Šport
27 ogledov

Španija manj "furiozna" brez Ville

Villa Španija Češka kvalifikacije Euro 2012 Granada EPA
Španija, na zadnjih nekaj velikih turnirjih vzor za bratstvo in enotnost, je pred začetkom Eura 2012 na resni preizkušnji. Naelektreni "El Clásici" med Realom Madridom in Barcelono so pustili nekaj posledic, medtem ko prvi strelec David Villa zaradi počasnega okrevanja po zlomu noge ne bo igral. Selektor Vicente del Bosque išče menjavo.

Kvalifikacije:

Aktualni evropski in svetovni prvaki so se sprehodili skozi svojo kvalifikacijsko skupino z osmimi zmagami na osmih tekmah in tako kot Nemci ohranili stoodstotni izkupiček na obračunih s Češko, Škotsko, Litvo in Lihtenštajnom. Poleg tekem v precej lahki skupini pa se eni glavnih favoritov letošnjega turnirja niso izkazali na prijateljskih tekmah z velikimi reprezentancami, saj so visoko izgubili z Argentino (1:4) in Portugalsko (0:4), nazadnje pa še z Italijo (1:2) in Anglijo (0:1).

Napoved:

Španci imajo priložnost, da na novo spišejo nogometno zgodovino, saj še nobena reprezentanca ni slavila na dveh zaporednih evropskih prvenstvih, prav tako pa še nobeno moštvo ni osvojilo treh zaporednih velikih turnirjev. Nogometaši države, ki jo je še pred leti mučilo prekletstvo četrtfinala, saj so na tej stopnički izpadli na Euru 1996 in 2000 ter SP 1994 in 2002, so po seriji izžemajočih tekem v domačih prvenstvih gotovo izmučeni.

Člani Reala Madrida in predvsem Barcelone so v zadnjem času odigrali rekordno število tekem. Samo Xavi Hernández je denimo od Eura 2008 naprej odigral povprečno 66 tekem na leto. Izmučenost in igralni slog, ki zahteva perfekcijo, bo ob odsotnosti prvega strelca Davida Ville huda preizkušnja za ekipo, proti kateri bo z zaprto igro skušal zmagati sleherni nasprotnik. Tudi prihod Joséja Mourinha v Madrid ni blagodejno vplival na sicer idilične odnose v reprezentanci, kjer je po zadnjih nekaj El Clásicih ostalo kar nekaj zamer.

Zvezdnik: Andrés Iniesta

Barcelonin vezist Andrés Iniesta se je z mitskim odločilnim golom v finalu zadnjega svetovnega prvenstva za vedno vsidral v srca španskih navijačev, ki so ga imeli sicer zelo radi že prej, kljub temu, da igra za katalonski ponos. Skromni in sramežljivi vezist bo na turnirju ob vedno starejšem Xaviju Hernándezu moral prevzeti še večje breme na sredini igrišča, kjer se pri Špancih odvija praktično 80 odstotkov tekme.

Iniesta je postal pravi specialist za zabijanje dramatičnih golov, saj je njegov zadetek v 116. minuti podaljška proti Nizozemski v Johannesburgu prišel le kakšno leto dni po njegovem mojstrskem izenačujočem golu v polfinalu Lige prvakov, s katerim je Barcelona izločila Chelsea in kasneje v Rimu osvojila evropski naslov, prvega od dveh pod vodstvom Josepa Guardiole.

"Ti boš upokojil mene, ta fant pa bo v pokoj poslal vse nas," je Xaviju pred leti, ko je bil Iniesta le perspektiven nogometaš mlade ekipe, dejal takratni igralec Guardiola. "Dobivam priložnosti in verjetno bi moral zabiti več golov," je pred kratkim za klubsko televizijo priznal Iniesta. "Včasih, ko te ni na igrišču, vidiš lepšo priložnost za gol, ampak ko si tam raje podaš. To ne bi smelo vplivati na mojo igro, ampak s tem bi postal boljši igralec."

Po svojem debiju v španski izbrani vrsti leta 2006 je bil Iniesta na Euru 2008 edini Španec, ki je začel vsako tekmo, v polfinalu pa osvojil naslov igralca tekme. Na sicer sanjsko svetovno prvenstvo 2010 je po seriji poškodb prišel povsem nepripravljen in izpustil celo en obračun v predtekmovanju, na koncu pa vseeno odločil turnir in bil trikrat najboljši igralec na treh tekmah.

Njegova popularnost je nedotakljive višave poleg gola v finalu SP dosegla tudi z njegovo ganljivo gesto, saj je po mitskem zadetku slekel dres in pokazal majico, na kateri je bilo napisano sporočilo za njegovega preminulega prijatelja Daniela Jarqueja, sicer igralca mestnega rivala Espanyola. Bledi, napol plešasti in skromni "Don Andrés", kot ga kličejo navijači, morda ni prispodoba moderne nogometne zvezde, a njegova vrednost za Španijo je neprecenljiva. Tržna vrednost: 65 milijonov evrov.

Kapetan: Iker Casillas

Pri zgolj 30 letih je že zdaj nogometaš z največ nastopi v španski reprezentančni zgodovini (127), kot vratar in kapetan Reala Madrida pa je tako kot v dresu Španije osvojil praktično vse, kar se osvojiti da. V špansko zgodovino so se vpisale predvsem njegove obrambe pri streljanju enajstmetrovk v četrtfinalu Eura 2008 in čudežno posredovanje iz oči v oči z Arjenom Robbnom na finalni tekmi zadnjega svetovnega prvenstva.

"Ko je že vse izgubljeno, te reši Iker, " je svojega dolgoletnega prijatelja pohvalil Xavi Hernández. Med prvenstvom v Južni Afriki je veliko prahu dvignila njegova zveza z novinarko Saro Carbonero, ki je bila po porazu na prvi tekmi kot glavni krivec na tapeti vseh časnikov, po osvojenem naslovu prvaka pa jo je Casillas poljubil pred kamerami. Poročila naj bi se letos julija, po koncu prvenstva. Tržna vrednost: 35 milijonov evrov.

Vzhajajoča zvezda: Javi Martínez

Ob odsotnosti Thiaga Alcântare, ki je brez prvenstva ostal zaradi poškodbe, je štafetno palico vzhajajoče zvezde prevzel Bilbaov branilec/vezist Javi Martínez. 23-letni Bask je pod vodstvom ekscentričnega trenerja Marcela Bielse postal univerzalen nogometaš, katerega so zaradi nepopustljivosti in "branja" igre že zaznali radarji največjih klubov, tudi obeh španskih, Reala Madrida in Barcelone.

Martínez si je ime ustvaril kot zadnji vezist mlade španske reprezentance, a ga je Bielsa, podobno kot je njegov "učenec" Guardiola pri Barceloni storil s Javierjem Mascheranom, v sezoni 2011/12 preoblikoval v branilca. Prav zaradi uporabnosti na več različnih položajih je Martínez tako dragocen za svoj klub, v primeru poškodb pa bo še kako pomemben tudi za Španijo na Euru.

Bilbao je z Martínezom v prvi postavi na eni zadnjih tekem letošnje sezone doma izgubil proti madridskemu Realu, s to zmago pa je beli balet tudi matematično osvojil naslov prvaka. Cristiano Ronaldo je naslov na stadionu San Mamés proslavil na precej grob način, posebno gesto pa je prihranil tudi za Martíneza. Ta mu je odvrnil: "Ne proslavljaj preveč. Jaz sem svetovni prvak, ti pa ne, pajac." Pravi Bask, ni kaj. Tržna vrednost: 22 milijonov evrov.

Selektor: Vicente del Bosque

Mirni brkač je ob prihodu na špansko klop obljubil, da ne bo spreminjal veliko reči, ki jih je postavil njegov predhodnik Luis Aragonés. Splačalo se je – nekdanji trener Reala Madrida je v Južni Afriki osvojil prvi naslov svetovnih prvakov v zgodovini španskega nogometa, pod vodstvom umirjenega 61-letnika pa so Španci ob 44 zmagah na 52 tekmah dosegli kar 131 golov in jih prejeli le 41.

"Trener je vreden le toliko, kot njegovi igralci," je pred kratkim povedal Del Bosque, ki namerava na klopi Španije ostati do svetovnega prvenstva 2014 v Braziliji. Sina železničarja iz Salamance občudujejo zaradi poštenosti, discipline in delovne etike, umirjeni Del Bosque pa je velik tako ob porazih kot tudi zmagah. Večji je tudi od delitve med Realom in Barcelono, saj je kot nekdanji trener kraljevega kluba, s katerim je osvojil dve Ligi prvakov in dve španski prvenstvi, v svoje moštvo vključil rekordno število nogometašev katalonskega kluba.

Pri Realu so se mu po enem najuspešnejših obdobij v zgodovini kluba na lahko odpovedali, takratni (in trenutni) predsednik Florentino Pérez pa je takrat dejal: "Del Bosque je kazal znake izmučenosti. Hočem biti pošten – menili smo, da ni bil pravi trener za prihodnost. " Pérez je zaradi pomanjkanja naslovov nekaj let kasneje odstopil.

Komentarjev 1
  • Nejc Roškar 13:26 10.maj 2012.

    http://www.powerplaymanager.com/r773870Ce koga zanima super manager, kjer lahko izberes hokej ali nogomet in se pomeris z ljudmi iz celega sveta.V bodoce pa prihaja se kosarka, tenis, F1, in se mnogo sportov.