Šport
7 ogledov

Spektakularna nesreča Hirvonena

Hirvonen je po hudi nesreči že končal domači reli. (Foto: Reuters)
1/2
Žurnal24 main
Finec Mikko Hirvonen je po spektakularno-grozljivi nesreči končal letošnji domači reli po Finski. Na četrti etapi je s svojim ford focusom takoj po skoku zapeljal na rob vozišča in se strašljivo prevrnil.

Po prvem dnevu relija na Finskem je v vodstvu domači dirkač Jari-Matti Latvala. Fordov tovarniški voznik ima po dobri polovici osme dirke svetovnega prvenstva v okolici mesta Jyväskylä devet sekund naskoka pred Norvežanom Pettrom Solbergom (Citroen), tretji je tovarniški voznik francoske ekipe Sebastien Ogier (+ 21,8).

Po skoku me je potegnilo na rob ceste. Pri taki hitrosti ni časa za reakcijo in v trenutku sva bila na strehi in se začela prevračati.
Mikko Hirvonen

A uvodni dan ene od klasičnih preizkušenj v koledarju SP je zaznamovala tudi huda nesreča domačega aduta Mikka Hirvonena. Lanski zmagovalec relija je tokrat nastop končal že v četrti hitrostni preizkušnji. Na hitrem zavoju je njegov Focus po skoku priletel na rob ceste, nato pa se je vozilo začelo prevračati in se ustavilo na boku. Čeprav od dirkalnika ni ostalo veliko, sta oba udeleženca spektakularne nesreče, tako Hirvonen kot sovoznik Jarmo Lehtinen, nepoškodovana splezala iz razbitine.

"Po skoku me je potegnilo na rob ceste. Pri taki hitrosti ni časa za reakcijo in v trenutku sva bila na strehi in se začela prevračati," je nesrečo opisal svetovni podprvak, ki je prav zavoj, v katerem je doživel neprijetno izkušnjo, opisal kot enega svojih najljubših ne le na dirki, temveč v celotni sezoni. Pri Fordu so kljub zelo poškodovanemu vozilu napovedali, da bodo skušali zagotoviti nastop Hirvonenu tudi v soboto po pravilu superreli.

Latvala je tako prevzel vlogo prvega moža Forda in jo po prvem dnevu odlično opravil. Končal je na prvem mestu, a zasledovalci so blizu. Odlično se drži Petter Solberg, zmagovalec četrtkovega superspeciala, ki zaostaja manj kot deset sekund. Blizu pa sta tudi Citroenova francoska tovarniška dirkača. Tokrat je bil boljši mladi Sebastien Ogier, ki so ga za dirko na Finskem iz mladinskega moštva prestavili v člansko. Za Latvalo zaostaja dobrih 20 sekund in ima deset sekund naskoka pred branilcem naslova Sebastienom Loebom.

Reli se bo nadaljeval in končal v soboto, ko bodo dirkači opravili še preostalih osem HP.

Reli po Finski, izidi, 1. etapa (11 HP):

1. Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (Fin/Ford Focus) 1:10:30,7
2. Petter Solberg/Chris Patterson (Nor/VBr/Citroen C4) + 0:09,1
3. Sebastien Ogier/Julien Ingrassia (Fra/Citroen C4) 0:21,8
4. Sebastien Loeb/Daniel Elena (Fra/Mon/Citroen C4) 0:32,0
5. Daniel Sordo/Marc Marti (Špa/Citroen C4) 0:43,7
6. Matthew Wilson/Scott Martin (VBr/Ford Focus) 2:35,3
7. Juha Kankkunen/Juha Repo (Fin/Ford Focus) 3:10,7
8. Kimi Raikkönen/Kaj Lindström (Fin/Citroen C4) 3:18,2
9. Juho Hänninen/Mikko Markkula (Fin/Škoda Fabia) 3:44,3
10. Matti Rantanen/Mikko Lukka (Fin/Škoda Fabia) 4:25,4

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.