Šport
25 ogledov

Špilak spisal kolesarsko zgodovino

Simon Špilak dirka po Švici
Slovenski kolesar je dobil kraljevsko sedmo etapo dirke po Švici.

Član Katjuše Simon Špilak se je na dirki po Švici z zmago v sedmi, kraljevski etapi vpisal v zgodovino. Kolesar Katjuše je namreč dobil preizkušnjo, ki se je končala na ledeniku Tiefenbachferner nad Söldnom v Avstriji, cilj je bil na višini 2780 metrov, še nikoli na večjih dirkah pa kolesarji etape niso končali višje. Prekmurec je prevzel tudi skupno vodstvo.

Na cilju je zmagovalec dirke po Švici leta 2015 za 22 sekund premagal Španca Iona Izagirreja, tretje mesto je zasedel Američan Joe Dombrowsky. V skupnem seštevku ima pred zadnjima dvema etapama 52 sekund prednosti pred Italijanom Damianom Carusom in minuto in pet sekund pred Nizozemcem Stevnom Kruijswijkom.

Estonec pomagal Slovencu

Etapo je po begu 18 kolesarjev, ki so imeli že več kot pet minut prednosti - najdlje med njimi je najdlje vztrajal Italijan Matteo Trentin, odločil 16 kilometrov dolg vzpon. Ta je imel povprečno 8,6 odstotni naklon, približno sedem kilometrov pred ciljem je naklon znašal celo 13,7 odstotkov.

Že na samem začetku vzpona je odpadel nosilec rumene majice Italijan Domenico Pozzovivo, v ospredju je ostalo devet kolesarjev, od tega je imela le Katjuša dva predstavnika, poleg Špilaka še Estonca Reina Taaramaea. Devet kilometrov pred ciljem je odpadel Estonec, po pozdravu s sotekmovalcem pa je napadel Špilak. Najprej je večal prednost, ki je v danem trenutku znašala če več kot pol minute, v samem zaključku sicer malenkost popustil, a vseeno zadržal prednost.

"Včeraj sem imel manjšo krizo, danes pa so bile noge odlične. Tudi moja ekipa je delovala odlično, vse je bilo, kot je moralo biti. Do konca sta še dve etapi. Jutri kriterij, v katerem mislim, da bomo nadzorovali položaj, odločitev pa bo padla v kronometru," je po zmagi v italijanščini uradnemu novinarju razložil Špilak, ki je zabeležil 11. etapno zmago v profesionalni karieri in prvo na dirki po Švici.

Kraje nad Söldnem je dirka po Švici obiskala tretjič zaporedoma, toda v pri prejšnjih dveh so se kolesarji povzpeli na leden Rettenbach, kjer je tradicionalni uvod v smučarsko sezono svetovnega pokala. Letos pa cesto nanj prenavljajo, organizatorji pa so se odločili še za daljši in zahtevnejši vzpon.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.