Šport
17 ogledov

Špiku šesto mesto v Münchnu

Luka Špik je finale v Münchnu sklenil na šestem mestu. (Foto: Veslaška zveza Slo Žurnal24 main
Edini slovenski finalist uvodne tekme veslaškega svetovnega pokala v Münchnu, Luka Špik, je v finalu med enojci zasedel šesto mesto. Zmagal je Čeh Ondrej Synek pred Nemcem Marcelom Hackerjem.

Dobro se je odrezal dvojni četverec, ki je zmagal v malem finalu, Iztok Čop in Gašper Fistravec pa sta bila v malem finalu druga. Luka Špik je bil v dvoboju s svetovno elito vse do zadnjega dela tekme v boju za stopničke. Tekmo je celo najboljše začel, bil na polovici tretji, v drugem delu pa je izgubil stik s stopničkami. V finišu je imel v dramatični končnici svetovni prvak Ondrej Synek več moči od Nemca Marcela Hackerja, ki je večji del lanske sezone, vključno s svetovnim prvenstvom na Novi Zelandiji, izpustil. "Z današnjim veslanjem nisem povsem zadovoljen. S prvo polovico tekme, kjer sem manj forsiral, kot je zgledalo, da, v drugi polovici pa me je povsem zmanjkalo - kot kaže, je to še posledica prebolene viroze v aprilu. Na takšni tekmi se to še bolj izrazi, saj gre za veliko število tekem in visok nivo. A glede na tekme v Essnu in Philadelphii sem napravil korak naprej. Imam občutek, da lahko še veliko napredujem v enojcu in hitrost še močno izboljšam," je nastope na Bavarskem ocenil Špik.

Posebej prepričljiv je bil tokrat nastop Žige Piriha, Aleša Zupana, Jana Špika in Mateja Rojca v dvojnem četvercu, saj je mlada slovenska posadka zdržala trd boj s Švico in Italijo in na koncu tesno, a zasluženo zmagala. Omenjene tri posadke, do polovice so vodili Švicarji, kasneje pa so jih Slovenci in Italijani prehiteli, so bile tudi edine v boju za vrh, saj so Romuni na četrtem mestu že precej zaostali. Med dvojnimi dvojci Čop in Fistravec nista imela možnosti za zmago. Do polovice sta se enakovredno merila s posadko Italije, v drugem delu pa sta Italijana ušla. Blejsko-mariborska kombinacija je v drugem delu trdno držala drugo mesto, saj se jima tretjeuvrščena Ukrajinca nista približala.

"Nastopili smo malenkost slabše od načrta. Medalja pri enojcu ni bila povsem izključena, se je pa Luka mogoče malo taktično zaletel, verjetno tudi zaradi orientacije na Britanca, ki očitno ni v pravi formi. Slabše od pričakovanj je nastopil dvojni dvojec, ki bi moral biti v finalu in časovno bližje najboljšim posadkam. V tej postavi se zato verjetno ne bo nadaljevalo. Dvojni četverec se je iz dokaj nepoznane startne situacije zelo v redu pozicioniral in ima še vedno nekaj rezerve," je tekme ocenil selektor Miloš Janša in potrdil, da razmišlja tudi o spremembi posadk, tudi o nekoč zmagoviti kombinaciji Čop/Špik. "Najprej se je treba pogovoriti z obema, a seveda tudi vse skupaj testirati, saj ni povsem tako, da bi kar sedla v čoln in dosegala nekdanje rezultate."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.