Šport
22 ogledov

Španci na popravni izpit s Hondurasom

David Villa Gokhan Inler Žurnal24 main
V ponedeljek bodo v centru pozornosti svetovnega prvenstva v nogometu v JAR reprezentance Španije in Hondurasa, Čila in Švice ter Portugalske in Severne Koreje.

Ko so lani opravili žreb skupin za SP, so si španski navijači tekmo 2. kroga s Hondurasom v Johannesburgu na stadionu Ellis Park na koledarjih označili kot dan, ko se bo Španija z zmago uvrstila v osmino finala. Zdaj zmago zares potrebujejo, odločitev o napredovanju v skupini H pa bo padla šele po zadnjem krogu.

Ne smemo pa biti nervozni, če ne bomo zadeli že takoj na začetku
Fernando Torres

Življenje so si Španci zapletli kar sami, saj so jih na uvodni tekmi SP premagali Švicarji. Četa Vicenteja del Bosqueja pa je zdaj odločena, da bo Honduras, ne kriv ne dolžan, tisti, ki bo plačal račune za slabo predstavo pred petimi dnevi. Španija, ki si je v tej skupini nekako že rezervirala prvo mesto, zdaj lahko tudi ob uvrstitvi v nadaljevanje pristane šele na drugem v skupini. In se morda že v osmini finala sreča z Brazilijo, ki bi se ji vsi radi izognili.

Če bo Torres zares začel tekmo, bo na klopi najbrž ostal ofenzivni vezist David Silva. A Torres se ne obremenjuje s sistemom igre del Bosqueja. “Ni važno, ali igramo 4-3-3 ali 4-4-2 ali kaj tretjega. Ostati moramo zvesti svojemu slogu in razviti igro. Ne smemo pa biti nervozni, če ne bomo zadeli že takoj na začetku,” je teoretični pristop razložil Torres.

Honduras je na prvi tekmi tesno izgubil s Čilom, v ekipi srednjeameriške države pa se zavedajo, da je tekma z ranjenimi Španci pravzaprav misija nemogoče.

Portugalska proti Severni Koreji
V Cape Townu se bosta srečali reprezentanci razigrane Portugalske in skrivnostne Severne Koreje. 

Portugalska, ki je proti Slonokoščeni obali iztržila zgolj točko na tekmi brez zadetkov, si ne bo smela privoščiti poraza, saj tretji dvoboj v predtekmovalni skupini igra proti mogočni Braziliji.

Slonoko%C5%A1%C4%8Dena obala Portugalska Ronaldo | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

“Vem, da smo sposobni v ponedeljek prikazati več kot na tekmi proti Slonokoščeni obali. Uvodno tekmo vedno spremlja precejšnja nervoza, medtem ko gremo v drugo tekmo veliko mirnejši,” je povedal napadalec portugalskega moštva Liedson. “Več bomo morali tvegati, vendar pa je vedno težko igrati proti moštvu, ki zgosti obrambo in priložnosti gradi na tekmečevih napakah,” je bil previden portugalski trener Carlos Queiroz. Selektor bo po pričakovanjih v postavi naredil le eno zamenjavo, namesto Dannyja bo poslal na zelenico zveznega igralca Simaa Sabroso.

Pred tekmo so se v medijih pojavile špekulacije, da so štirje nogometaši Severne Koreje Kim Myong Won, An Chol Hyok, Kim Kyong Il in Pak Sung Hyok pobegnili iz hotela in zaprosili za politični azil. Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je zanikala te informacije in zatrdila, da je v hotelu vseh 23 nogometašev.

Hitzfeld: ''Švica ni favorit''
Medtem ko so čilski nogometaši uvod svetovnega prvenstva v južnoafriški republiki po pričakovanjih dobili in imajo tri točke, je enak izkupiček Švicarjev manjše presenečenje. Švica je namreč ugnala favorizirano Španijo, na medsebojnem dvoboju v ponedeljek v Port Elizabethu pa bosta tako Švica kot Čile iskala drugo zmago.

Beausejour %C4%8Cile | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Švicarji so v prvi tekmi igrali izrazito obrambno, tokrat pa bo trener Ottmar Hitzfeld vendarle moral bolj razmišljati tudi o golu tekmeca. “Švica ni favorit. To vlogo prepuščamo Čilu. Na prvi tekmi bi zlahka zmagali s tremi ali štirimi goli. Imajo solidne posameznike. Naša igra bo morala biti približno tako trdna kot proti Španiji,” opozarja Hitzfeld.

Čile se zaveda, da bo po zmagi nad Hondurasom tekma s Švico morda že odločilna. V zadnjem krogu se bodo Južnoameričani namreč pomerili s Španijo, ki pa si je eno veliko napako že privoščila. “Nadaljevati moramo zmagovalno serijo, le tako bomo napredovali. Španija je naredila napako, ko je podcenjevala Švico. Mi tega ne bomo naredili,” je odločen branilec Ismael Fuentes.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.