Šport
25 ogledov

Španska cona zadušila Grke

Vassilis Spanoulis Jorge Garbajosa
1/20
Žurnal24 main
V drugi tekmi osmine finala so Španci v ponovitvi finala zadnjega SP zasluženo z 80:72 premagali Grke. Juan Carlos Navarro je dosegel 22 točk.
Preživeli smo nekaj težkih trenutkov, toda pomoč s klopi je bila izvrstna in zadnje minute smo odigrali z glavo.
Juan Carlos Navarro

Skoraj razprodana dvorana Sinan Erdem Dome je bila priča ponovitvi finala izpred štirih let. Tokrat so se Španci in Grki pomerili že v osmini finala, drugi pa so spet morali priznati premoč prvim. Približno 15 tisoč gledalcev, med njimi tudi priznani ameriški režiser in veliki ljubitelj košarke Spike Lee, je videlo dobro predstavo, boljšo kot popoldne med Srbijo in Hrvaško POTEK TEKME IZ ISTANBULA SI POGLEJTE V NAŠI GALERIJI

Za nas je to veliko razočaranje. Dali smo sto odstotkov in tekma je bila tesna do zadnjih minut. V tretji četrtini smo vodili za šest točk, toda takoj smo padli.
Dimitris Diamantidis

Prvi polčas je pričakovano minil v izenačeni igri. Prek Nikosa Zisisa in Dimitrisa Diamantidisa so v vodstvo prišli Grki, a jih Juan Carlos Navarro in soigralci niso spustili daleč. Prvo četrtino so izbranci selektorja Sergia Scariola dobili z 22:19, tudi po zaslugi natančnih metov za tri točke. Od šestih so jih zadeli štiri. Na začetku druge četrtine so Španci z delnim izidom 6:0 ušli na 28:21, a so Grki z razpoloženim Zisisom (deset točk v prvem polčasu) vrnili udarec. Otipljivejšo prednost so si Navarro in soigralci naredili v zadnjih minutah, ko so Grki dosegli le dve točki. Navarro, Marc Gasol in Rudy Fernandez so poskrbeli za prednost šestih točk (37:31) pred glavnim odmorom. Pri Špancih je bil v prvih dvajsetih minutah najboljši Navarro s sedmimi točkami, pri Grkih pa že omenjeni Zisis z desetimi.

Drugi polčas so Grki začeli kot v transu in po trojki Antonisa Fotsisa prišli v vodstvo z 38:37. Tretja četrtina je bila za gledalce na tribuni prava poslastica. Lepe akcije na obeh straneh so se kar vrstile, prednjačili pa so Grki, ki so zaostanek do konca tretjega dela znižali le na točko (51:52). In ko so energični grški navijači že razmišljali, da je napočil čas za maščevanje finalnega poraza na Japonskem leta 2006, je sledil hladen tuš. Španski selektor Scariolo taktično nadigral kolega na grški klopi, Litovca Jonasa Kazlauskasa. V četrti četrtini so Španci postavili consko obrambo in zadeli v polno. Čeprav je žoga v grškem napadu dobro krožila, so Fotsis in soigralci zgrešili preveč odprtih metov, kar je tako izkušena Španija brez težav kaznovala. Dobro minuto pred koncem je vodila s 70:60, v zaključku tekme pa s hladnokrvnim izvajanjem prostih metov poskrbela za zanesljivo zmago. Grki so sicer poizkušali vse, a se na manj kot štiri točke niso več približali. Izjemno slabo so metali proste mete, od 16 so jih na tekmi zadeli le sedem.

Še najboljši strelci: Pri Španiji Navarro (22) in Rudy Fernandez (14), pri Grčiji pa Nikos Zisis in Dimitris Diamantidis (oba po 16). Španija se bo v četrtfinalu pomerila s Srbijo.

Izjavi po tekmi:

Juan Carlos Navarro, košarkar Španije:
"Preživeli smo nekaj težkih trenutkov, toda pomoč s klopi je bila izvrstna in zadnje minute smo odigrali z glavo. Ko igramo s takšno agresivnostjo in na takšen način je normalno, da dobivamo tekme. Verjamem, da smo vsi igralci dali vse od sebe. To je prava pot."

Dimitris Diamantidis, košarkar Grčije:
“Za nas je to veliko razočaranje. Dali smo sto odstotkov in tekma je bila tesna do zadnjih minut. V tretji četrtini smo vodili za šest točk, toda takoj smo padli. Ko smo začeli s cono smo poizkusili vse, a na koncu to ni bilo dovolj. Vemo, da so Španci zelo dobra ekipa. Želimo jim veliko sreče, a za nas je konec."

SP v košarki, osmina finala:

Španija : Grčija 80:72 (52:51, 37:31, 22:19)

Istanbul, dvorana Sinan Erdem Dome, gledalcev 14.500: sodniki: Carrion (Portoriko), Kennedy (ZDA), Mercedes Sanchez (Spa).

Španija
Fernandez 14 (4:5), Rubio 6 (2:2), Navarro 22 (6:6), Lopez 5, Reyes 6, Vazquez 6 (0:2), Llull 9, Gasol 4, Mumbru 3, Garbajosa 5 (0:2).

Grčija
Bourousis 2, Zisis 16, Spanoluis 12 (1:2), Calathes 1 (1:2), Fotsis 12 (1:2), Printezis, Perperoglou, Tsartsaris, Diamantidis 16 (1:4) , Schortsanitis 13 (3:6).

Met za dve točki: Španija 22:37 (59 %) ; Grčija 22:34 (65 %).
Met za tri točke: Španija  8:18 (44 %); Grčija 7:23 (30 %).
Prosti meti: Španija 12:19 (63 %); Grčija 7:16 (44 %).
Skoki: Španija  29 (10 + 19); Grčija 31 (13 + 18).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.