Šport
8 ogledov

Španci kradejo kot srake

Sarmiento Pfahl Španija Nemčija SP v rokometu svetovno prvenstvo četrtfinale EPA
Slovenija se bo v svojem prvem polfinalu na svetovnih prvenstvih v rokometu pomerila proti gostiteljici Španiji. Čeprav Slovenci v sedmih dvobojih še niso izgubili, je statistika na strani domačinov.

Slovenska izbrana vrsta je na letošnjem turnirju v zaporedju premagala Savdsko Arabijo, Južno Korejo, Belorusijo, Poljsko, Srbijo, Egipt in v četrtfinalu še Rusijo, zadnja prepreka pred finalom pa je močna španska reprezentanca.

Španci so v prvem delu v madridski skupini D izgubili s Hrvati, premagali pa Madžare, Egipčane, Alžirce in Avstralce. V osmini finala so v Zaragozi izločili Srbe, v četrtfinalu pa Nemce.

Slovenski in španski rokometaši so na velikih tekmovanjih doslej odigrali sedem medsebojnih tekem, prav vse so se končale z zmagoslavjem tekmecev s Pirenejskega polotoka, ki so dvakrat slavili na olimpijskih igrah in petkrat na evropskih prvenstvih, na svetovnem pa se še niso srečali. Njun zadnji medsebojni dvoboj, na lanskem evropskem prvenstvu v Srbiji, se je v Novem Sadu končal s slovenskim porazom z 32:35.

Statistika dosedanjega poteka prvenstva razkriva, da so Španci dosegli devet golov več kot Slovenci (219:210), a je odstotek realiziranih strelov manjši kot pri varovancih Borisa Deniča (60 proti 66 odstotkom).

Dobri tudi v protinapadu

Španci so nasprotnikovo mrežo iz sedmih metrov zatresli le 18-krat, Slovenci 30-krat, a so gostitelji veliko več golov dosegli s črte šestih metrov in kril (77:54). Španci so en zadetek več (78:77) dosegli iz protinapadov in prodorov, ki je bilo z izjemo tekme proti Rusiji najmočnejše slovensko orožje. Podelili so tudi več blokad (34:22) in naredili manj tehničnih napak (68:81).

Element, v katerem Španci blestijo, so ukradene žoge. V statistiki najboljših rokometašev po številu ukradenih žog na prvenstvu med najboljšimi desetimi kradljivci najdemo kar pet Špancev. Španija je na sedmih tekmah ukradla kar 175 žog in je v tem elementu daleč najboljša ekipa. Slovenija na drugi strani je v statistiko vknjižila le 54 ukradenih žog.

Eden od odločilnih dejavnikov bo uspešnost vratarjev. Prvi španski vratar na prvenstvu Arpad Šterbik ne blesti, saj je obranil le 30 odstotkov vseh strelov (43/142) in ga ne najdemo med najboljšimi vratarji prvenstva. Bolje gre branjenje vrat Joséju Manuelu Sierri, ki je obranil 41,9 odstotka vseh strelov (31/74) in je na lestvici najboljših vratarjev prvenstva tik pred Slovencem Primožem Proštom, ki je obranil 41,6 odstotka strelov (37/89), medtem ko je prvi slovenski vratar Gorazd Škof obranil 32 odstotkov strelov (63/194).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.