Šport
25 ogledov

Spitz: Phelps ni zmagal na OI

michael phelps EPA
Upokojeni plavalec Mark Spitz trdi, da Michael Phelps na olimpijskih igrah v Pekingu (2008) ni bil najhitrejši na 100 m delfin, temveč bi morala zmaga pripasti Miloradu Čaviću.

michael phelps | Avtor: EPA EPA
Nekdanji ameriški plavalni zvezdnik Mark Spitz je ob robu letošnje podelitve laureusov v Šanghaju razkril, da ima dokaze, da najuspešnejši olimpijec vseh časov Američan Michael Phelps na olimpijskih igrah v Pekingu 2008 ni zmagal na 100 m delfin; zmaga bi morala pripasti Srbu Miloradu Čaviću, poroča agencija Tanjug.

Spitz trdi, da je od podjetja Omega, ki je časomerilec na največjih plavalnih tekmah, dobil elektronsko pošto, kjer je zapisano, da je Phelps izgubil finale. "Če je Omega res uradni časomerilec, mi ni jasno, zakaj to ni bilo znano takoj po tekmi. Ne verjamem, da je Phelps to tekmo dobil, a je ne glede na to največji plavalec na svetu, s to medaljo ali pa brez nje," je dejal Spitz.

To, da je tekmo dobil Čavić, so pokazali tudi počasni posnetki tekme, a je na koncu s stotinko prednosti slavil Američan, po letu dni pa je Omega sporočila, da je bil dotik Čavića pri prihodu v cilj slab in da je tekmo izgubil zaradi tega. A prav ta osma zlata medalja na enih igrah je Phelpsa zavihtela med nesmrtne. Pred tem je bil najboljši prav Spitz, ki se je sedmih zlatih medalj veselil na olimpijskih igrah v Münchnu leta 1972.

mark spitz | Avtor: EPA EPA
"Phelps ostaja največji športnik vseh časov. Nastopal je na štirih olimpijskih igrah, jaz na dveh, ima 18 zlatih medalj, jaz devet, dve srebrni, jaz eno, in dva brona, jaz pa enega. V primerjavi z mano je vse dosežke podvojil, a vedeti je treba, da mu je to uspelo praktično na treh igrah, saj je na prvih ostal brez medalje," je še dejal Spitz.

Vsekakor pa je Spitz pokazal tudi razumevanje za Phelpsove težave, ko je bil slednji pol leta suspendiran zaradi vinjenosti in se je na tekmovanja vrnil šele v prejšnjem tednu. Tudi Spitz namreč ni nepopisan list, saj se je zaradi vožnje pod vplivom alkohola v medijih znašel kar dvakrat, slikali so ga tudi pri kajenju marihuane: "Težko je biti Michael Phelps. Kot vsak mlad človek se tudi on uči iz lastnih napak in v sebi ima veliko pozitivnega. Vedeti je treba, da je stalno izpostavljen žarometom in da je ves čas pod velikim pritiskom."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.