Šport
11150 ogledov

Španci po neverjetnem preobratu razžalostili celotno Hrvaško

Finale EP v vaterpolu Epa
Vaterpolisti Španije so novi evropski prvaki. V finalu so v Zagrebu premagali branilko naslova Hrvaško z 11:10 (3:5, 3:2, 2:3, 3:0) in prvič v zgodovini stopili na najvišjo stopničko zmagovalnega odra. Z zmago so se neposredno uvrstili tudi na olimpijske igre v Parizu.

Na Hrvaškem je bilo vse pripravljeno za novo slavje barakud, ki so prvenstvo nazadnje osvojili pred dvema letoma v Splitu, po prestavitvi letošnjega prvenstva Iz Izraela na Hrvaško pa je vse do zadnje četrtine finala kazalo na novo slavje igralcev v kockastih kapicah.

Po izjemnih treh četrtinah borbe pa je bilo slavje vaterpolistov z Iberskega polotoka zasluženo. V zadnjem delu Hrvati niso našli prave rešitve v napadu. Šele v zadnjem napadu so si priigrali vsaj nasprotno izključitev, Loren Fatović pa je tri sekunde pred koncem slabo streljal.

Finale EP v vaterpolu | Avtor: Epa Epa

Zelo slabo pa so bili Hrvati v zadnji četrtini postavljeni tudi v obrambi. To je kaznoval prvi španski zvezdnik Alvaro Granados Ortega, ki je minuto in 38 sekund pred koncem najprej poskrbel za izenačenje, 40 sekund kasneje pa za odločilni gol. Preobrat bi Špancem lahko uspel že prej, če v hrvaškem golu ne bi blestel vratar Marko Bijać.

Pred tem so navijači na bazenu Mladosti že slavili. Domači so zaostajali le pri 2:3, nato pa s štirimi zaporednimi goli povedli s 6:3. Španci so v tretjem delu sicer izenačili na 7:7, Hrvati, pri katerih je s štirimi goli izstopal Luka Bukić, pa so odgovorili s tremi goli in šli v zadnji del s prednostjo 10:8.

Finale EP v vaterpolu | Avtor: Epa Epa

Bronasto kolajno so si že popoldan po zmagi z 12:7 nad Madžarsko priigrali Italijani. Grčija je na tekmi za peto mesto s 15:10 ugnala Črno goro, Srbija pa v boju za 7. mesto Romunijo z 18:7. Slovenija je osvojila 14. mesto, vnovič pa je veliko priznanje prejel tudi slovenski sodnik Boris Margeta, ki je bil izbran za deljenje pravice v finalu.

Naslednje evropsko prvenstvo bo čez dve leti v Beogradu.

* Bazen Mladosti, gledalcev 2000, sodnika: Margeta (Slovenija), Stavridis (Grčija).
* Hrvaška: Bijač, Macan, Burić, Fatović 1, Lončar, Biljaka, Bukić 4, Vukičević 1, Zuvela 2, Marinić Kragič 2, Vrlić, Butić, Kharkov, Popadić.
* Španija: Aguirre, Munarriz 2, Granados 3, Sanahuja 3, Del Toro, Larumbe 1, Biel, Cabanas, Tahull 1, Perone, Mallarach, Bustos Sanchez 1, Lorrio Bejar.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.