Šport
30 ogledov

Spet italijansko slavje - Paolini v rožnatem

luca paolini katjuša giro EPA
Italijan Luca Paolini (Katjuša) je zmagovalec današnje tretje etape kolesarske dirke po Italiji, po njej pa je oblekel tudi rožnato majico vodilnega v skupni razvrstitvi.

Za Luco Paolinijem je drugo mesto je na 222 km dolgi preizkušnji med krajema Sorrento in Marina di Ascea zasedel Avstralec Cadel Evans, tretje pa Kanadčan Ryder Hesjedal. Oba sta zaostala 16 sekund.

Na 96. dirki po Italiji nastopajo trije slovenski kolesarji. Na današnji preizkušnji je Grega Bole (Vacansoleil) zasedel 50. mesto (+1:52), Robert Vrečer (Euskaltel Euskadi) 129. (+8:27), Luka Mezgec (Argos Shimano) pa 172. mesto (+14:17).

V skupni razvrstitvi ima Paolini 17 sekund prednosti pred Britancem Bradleyjem Wigginsom in Kolumbijcem Rigobertom Uranom, naš kolesarji pa so na naslednjih mestih: 40. Bole (+2:27), 114. Vrečer (+9:48) in 165. Mezgec (+15:31).

Zmago posvetil bolnemu očetu

Šestintridesetletni kolesarski veteran je zaznamoval tretjo etapo italijanske pentlje. Tekmovalec ruske Katjuše se je sedem kilometrov pred ciljem odločil za napad, tega pa je izpeljal naravnost brezhibno in v cilj prišel s 16 sekundami prednosti pred slovitim Evansom. Zmagovalec najbolj prestižne večetapne kolesarske preizkušnje na svetu iz leta 2011 - dirke po Franciji, je v ciljnem sprintu manjše skupine ugnal Hesjedala, sicer lanskega skupnega zmagovalca dirke po Italiji.

"To je neverjetno. Nisem le dobil današnje etape, oblekel sem tudi rožnato majico," je takoj po zmagi dejal Paolini, ki je najbolj zaslovel na svetovnem prvenstvu v Veroni leta 2004, ko je na cestni preizkušnji osvojil bronasto odličje. Pred njim sta tedaj bila le Španec Oscar Freire in Nemec Erik Zabel.

Paolini je dosegel jubilejno 20. zmago v poklicni karieri, današnjo pa je posvetil očetu, ki je na dan tretje preizkušnje letošnje dirke po Italije opravil manjši operativni poseg.

V torek bo na sporedu 4. etapa med krajema Policastro Bussentino in Serra Bruno v dolžini 246 km.

Giro d'Italia, 3. etapa (Sorrento - Marina di Ascea, 222 km):

1. Luca Paolini (Ita/Katjuša) 5:43:50   
2. Cadel Evans (Avs/BMC) + 0:16   
3. Ryder Hesjedal (Kan/Garmin-Sharp)      
4. Mauro Santambrogio (Ita/Vini Fantini)     
5. Samuel Sanchez Gonzalez (Špa/Euskaltel-Euskadi)      
6. Giampaolo Caruso (Ita/Katjuša)     
7. Pieter Weening (Niz/Orica-GreenEdge)      
8. Bradley Wiggins (VBr/Sky)      
9. Benat Intxausti Elorriaga (Špa/Movistar)      
10. Robert Gesink (Niz/Blanco)
...
 50. Grega Bole (Slo/Vacansoleil) 1:52
129. Robert Vrečer (Slo/Euskaltel Euskadi) 8:27
172. Luka Mezgec (Slo/Argos Shimano) 14:17

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.