Šport
10 ogledov

Španska vlada našla grešnega kozla

Eufemiano Fuentes je skrbel za športnike iz različnih disciplin, po aferi pa so Žurnal24 main
Se še spomnite Eufemiana Fuentesa in dopinške afere Operación Puerto? Njegova žena zdaj trdi, da bi lahko marsikaj povedala tudi o dopinškem programu športnikov na OI v Barceloni.
 
 

Moje besede bi marsikoga uničile, ni pa prav, da so zdaj Eufemiana našli za grešnega kozla.

Cristina Pérez

 
"Dopinški zdravnik" Eufemiano Fuentes je bil deležen javne podpore svoje soproge Cristine Pérez , potem ko je ta dejala, da bi bil španski šport uničen, če bi o dopinškem škandalu objavila informacije, ki jih ima. Nekdanja atletinja je razkrila, da so bile mnoge španske kolajne na OI 1992 v Barceloni dosežene ob pomoči dopinga.

Fuentes, ki se je negativno proslavil z afero Operación Puerto , je bil maja 2006 v Španiji aretiran, potem ko je španska policija v stanovanjih v Madridu in Zaragozi odkrila številne vrečke s krvjo, ki naj bi bile namenjene številnim športnikom, v javnost pa so kasneje prišla samo imena nekaterih zelo znanih kolesarjev, kot so Ivan Basso, Jan Ullrich, Jorg Jaksche, Michele Scarponi ...  Sicer pa je sam Eufemiano kasneje priznal, da ne razume, zakaj so na dan prišla samo imena nekaterih kolesarjev, še zdaleč pa ne ne vseh športnikov: "Sodeloval sem tudi s športniki drugih disciplin."


Eufemiano Fuentes je po besedah njegove žene zgolj grešni kozel. © EPA

 
Eufemiano zaradi te afere ni šel v zapor, saj Španija do takrat še ni sprejela zakona, s katerim bi lahko kaznovali tiste, ki so športnikom do boljših rezultatov pomagali z nedovoljenimi poživili. Kasneje so se razširile govorice, ki jih je Eufemiano tudi potrdil, da so bili njegovi "pacienti" tudi nogometaši najboljših španskih moštev, atleti, teniški igralci ... Pérezova je na OI 1992 tekla v španski štafeti 4 x 400 metrov, danes pa je dejala, da je o dogajanju ves ta čas raje molčala, kot da bi odprla "Pandorino skrinjico" .

"Vem, kaj se je dogajalo v Barceloni 1992, in če bi o tem spregovorila, bi to pomenilo konec športa v Španiji. Ampak ker spoštujem kolege športnike, ki so ogromno žrtvovali za dosežke, bom raje tiho. Moje besede bi marsikoga uničile, ni pa prav, da so zdaj Eufemiana našli za grešnega kozla," je Pérezovo citiral časnik La Provincia . Pérezova je ob tem obtožila špansko vlado, da ta, ko gre za doping, vseskozi s prstom kaže na Eufemiana Fuentesa, in to kljub temu da je Španiji športni zdravnik v Barceloni 1992 "pomagal" do številnih kolajn.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.