Šport
7 ogledov

Špancem zmaga, našim niz

Slovenski odbojkarji so tokrat nastopili oslabljeni: manjkal je Matija Pleško. Žurnal24 main
Na uvodni tekmi evropskega odbojkarskega prvenstva so naši izgubili proti Špancem. Kljub temu z igro niso razočarali, saj so osvojili en niz.

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca, ki nastopa v skupini C skupaj s Španijo, Francijo in Slovaško, je v uvodnem krogu evropskega prvenstva v ruskem Sankt Peterburgu izgubila s Španijo z 1 : 3 (16, -20, -21, -18).

Slovenski odbojkarji so uvodno tekmo prvenstva, sicer proti močno favorizirani Španiji, ki je tako kot Slovenija zaigrala v pričakovani startni postavi, začelo nadvse spodbudno. Že prvi dve točki sta šli na stran Slovenije, po dveh zaporednih uspešnih napadih Alana Komela pa je Slovenija vodila že s 5:2. Slovenska vrsta, v kateri so tekmo ob Komelu začeli še Matija Pleško, Rok Satler, Davor Čebron, Sebastijan Škorc, Mitja Gasparini in Alan Pajenk, je bila v teh trenutkih nezmotljiva pri sprejemu, medtem ko je raznovrstnost v napadu povsem zmedla tekmeca. S prvim uspešnim blokom Gasparinija in nato še prvo točko neposredno iz servisa, ki jo je dosegel Komel, je Slovenija na prvi tehnični odmor šla s prednostjo kar petih točk. Tudi v nadaljevanju so izbranci Iztoka Kšele, ki v prvem nizu ni imel potrebe po kakršnihkoli popravkih, nadaljevali z dobro igro. Edini manjši padec v zbranosti pri organizaciji igre so Španci izkoristili in razliko zmanjšali na vsega dve točki (9 : 11), k sreči pa ta španski niz ni bil dolg, saj so nato Slovenci z delnim izidom 6 : 1, zadnje tri točke je prispeval Pajenk, vnovič tekmecu ušli, tokrat kar za sedem točk. Povsem zasluženo priborjena razlika je bila več kot zadostna za prepričljivo zmago s 25 : 16 v prvem nizu.

Potem so Španci pokazali zobe
Začetek drugega niza je bil za Slovenijo prav tako obetaven, čeprav je bil izid do pete točke izenačen. Igra na vseh položajih je bila še vedno na visoki ravni. Nekaj pomanjkanja sreče je Slovencem preprečilo, da si tudi v drugem nizu niso takoj priborili prednosti. Žal je bilo zanesljive in hitre igre nato konec. Čedalje bolj so se začele vrstiti napake, še največ težav je bilo pri sprejemu, kar je Španiji omogočilo, da je povedla z 11 : 6. Prednosti Španci niso več izpustili iz rok, čeprav so se jim Slovenci dvakrat nevarno približali. Prvič že pri izidu 9 : 11, nato pa še pri 15 : 16, toda španska igra je bila v teh trenutkih skoraj brez napak. Odlično so sprejemali, v napadu so se razigrali Guillermo Falasca, Enriquea De La Fuente in Israel Rodriguez, dober blok pa jim je še dodatno vlil samozavest. Tudi servis je bil čedalje bolj zanesljiv in Španci so vnovič pobegnili na visokih pet točk prednosti (18 : 23), kolikor je bila po točki Juliana Garica-Torresa razlika tudi ob koncu niza.

Tretji niz se je odvijal po podobnem scenariju kot prejšnji. Po uvodnem izenačenju so Španci povedli, Slovenci pa so jih vztrajno lovili. Pri deveti točki je Čebron celo izenačil, isti igralec je dosegel tudi točko za minimalno vodstvo Špancev pri izidu 11:12. Toda Špancem je spet uspel uspešen niz, po katerem so na drugi tehnični odmor odšli z visokih 16 : 10. Ko je kazalo, da bodo Španci brez težav povedli z 2 : 1 v nizih, so slovenski odbojkarji zbrali dovolj moči za nov priključek. Tega je vodil Pajenko, ki je odlično serviral in dosegel kar tri neposredne točke iz servisa, v igro pa je v teh trenutkih vstopil tudi Matej Vidič. Že v drugem nizu je Kšela namesto Gasparinija v igro poslal tudi Tineta Urnauta, ki je s svojo višino vsaj deloma vlil strah španskim napadalcem. Ko je Špancem uspelo Pajenka zamenjati na servisu, je bil le še 18 : 16 za njih. Kmalu zatem je s točko Vidiča v bloku slovenskim odbojkarjem uspelo zaostanek povsem izničiti, izenačeno pa je bilo nato vse do same končnice, nazadnje še pri izidu 21 : 21. Nato sta pri Špancih vse niti v svoje roke prevzela bržkone najboljša posameznika na tekmi, brata Falasca. Starejši Miguel Angel je s servisom spravljal v obup slovenski sprejem, tisto, kar so Slovenci le uspelo ubraniti, pa je nato z neustavljivim napadom zaključil še mlajši Guillermo.

Slovenska reprezentanca, ki je več kot očitno izgubila korak z izkušenimi tekmeci, je v četrtem nizu še enkrat strnila vrste in poskušala tekmo popeljati v peti niz. Z dobrim servisom Satlerja in nato še točko Pejenka je Slovenija tekmecu pobegnila na 6 : 2, a sta bili ekipi pri sedmi točki spet skupaj. Pozneje je Urnaut z dvema točkama poskrbel, da je svoje moštvo popeljal do vodstva z 9 : 7. Dve točki naskoka so Slovenci zadržali do enajste točke, nakar je sledil nov nerazumljiv padec v igri, ko v prvi vrsti spet nista delovala sprejem in organizacija igre. S petimi zaporednimi točkami je Španija tudi v tem nizu prevesila tehtnico na svojo stran. Španci so vodstvo nato uspešno branili in na koncu ta niz dobili s prepričljivih 25 : 18.

Slovenija se bo v petek, 7. septembra, pomerila s Slovaško, tekma pa se bo začela ob 15.30.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.