Šport
66 ogledov

Spijo v gozdu, brez vzglavnikov in odej

anže urankar EPA
Najboljši mladi spustaši na svetu se trenutno mudijo v Združenih državah Amerike, kjer bo ta teden potekalo svetovno prvenstvo za mladince in mlajše člane v spustu na divjih vodah.

V Severno Karolino je odpotovala tudi peščica Slovencev, ki se bo od danes in do petka potegovala za čim višje uvrstitve. Priložnost nastopa na svetovnem prvenstvu za mladince in mlajše člane je tokrat dobilo nekaj manj tekmovalcev kot bi sicer, saj je pot na prizorišče prvenstva povezana z visokimi finančnimi sredstvi, ki pa jih v trenutni ne prav finančno rožnati situaciji ni na pretek.

V mladinski konkurenci kajakašev bosta tako veslala le Anže Urankar in Tim Novak, med mlajšimi člani Maks Frančeškin in Vid Debeljak, v konkurenci kajakašic do 23 let Ajda Novak, mlajša člana Peter Žnidaršič in Luka Žganjar pa sta prijavljena tako v konkurenci kanuistov kot dvojcev.

Prizorišče, ki se nahaja približno tri ure vožnje od Atlante, je ob vznožju nacionalnega parka Great Smoky Mountains, ki spada med najbolj obiskane nacionalne parke v Združenih državah Amerike. Okolje v nacionalnem parku pomeni tudi pristnejši stik z naravo, zato ne čudijo pogoji, v katerih so se znašli sodelujoči na svetovnem prvenstvu.

"Spimo v gozdu, v nekakšnih barakah, kjer so postelje zelo slabe in kratke. Niso nam dali niti odej niti vzglavnikov. Do stranišča imamo približno štiri minute hoje in 50 metrov višinske razlike, sobe pa so zelo majhne. Hrana je kar dobra, se pa čuti ameriški pridih," je bivalne razmere opisal Urankar.

Ob prizorišču je mogoče srečati marsikatero žival, med drugim tudi kače, tako da so organizatorji izdali opozorilo, da je treba pred vsako uporabo čolna tega dobro pregledati. "Nekaj tekmovalcem so že zlezle v čoln, mi smo zaenkrat še imeli srečo. Sem pa že opazil dve kači," je še dodal Urankar.

Tekmovanja bodo potekala na reki Nantahala, progo pa je Urankar, ki sodi med glavne favorite mladinske kajakaške preizkušnje, opisal: "Tu je kar vroče, po drugi strani pa je reka precej mrzla. Pretoka nima veliko, mislim, da bi nam precej bolj ustrezalo, da bi bila bolj divja. Vmes je kar nekaj ravnin. Zgornji del sprinta je tehnično zahtevnejši, v spodnjem delu pa je vodostaj nizek, tako da pogosto z veslom tolčemo po skalah. Na reki je tudi veliko raftov, ki nas ovirajo pri treningih."

Tekmovanja v bližini Bryson Cityja se bodo začela v danes, ko bo na sporedu posamična preizkušnja v klasičnem spustu. V sredo bodo sledile ekipne tekme v klasiki, v četrtek kvalifikacije posamične tekme v sprintu na divjih vodah, v petek pa se bo prvenstvo zaključilo s finali in ekipnimi tekmami v sprintu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.