Šport
18 ogledov

Špilaku četrta etapa

1/5
Žurnal24 main
Slovenski kolesar Simon Špilak (Lampre) je zmagal v četrti, 158 km dolgi etapi dirke po Romandiji, ki šteje tudi za točke Pro Toura.

Drugega, Slovaka Petra Sagana (Liquigas), in tretjega, Belgijca Philippa Gilberta (Omega Pharma Lotto), je Simon Špilak premagal za 12 sekund.

Slovenec je do svoje prve zmage v sezoni in prve po dirki po Sloveniji 2009 prišel po napadu, ki ga je izvedel deset kilometrov pred ciljem. Že pred tem so poskušali pobegniti številni kolesarji. Med njimi je enega izmed (neuspešnih) napadov uprizoril tudi Jani Brajkovič (Radioshack), ki je napadel po spustu z drugega klanca v etapi, prav po tem poskusu pa se je v ospredje izstrelil Špilak.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Njemu so se pridružili še Ivan Basso (Liquigas-Doimo), Christophe Moreau (Caisse d'Epargne) in Morris Possoni (Sky), ki so si 10 km pred ciljem prikolesarili pol minute prednosti pred glavnino. Triindvajsetletni Slovenec pa ni bil najbolj zadovoljen z "družbo" ob sebi in s svojim tretjim napadom se je je dokončno znebil. Osem kilometrov pred ciljem je imel 26 sekund pred glavno skupino, po novih štirih kilometrih pa mu je kljub deževnemu vremenu uspelo pridobiti še šest sekund.

"Rad vozim v dežju. Napadal sem ves čas in ostal sam. To sem si namreč zelo želel. Utrujen sem, toda še vedno nas čaka nekaj vzponov in mogoče se bo vrstni red še nekoliko premešal.
Simon Špilak

Takšno prednost je zadržal tudi po vzponu v Chatel in nato v veselju dvignil roke zmagoslavno v zrak. V ozadju sta mu sledila Sagan in Gilbert, ki pa sta se za lov na Špilaka odločila prepozno, tako da sta se morala zadovoljiti z drugim in tretjim mestom.

Zmaga je Špilaka potisnila na skupno tretje mesto. Za vodilnim Avstralcem Michaelom Rogersom zaostaja pet sekund, za drugim, Špancem Alejandrom Valverdejem pa štiri. Slovenski uspeh v predzadnji etapi dirke po Romandiji je dopolnil Brajkovič, ki je bil z 22 sekundami zaostanka osmi, v skupni razvrstitvi pa ima na šestem mestu 17 sekund zaostanka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.