Šport
83 ogledov

Špilak do skupne zmage, Roglič drugi

Simon Špilak dirka po Švici
Slovenski kolesar Simon Špilak je po letu 2015 še drugič v karieri dobil kolesarsko dirko svetovne serije po Švici. Na dirki Ster ZLM je Primož Roglič osvojil končno drugo mesto.

Svojo razpoloženost je kolesar Katjuše Simon Špilak pokazal tudi na zaključnem, 28,6 kilometra dolgem kronometru, na katerem je zasedel peto mesto.

Zmagovalec vožnje na čas je bil avstralski specialist za to disciplino Rohan Dennis, ki je bil najboljši že v prologu,  tudi drugi dve mesti na stopničkah zadnje etape pa sta zasedla kolesarja ekipe BMC Racing team Švicar Stefan Küng in Italijan Damiano Caruso.

Kolesar iz Tišine, ki bo naslednji petek dopolnil 31 let, je imel pred uro resnice v Schaffhausnu 52 sekund prednosti pred Carusom, na progi pa je ves čas uspešno nadzoroval položaj. Začel je zelo hitro, bil na devetem kilometru na prvem vmesnem času drugi, za najhitrejšim Dennisom je zaostajal le sedem sekund. A v nadaljevanju na progi, ki ni bila posebej zahtevna, ni tvegal, do konca je nekaj izgubil, a vseeno prišel do petega mesta. Za Avstralcem je zaostal 51 sekund, za Špancem Jonom Izaguirrejem na četrtem mestu je zaostal le nekaj stotink, za Carusom pa štiri sekunde. Na koncu je tako Slovenčeva prednost pred Italijanom znašala 48 sekund, tretje mesto pa je z zaostankom minute in osmih sekund zasedel Nizozemec Steven Kruijswijk.

"Zmage nerad primerjam, a mislim, da sem do letošnje prišel na težji način kot pred dvema letoma," je bil na cilju kot vselej redkobeseden Prekmurec, ki je pred dvema letoma do zmage prišel brez etapne zmage, a tudi brez tako dobre pomoči, kot so mu jo letos nudili kolesarji Katjuše, posebej ob koncu, ko si je na petkovi kraljevski etapi na ledenik Tiefenbachferner praktično tudi zagotovil zmago.

Za Špilaka, ki ima rad spomladanske dirke oziroma dirke, ki ne potekajo v veliki vročini, izogiba pa se tudi večtedenskih dirk, je to 12. zmaga v profesionalni karieri, kako ima rad dirke v Švici, pa dokazuje dejstvo, da je od večdnevnih preizkušenj svetovne serije dobil le še dirko po Romandiji.

Matej Mohorič je z zaostankom dveh minut in 16 sekund v zadnji etapi zasedel 34. mesto, skupno je končal na 58. mestu (+57:46).

Roglič le za Goncalvesom

Primož Roglič Lotto NL-Jumbo | Avtor: Profimedias Profimedias

Zadnjo etapo nizozemske dirke Ster ZLM je zmagal Nemec Marcel Kittel iz ekipe Quick-Step Floors, ki je po 180,9 kilometra v Ossu dobil sprint glavnine. Primož Roglič je prišel v cilj na 48. mestu in končal na drugem mestu v skupnem seštevku. Skupni zmagovalec je Portugalec Jose Goncalves.

Goncalves iz ekipe Katjuša je na koncu za 11 sekund prehitel Rogliča, iz majice vodilnega je Portugalec Slovenca slekel v četrti etapi. Takrat je Goncalves zmagal etapo, Roglič je na tretjem mestu zaostal 22 sekund.

Roglič je na petdnevni dirki Ster ZLM nastopil prvič po koncu aprila in dirki po Romandiji. Zasavec si je vzel nekaj odmora, si ogledal nekaj etap julijske dirke po Franciji, ki bo njegov naslednji izziv, ter odpotoval na višinske priprave v Sierro Nevado. Že na prvi dirki je zablestel, saj je zmagal prolog.

"Noge so se res dobro vrtele. Super se je izteklo. Ne veš, kaj bi pričakoval od te dirke, ni dirka svetovne serije, je pa zelo težka. Vsaj zame je težko dirkati na veter, to je nova izkušnja. Zelo sem zadovoljen s pripravami in vsem. Smo na pravi poti," je po petih dneh dirkanja na Nizozemskem povedal Roglič, ki se je skupaj z ekipo odločil, da pripravljenost pred naslednjim velikim izzivom kariere, julijsko dirko po Franciji, preizkusi na Nizozemskem.

V današnji etapi so se sicer za zmago udarili najboljši sprinterji. Kittel je bil na koncu močnejši od Nizozemca Dylana Groenewegena in Nemca Andreja Greipla.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.