Šport
19 ogledov

Špilerjeva rekordno, Šestakova prek 14 m

Marija Šestak Gregor Katič
Barbara Špiler (Brežice), mladinska svetovna podprvakinja, je na mednarodni atletski ligi za veliko nagrado Vzajemne v Mariboru izboljšala svoj skoraj dve leti star slovenski rekord v metu kladiva (66,55 m). Marija Šestak (Mass) je v troskoku skočila 14,16 m. Rožle Prezelj (Kranj) je z 2,24 m potrdil solidno formo v skoku v višino.

Nina Kolarič (Ptuj) je v skoku v daljino zmagala s 6,43, vendar ni dosegla norme B (6,65 m) za svetovno prvenstvo v Daeguju (od 27. avgusta do 4. septembra), Mariji Šestak pa je spodletel napad na normo A (14,30 m). Na 200 metrov je slavil Jan Žumer (Mass) in z 20,91 za 21 stotink zgrešil normo B za SP (20,70). Drugi je bil Matic Osovnikar (Mass, 21,11), ki je na sto metrov zmagal z 10,40 sekunde (veter +1,8 m/s) pred Žumrom (10,45). Med atletinjami je bila na sto metrov najhitrejša Sara Strajnar (Mass, 11,68). Novomeščan Gregor Kokalovič je zaradi poškodbe noge med tekom na sto metrov po četrtem mestu na sto metrov (10,73) na še enkrat daljši razdalji nastop odpovedal.

Barbara Špiler je rekord dosegla že v prvi seriji v uvodu mitinga, ko je izboljšala prejšnji najboljši slovenski izid (66,18 m), ki ga je dosegla 28. julija 2009, prav tako v Mariboru. Tokrat je v štajerski prestolnici za dva metra in pol zaostala za normo B (69 m) za nastop na svetovnem prvenstvu. Med atleti je v tej disciplini v odsotnosti zlatega olimpijskega zmagovalca in svetovnega prvaka Primoža Kozmusa slavil Madžar Kristof Nemeth (76,29 m). Prvi cilj leta Špilerjeve, ki je dosegla tudi najboljši mladinski izid sezone na svetu, je evropsko mladinsko prvenstvo v Tallinnu. "Rekord sem pričakovala, sem ga vesela, vendar daleč od tega, da bi bila evforična. Še boljše bi rada vrgla in precej presegla svoj rekord, da bo potem resnično nepremagljiv. Moram pa izboljšati tako tehniko kot moč, da bo kladivo letelo prek 70 metrov," je pojasnila Špilerjeva.

Šestakova se vse bolj približuje cilju in poti v Daegu. "Zadovoljna sem, da iz tekme v tekmo izboljšujem svoje izide. Manj pa sem navdušena nad svojo tokratno predstavo. Slabo sem skakala in imela veliko tehničnih težav, ker nisem imela stabilnega ravnotežja. Prepričana pa sem, da bom skočila 20 do 30 centimetrov več, saj na treningih kaže, da bi lahko skočila med 14,30 in 14,40. Sem pa šele drugič skakala s polnega zaleta in upam, da se bo vse skupaj izšlo prav doma, konec julija v Ljubljani, ko bom vnovič tekmovala," je povedala Šestakova. Kolaričeva je edina v Sloveniji, ki bi imela normo B in bi tako potovala na SP, Šestakova pa mora doseči normo A, ki jo ima že Snežana Rodič. Šestakova se je je temu cilju najbolj približala v peti seriji (+1,1 m/s), ko je dosegla edino daljavo tekme prek 14 metrov.


"Nisem preveč zadovoljna, preveč sem si želela doseči normo prav v Mariboru. Včasih to ni dobro. Mislim, da je bila največja pomanjkljivost to, da nisem izvedla odriva do konca, da sem preveč 'silila' v pesek. Letos precej tekmujem, vendar to ni vzrok za trenutne izide, ker bi sicer prav toliko skokov napravila na treningih. V drugem delu tekme mi ni šlo, ker sem si naložila preveliko dodatno breme in mi v drugem delu enostavno ni več steklo,
" je bila razočarana Kolaričeva. Slovenska rekorderka je zelo dobro začela nastop. V prvi seriji je skočila 6,41 metra, sledila pa je daljava 6,43 metra. Ko je že kazalo, da bo stopnjevala ritem, je naredila prestop, potem pa je morala krajšati zalet v zadnjem koraku četrte serije (6,13 m). Končala je s 6,31 in 6,35 metra.

Bolj je bil zadovoljen Prezelj. "Zadovoljne sem s skoki. Tudi na 2,28 metra sem bil zelo dober, žal pa palica ni ostala na stojalu. Imel sem malo smole, bom pa imel drugič več sreče. Upam, da se bo slednje zgodilo prav v Deguju. V naslednjih dnevih se bom odločil, če bom začel s pripravami na SP ali pa bom nastopil še v Novem mestu prihodnjo sredo," je pojasnil. V dolenjski prestolnici bo normo za SP skušal teči Žumer: "Prvih sto metrov sem na pol stadionskega kroga tokrat končno dobro startal. Tudi v zavoju mi gre bolje. Nimam več bolečin v kolenskih vezeh kot prej, pa tudi forma prihaja. Z nekoliko bolj racionalnim tekom gotovo lahko pridobim dve desetinki."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.