Šport
313 ogledov

"Spadam med najboljše Slovence"

Primož Cimerman spada med najbolj uspešne slovenske igralce. (Foto: Dejan Mijovi
1/2
Žurnal24 main
Kot prvega v nizu vam predstavljamo Ljubljančana Primoža Cimermana, ki živi za poker in dosega zavidanja vredne rezultate.
Cimerman je med drugim nastopil na glavnem turnirju WSOP,osvojil pa je tudi drugo mesto na Pokerstars turnirju Daily Hundred Grand.

Sedemindvajsetletni Ljubljančan Primož Cimerman je bil v mladih letih obetaven  košarkar, zadnjih šest let pa se je povsem posvetil pokru. Diplomirani pravnik je član profesionalne ekipe na spletni strani Pokerpro.si. Njegova specialnost je denarna igra No limit Texas Hold'em z največ šestimi igralci za mizo, rad pa se udeleži tudi kakšnega turnirja. Tudi za letos ima v načrtu igranje na najbolj prestižnem turnirju na svetu, World Series of Poker v Las Vegasu.

Ali je poker igra na srečo?
Ne. Sploh ne. Na kratki rok je morda tako videti, ampak na dolgi rok bo vedno zmagal boljši igralec. Za lažje razumevanje lahko podam primer iz košarke. Tam ti lahko neka slabša ekipa zadene pet trojk v nizu in pobegne za 15 točk, na koncu pa bo težko premagala boljšo ekipo. Gre bolj za verjetnost, kombinatoriko. Je pa res, da si redko stoodstoten favorit za zmago, ko je ves denar na sredini mize. Če si 80-odstoten favorit, je zelo v redu. Lahko pa se zgodi, da imaš slab dan in ti gre vse narobe.

Bi potem poker označili za šport?
Po mojem je bolj šport. Svetovno prvenstvo je na primer izjemen dogodek. Zmagovalcu zaigrajo himno, turnirji so zelo tekmovalni. Ni čisto tipičen šport, sreča igra vlogo na kratki rok.

Igrate več na internetu ali v živo?
Jaz sem načeloma online igralec. V živo igram zelo malo.

Kakšno je potem vaše mnenje o zakonu, ki naj bi preprečil internetne igre na srečo, med katere nekateri uvrščajo tudi poker?
Zakon je sporen. Tako ne mislim samo jaz. Sporna je že vsebina, pa tudi izvedba ... saj s tem niso naredili nič. Mislim, da so se zadeve lotili z napačnega konca. Da si sploh ne predstavljajo, kaj to sploh je. Kolikor vem, ni nikjer drugje tako. Strokovnjaki so mi rekli, da to tako ne bo šlo. Če bi do blokade res prišlo, bi se pa pač odselil v tujino. Kaj mi preostane drugega?

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


Kakšna je razlika med igranjem na internetu in v živo?
Je velika razlika. Na internetu odigram 600 handov na uro, imam odprtih več miz. V živo pa v eni uri, če je zelo dober delilec, odigram nekje okrog 35 handov. Zdaj pa si predstavljajte, kakšna razlika je to. Razlika je tudi v tem, da je nekdo doma navajen biti sproščen, nič mu ni treba skrivati.

Igrate denarne igre ali ste bolj privrženec turnirjev?
Jaz igram heads-up (dvoboj ena na ena, op. p.) in 6-max (največ šest igralcev za mizo, op. p.) denarno igro, pa je že to dovolj zahtevno. Polnih miz, kjer je za mizo devet ali deset ljudi, sploh ne igram. Turnirjev se udeležim občasno. Za turnirje je treba imeti močne živce.

Poker je med ljudmi vedno bolj razširjen. Nekateri profesionalci menijo, da je napočil čas za specializacijo. Za denarno igro ali za turnir.
Meni se tudi tako zdi. Pa ne samo znotraj Texas Hold'ema. Saj imaš fenomene, ki igrajo ne samo Hold'em, ampak tudi Omaho in druge zvrsti pokra. Tak je na primer Phil Ivey. Ali pa Tom Dwan. Ampak to so poker geniji. Težko je spremljati, biti na tekočem, kaj se dogaja v svetu pokra. Ogromno je informacij. Pred nekaj leti se je igralo drugače, zdaj je igra vedno bolj agresivna.

Kakšen tip igralca ste?
Loose-agressive (taki igralci veliko kličejo, višajo, so zelo aktivni, op. p.). Kolikor mi tekmeci dopustijo. Saj se zgodi, da me potem kdaj zanese v kakšen ekstrem, tako da se moram malo držati nazaj. Zelo težko je dobro igrati na tak način. Ko sem začenjal pred šestimi leti, sem bil zelo tight-agressive (igralci takega tipa igrajo večinoma samo takrat, kadar imajo v rokah izjemno močne karte, op. p.). Lažje je dobro igrati tight-agressive, več denarja pa boš zaslužil kot dober loose-agressive igalec.

Koliko časa na dan povprečno igrate?
Poskušam čim več, ampak več kot štiri, pet ur na dan v povprečju zelo težko. Saj se kdaj zgodi. Ljudje ti rečejo, pa zakaj ne igraš osem ur, vzemi to kot službo. Ampak to ni čisto tako. Če imaš odprtih šest miz hkrati, vmes ne moreš na stranišče. Razen če s sabo neseš prenosnik. Pa tudi pojesti je treba kaj vmes. Je precej izčrpavajoče. Sploh če je raven igre malo višja in je treba biti pozoren na vse podrobnosti. Ne moreš zraven še klepetati po internetu ali kaj podobnega.

Lahko Slovenec živi od pokra?
Da. Sam sem diplomirani pravnik, ampak živim od pokra. Samo to delam. Prvo leto, ko sem igral, bi se mi bolj splačalo hoditi v službo. Ampak na zadevo sem gledal kot na investicijo za prihodnost. Sediš za tri dolarje na uro in se na polno živciraš. To ni ravno življenjski stil, ki bi si ga želel. Bolje bi bilo, če bi šel v službo. Takrat je bilo težko tudi zato, ker tega ni nihče odobraval. Živeti se da, drugače tega ne bi delal, ker je zelo stresno.

Vaših začetkov niso odobravali niti najbližji?
Na začetku so bili v dvomih, pa boš hišo zaigral in podobno. Na poker ljudje še vedno gledajo s preveč predsodki. Potem ko so videli, da mi gre, je bilo v redu. Pa tudi faks sem delal brez težav. Če se za nekaj odločiš, te načeloma ne sme brigati, kaj si mislijo drugi.

Koliko pa ste zaslužili v poker karieri?
O tem ne bi rad govoril. Sem v plusu, drugače se s tem ne bi ukvarjal. Če ne bi bolje služil kot v kakšni povprečni službi, potem bi raje hodil v službo.

Koliko ste največ zaslužili v enem handu ter koliko ste največ izgubili?
Zaslužil okrog tri tisoč, izgubil pa okrog 1.700 dolarjev.

Ste človek, ki bolj zaupa svojemu občutku, ali ste matematik, preračunavate, kolikšne možnosti imate za zmago in podobno?
Načeloma sem matematik, ampak lahko rečem, da me instinkt  zelo malokrat pusti na cedilu. Ponavadi je tako, da je tisti prvi instinkt, ki ga imaš, pravilen. To pride prav v kakšnih težkih situacijah.

Kam bi sebe uvrstili v slovenskem pokru?
Zagotovo med boljše. Večinoma poznam konkurenco. Morda koga ne, ampak za denarno igro na 6-max sem zagotovo v slovenskem vrhu. Turnirje tudi dobro igram, ampak tu se ne bi uvrščal v samo elito. Sem pa boljši od povprečnega igralca.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main



Smo Slovenci dobri igralci pokra?
Glede na število prebivalcev imamo Slovenci zelo veliko dobrih igralcev. To je noro! Kar vsi že nekaj igrajo. Zabeležili smo že nekaj vidnih uvrstitev, nihče pa še ni res zablestel na primer na turnirju res najvišje kakovosti. Ko bo pa to nekdo zmagal, potem bo pa ...

Kako pomembno je izobraževanje?
Zelo. Ko sem začel, sem ogromno bral knjige. Karkoli prebereš, ti je uau. Potem pa boljši kot sem bil, več sem gledal različne videe. Obstajajo tudi zelo dobre knjige za igranje na visokih limitih, ampak so zelo drage. Zelo pomaga tudi analiza lastne igre. Načeloma naj bi bilo tako, da naj bi 20 odstotkov časa namenil študiju. Ko ti gre, malo manj študiraš, ko ti ne, pa malo več.

Kako pomemben pa je blef?
Odvisno, kaj je blef. Tisti čisti blef pride v poštev zelo malokrat. Tudi tisti, ki jih vidite po televiziji, so vzeti ven iz koncepta. Saj se zgodi, ampak redko. Bolj kot blef je pomemben semiblef. Nekje sem prebral, da vsak igralec v povprečju 10 odstotkov blefira.

Imate kakšen priljubljen hand?
Ja, fant in dvojka v piku. Večina ljudi ve, da je to moj hand. Za zdaj imam srečo, kar vedno se mi nekaj poklopi s tem handom. Ampak tu ne gre za to, da bi se kaj veliko zapletal s tem, nikoli ne porinem all in.

Kaj si želite še doseči v pokru?
Mislim, da bom prišel do ravni, ko ne bom mogel naprej brez kakšnega dobrega profesionalnega trenerja. Rad bi prišel do tega, da bi v svetu imel ugled, da bi me spoštovali kot online igralca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.