Šport
38 ogledov

Španci po porazu: "Slovenci v grdem boju tepli Gasola"

Calderon Joksimović Slovenija Španija EuroBasket Celje Zlatorog EPA
Slovenija proslavlja eno največjih zmag v zgodovini velikih turnirjev, medtem ko Španci mirijo strasti v domovini in namigujejo na revanšo v izločilnih bojih.

"Niso nam dovolili igrati, ampak smo šele v prvem delu. Zato moramo biti potrpežljivi, ker bo turnir še dolg. Gotovo se bomo z njimi srečali v nadaljevanju in bomo videli, kaj se bo zgodilo takrat. Napake si bomo pogledali na videoposnetkih," je po porazu povedal najboljši posameznik Špancev José Manuel Calderón.

Izvrstni član Dallas Mavericks je bil dolgočasa nezgrešljiv z različnih položajev, nato pa so aktualni prvaki v zaključku tekme podlegli silovitim naletom slovenske reprezentance.

Slovenci "pretepli" Gasola

"Bila je težka tekma, vedeli smo, da bo. Oni so nas spravili v svoj ritem, z malo teka, dolgo posestjo, mi pa smo to sprejeli," je še dodal Calderón.

Španski dnevnik MARCA piše o "pravi bitki", ki so jo njihovi rojaki izgubili proti moštvu Božidarja Maljkovića. Slovenci so po njihovem mnenju "pretepli" Marca Gasola, utrpel je devet osebnih napak, a opozarjajo tudi na njegovo utrujenost, saj je odigral kar 37 minut.

"Stari lisjak Boža postavil grd dvoboj"

"Po mirni prvi tekmi proti Hrvaški se je EP za Španijo začel proti Sloveniji. Končal se je s porazom na težki tekmi, ki je bila bolj podobna bitki. Reprezentanca se ni niti enkrat razigrala proti postavitvi Bože Maljkovića. Stari lisjak je postavil grd dvoboj, trd in počasen, ki je 'zadavil' Špance, ki niso bili sposobni najti odprtih metov s tekočo igro, prvič pod vodstvom (selektorja Juana Antonia, op. a.) Orenge pa je imela ekipa težave v obrambi: dobila je 53 točk po polčasu," piše MARCA.

slovenija španija eurobasket | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"V tej bitki je še posebej trpel Marc Gasol, ki je bil na koncu izmučen zaradi minut na parketu (37) in zaradi čvrstosti slovenskih centrov, najprej (Uroša) Slokarja, potem (Mirze) Begića in kasneje še (Gašperja) Vidmarja, ki so udarjali po njem (devet osebnih napak). To še ni alarmantno. To je šele druga tekma in turnir je še dolg, ampak od zdaj naprej bodo vsi želeli igrati tako kot Boža. Čim bolj grda in trda bo tekma, bolj premagljiva bo ta Španija."

Orenga: "Gasol je v končnici igral po 40 minut"

Tudi selektor Juan Antonio Orenga je zmanjševal moč udarca po nepričakovanem porazu, češ da "vedno pač ni mogoče zmagati".  

"Pričakovali smo težko tekmo z najhujšim možnim ambientom, ker gre za domačina. Dobro smo nadzirali tekmo v prvih dveh četrtinah, v katerih smo intenzivno igrali v obrambi in jih držali na sprejemljivi razdalji. Tudi v napadu smo, brez da bi blesteli, dosegli povprečje," je povedal nekdanji član Real Madrida.

"V tretji in zadnji četrtini so se oni izboljšali v napadu, mi pa poslabšali v obrambi, ko pa združimo obe te reči, poleg tega pa tudi to, da so zadeli težke mete, pridemo do tega negativnega rezultata. Računali smo na čvrstost njihove obrambe in s tem, kaj bodo sodniki dovoljevali, ampak težava je bila, da so oni igrali bolje, mi pa jih nismo znali zaustaviti. Vedno pač ni mogoče zmagati. Tudi na drugih evropskih prvenstvih smo utrpeli poraze, potem pa se je končalo dobro. Potrebno je prespati to noč, potem pa začeti z delom in se vrniti. Gasol? To sezono je povprečno igral 36 minut, 40 pa v končnici. To, da veliko igra, ni težava, je pa njegova prisotnost na parketu velikega pomena."

Komentarjev 1
  • Žurnalček 07:28 06.september 2013.

    Španije več ne bo na spisku naših nasprotnikov , ker jih bo zmlela tudi Srbija . Prvaki bodo pa ve se kdo ali pa zna se ko !