Šport
16 ogledov

Špik prvak s kar tremi čolni

(Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Ne zgodi se pogosto, da veslač postane državni prvak v treh čolnih. To je letos uspelo Luki Špiku (v enojcu, dvojnem dvojcu in dvojnem četvercu). A na Bledu se je zgodilo še večje presenečenje.

Glavni junak jubilejnega 20. veslaškega državnega prvenstva, ki ga je gostil Bled, je bil Luka Špik, ki se je kar v treh kategorijah okitil z naslovom prvaka. Večje presenečenje pa je bila vrnitev izkušenih Janija Klemenčiča in Milana Janše, ki sta se po dolgih letih spet predstavila na domačem prvenstvu. Špik je na nekoliko okrnjenem prvenstvu, manjkali so oboleli Miha Pirih, poškodovani Rok Rozman in izkušeni Iztok Čop, ki si je vzel leto premora, v vseh svojih nastopih, v enojcu, dvojnem dvojcu z mlajšim bratom Janom in dvojnem četvercu, kjer sta se jima pridružila še Urban Ulčar in Tomaž Pirih, prepričljivo opravil s konkurenco in s tem postal prvi veslač prvenstva.

Ob robu DP v veslanju so predstavniki blejske občine in ministrstva za šolstvo in šport predali v uporabo tudi prenovljene tribune v Mali Zaki in nov sodniški stolp za potrebe veslaškega svetovnega prvenstva, ki ga bo Bled gostil prihodnje leto.

"Danes bi skoraj raje imel trening, a tako težko spet ni bilo, ker konkurenca ni bila ostra. Seveda pa sem zaradi treningov utrujen in vendarle v vsako tekmo treba vložiti kar precej energije. Malce sem varčeval moči v dvojnem dvojcu, v skifu in na koncu v dvojnem četvercu pa sem malce čutil utrujenost. Škoda, ker je bilo vreme slabo. To je bilo še najtežje, saj sem se ves čas preoblačil," je tekmo ocenil Špik in dodal, da je v skifu, ki bo na SP čez mesec dni njegova glavna disciplina, tudi že precej napredoval: "Še vedno pa ne vem, kaj na SP lahko pričakujem, saj med elito v skifu res že dolgo nisem nastopal. Moj cilj je sicer polfinale SP, nato finale."

Presenetljiva je vrnitev nosilcev prve samostojne slovenske olimpijske medalje iz Barcelone leta 1992 Milana Janše in Janija Klemenčiča - prvi se je od veslanja poslovil pred štirimi leti, drugi pred osmimi -, ki sta se predstavila v blejskem četvercu brez krmarja in za uvod v drugo veslaško pomlad skupaj z Žigo Pirihom in Urbanom Ulčarjem osvojila srebro za posadko Maribora. "Z Milanom sva se odločila, da nekoliko potrenirava. Najprej bolj za dušo, zato za medije resnih ciljev še nimava in najprej morava sama videti, kaj bo to prineslo. Za zdaj v treningih uživava, močno napredujeva in glede na dejstvo, da trenirava praktično le dva meseca, je bil današnji nastop že dober, seveda pa ne takšen, da bi se s tem lahko pohvalila. Bomo videli, kaj bo," je ob vrnitvi povedal Klemenčič in potrdil, da bosta z Janšo trenirala tudi naprej, vsaj tja do pomladi. "Želja po zmagovanju, tekmovanjih in dokazovanju vedno obstaja. Zdaj bova videla, kaj bo to prineslo, kako naju bo zadovoljilo. Po svoje sem zadovoljen že zdaj s to vrnitvijo," je pristavil Klemenčič.

V drugih članskih disciplinah je bil med lahkimi enojci najboljši Ljubljančan Jure Cvet, ostale discipline pa so bile mariborske. Mariborčani Janez, Jernej in David Jurše ter Marko Grace so bili najboljši v četvercu brez krmarja, David in Janez Jurše sta bila najboljša še v dvojcu brez krmarja, Anja Šešum pa je z veliko prednostjo zmagala med skifistkami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.