Šport
9 ogledov

Spet na Mortirolo

Danilo DiLuca je zadržal vodstvo v skupnem seštevku. Žurnal24 main
Organizatorji kolesarske dirke Po Italiji so predstavili traso, na kateri se bodo maja 2008 merili najboljši kolesarji. Zmago bo branil domačin Danilo Di Luca, na Giru naj bi nastopil tudi naš Jani Brajkovič.
 

Zadnji zmagovalci dirk Po Italiji

2007: Danilo Di Luca
2006: Ivan Basso
2005: Paolo Savoldelli
2004: Damiano Cunego
2003: Gilberto Simoni
2002: Paolo Savoldelli
2001: Gilberto Simoni
2000: Stefano Garzelli
1999: Ivan Gotti
1998: Marco Pantani

Dirka Po Italiji se bo začela desetega maja na skrajnem jugu Italije, natančneje v Palermu. Na poti do Milana, kjer se bo dirka zaključila, bodo morali kolesarji v 23 dneh prevoziti kar 3424 kilometrov. Na Siciliji bo najprej na sporedu dobrih 28 kilometrov dolg ekipni kronometer in dve bolj ali manj ravninski etapi. Šele 13. maja pa se bodo podali na Apeninski polotok, kjer se bo odločal zmagovalec. Na sami dirki bodo imeli kolesarji dva dni počitka, med 21. etapami pa bo samo štiri take, ki jih lahko uvrstimo med gorske, kjer bodo glavno besedo imeli hribolazci. Prav te etape, ki se bod zvrstile od 24. do 26. maja naj bi odločale o zmagovalcu 91. dirke Po Italiji. Prvi pravi test v gorah bo preizkušnja od Verone do cilja na Alpe di Pampeagu, že naslednji dan se bo dirka končala na prelazu Fedaia. Tridnevno trpljenje se bo zaključilo na Plan de Coronesu, 14 kilometrov dolgem gorskem kronometru v okolici Kronplatza. Tukaj so organizatorji nameravali kolesarje popeljati že leta 2006, vendar se je takrat etapa zaradi sneženja končala prej. Vendar to še ne bo vse, 30. maja bo še ena izmed zahtevnih etap s ciljem na Monte Pori, kjer sta se za končno zmago leta 2004 udarila takrat še klubska kolega Gilberto Simoni in Damiano Cunego .

Potek dirke Po Italiji 2008. © AFP

 
Dan kasneje bo najtežje. Kolesarji bodo morali premagati kar nekaj težkih prelazov, med drugim z 2618 metri nadmorske višine najvišjo točko Gira Gavio. Sledil bo spust in vzpon na vsem poznan klanec na Mortirolo. Pred ciljem v Tiranu pa bo še en vzpon do Aprice. Ta etapa bo v celoti posvečena leta 2004 preminulemu Marcu Pantaniju , ki se je med ”nesmrtne” vpisal prav z neverjetno vožnjo na Mortirolo, ko je pred 13. leti premagal tudi Miguela Induraina. Italijani so poskrbeli, da tudi zaključek ne bo tak kot v preteklih sezonah. Zadnje besede tokrat ne bodo imeli šprinterji, ampak specialisti za vožnjo na čas. Prav zadnji dan bo 23 kilometrov dolg kronometer, ki bo dal dokončnega zmagovalca. V nasprotju s tradicijo dirke Po Italiji bo kar 90 kilometrov vožnje na čas. Bodo imeli zato specialisti za take discipline prednost, ali pa bodo hribolazci imeli na razpolago dovolj vzponov za nabiranje še kako pomembne prednosti?

Kaj so povedali nekateri udeleženci predstavitve?
Angelo Zomegnan (direktor organizacije RCS, ki organizira dirko Po Italiji): "Kolesarstvo je v težkem položaju, zato bo naslednja dirka Po Italiji za vse zelo pomembna. Že naslednji teden se bomo sestali z menedžerji ekip in z organizatorji ostalih dveh tritedenskih dirk ter se dogovorili o nekaterih stvareh, tudi o tem, katere ekipe bodo povabljene na Giro in katere ne. Zaupanje, kakovost in mednarodna zasedba. Te vrline bodo morale imeti ekipe, ki si želijo dirkati na naslednjem Giru."

Carlo Verdelli (direktor časopisa Gazzetta dello Sport): "Ideja je bila, da se naredi tak Giro, ki bo zanimiv, čeprav bo imel kakšen vzpon manj kot prejšnja leta."

Aktualni svetovni prvak Paolo Bettini bo poskušal dobiti kakšno izmed etap, ki bodo potekale blizu njegovega rojstnega kraja. © AFP

 

 

Plan de Corones

Vzpon je bil na sporedu že leta 2006, vendar se je etapa zaradi snega končala že prej. Zadnjih pet kilometrov vzpona je neasfaltiranih, zato organizatorji pravijo, da na tak način poskušajo obuditi »dobre stare čase«.

Paolo Bettini (dvakratni svetovni in olimpijski prvak): "Veliko je zelo hitrih etap, ki se bodo končale s skupinskim šprintom, precej pa je tudi takih etap, kjer bodo svoje priložnosti iskali ubežniki. Letos nikakor nisem uspel zmagati, naslednje leto pa nas bo pot vodila tudi mimo kraja, kjer živijo moji starši. Zato se bom dobro pripravil, traso pa bom najprej v miru natančno analiziral."

Danilo Di Luca (letošnji zmagovalec dirke Po Italiji) : "Gre za težko in zahtevno preizkušnjo, saj bo kar nekaj težkih vzponov. Tudi voženj na čas bo precej več. Zaenkrat mi je zelo všeč, in mislim da se bo dirka odločila prav v zadnjem kronometru do Milana."

Stefano Garzelli (zmagovalec dirke Po Italiji leta 2000): "Dirka bo razdeljena na dva dela. Že prvi teden bo težek, saj bo kar nekaj krajših vzponov, ki so namenjeni kolesarjem kot je Bettini. V zadnjem tednu pa bodo na sporedu trije težki dnevi z 'ubijalskimi' prelazi. Pomembno bo kdo bo znal najbolje varčevati z močmi vse do zadnjih dni."

Bo Gilberto Simoni še lahko konkurenčen precej mlajšim izzivalcem? © AFP

 

 

Jani Brajkovič

Na dirki Po Italiji naj bi nastopil tudi Brajkovič, ki bo v naslednji sezoni branil barve kazahstanske Astane. Glede na to, da se mladi Belokranjec dobro pelje tako v vzponih kot v kronometrih, bo to zanj nova priložnost za dokazovanje.

Paolo Savoldelli (dvakratni zmagovalec dirke Po Italiji): "Ta dirka bo pravi spektakel. Mislim, da se je nekaj spremenilo in organizatorji so ugotovili, da tako ne gre več naprej. Sam si najbolj želim zmagati v Vareseju."

Gilberto Simoni (dvakratni zmagovalec dirke Po Italiji): "Ta Giro je zame nekoliko skrivnosten. Zaradi trase bi težko izpostavil enega samega favorita, ki bi lahko na dirki povsem dominiral. Zato mislim, da se bodo za zmago lahko potegovali številni kolesarji. Sam si želim zmagati predvsem etapo s ciljem na Alpe di Pampeagu. Tiste ceste so zame res nekaj posebnega."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.