konca prvega dela je Matej Gaber s svojim drugim zadetkom Slovenijo približal na štiri gole zaostanka (15:11), v zadnjem napadu pa so Vujovićevi varovanci prišli do sedemmetrovke, iz katere je Dolenec postavil izid polčasa (15:12).

Končnica brez drame

Jure Dolenec Francija Slovenija SP v rokometu | Avtor: EPA EPA
Slovenija je drugi polčas odprla z zadetkom Jana Grebenca, hitro je na drugi strani vrnil Porte (16:13). Po nekaj obrambah Gerarda so Francozi v 33. minuti ponovno povedli za štiri, priključek je zadržal Marko Bezjak (18:15).

V 36. minuti je prvič zadel Nikola Karabatić (19:15), Slovenijo pa je še naprej mučilo pomanjkanje učinkovitega strela z razdalje. Z obrambo najstrožje kazni Michaelu Guigouju se je izkazal Skok in omogočil ponovno zmanjšanje (19:16).

V naslednjih minutah je razlika ostajala na enakem nivoju, v 44. minuti pa je Luc Abalo Francijo spet povedel v vodstvo za pet (23:18). Vse bolj razpoložen je bil Karabatić in presenečenje se je vse bolj oddaljevalo. Pri šestih golih razlike (25:19) je Vujović zahteval time-out.

Slovenija je z dvema hitrima goloma še enkrat zapretila (25:21), svoje je dodal tudi Skok. Toda odličen je bil tudi njegov kolega Gerard in Francozi so v končnico prišli z zanesljivim naskokom (27:21).

V zadnjih minutah so Francozi z dolgimi napadi branili vodstvo, piko na i je v 58. minuti postavil Daniel Narcisse (30:25), na koncu pa je Francija ob glasnem navijanju zmagala za šest (31:25).

Za Francijo sta bila najbolj učinkovita Nedim Remili s šestimi in Porte s petimi zadetki. Za Slovenijo je Dolenec prispeval pet golov, po tri so dodali Marguč, Cingesar, Janc in Gaber.

SP v rokometu, polfinale:

Ob 21.00:
Francija - Slovenija 31:25 (15:12)
Remili 6, Porte 5, Narcisse, Mahe po 4; Dolenec 5, Marguč, Janc, Cingesar, Gaber po 3.

Petek:
Hrvaška - Norveška

Komentarjev 4
  • wolf.ata 23:24 26.januar 2017.

    ni šlo žal ampak so se borili do konca,zmanjkalo je malo sreče,malo čudnih sodniških ocen,ja,so bile v korist domačinov,čisto malo

  • primoz.g 21:57 26.januar 2017.

    joj upam da jim uspe. bo težka ampak ni nemogoče, dejmo naši

  • drejca1 21:01 26.januar 2017.

    Ajde pobi :)) Zame ste že svetovni prvaki, sedaj pa tem petelinom pokažte, kaj je srce .