Šport
12 ogledov

Šport postaja preveč nevaren

Noah Welch se je odločil, da bo pripomogel k večji varnosti na športnih igriščih Žurnal24 main
Vrsta ameriških športnikov se je odločila, da bodo po smrti darovali možgane v znanstvene namene. Cilj raziskovanja je ugotoviti, kako nevarne so v resnici športne poškodbe glave.

Šestnajst ameriških športnikov se je odločilo, da bo darovalo svoje možgane za raziskovalni program, ki bo preučeval dolgoročne posledice pretresov možganov. Študijo bosta vodila Nowinskijev inštitut športne zapuščine (SLI) in bostonska univerza za medicino. "Naš glavni cilj je, da se bodo ljudje o pretresu možganov pogovarjali resno. To pomeni tudi to, da bodo športniki morali z igrišča, ko jih to doleti, in da bodo odgovorni poskušali najti načine, ki bi preprečili takšne poškodbe," je pojasnil nekdanji poklicni rokoborec in igralec ameriškega nogometa Chris Nowinski.

 
 

Vsakega zdravnika, ki pretresa možganov ne povezuje z dolgoročnimi učinki na zdravje, je lahko sram.

Ted Johnson

 
Med tistimi, ki so se odločili po smrti darovati možgane, so med drugimi tudi nekdanji igralci iz lige NFL Ted Johnson, Frank Wycheck, Isaiah Kacyvenski in Ben Lynch, hokejist Noah Welch, ki je lani igral v ligi NHL v dresu Floride, in nekdanja ameriška nogometna reprezentantka Cindy Parlow. "Nikomur mi ni treba dokazovati, da je nekaj narobe z mojim zdravjem. Nisem maščevalen in ne bom vstal iz groba ter se znesel nad ligo NFL. Toda vsakega zdravnika, ki pretresa možganov ne povezuje z dolgoročnimi učinki na zdravje, je lahko sram," je dejal 35-letni Johnson, nekdanji branilec moštva New England Patriots, ki ima težave s spominom in z depresijo. To naj bi bila po besedah Johnsonovega nevrologa posledica večkratnih pretresov možganov v obdobju med letoma 2002 in 2005.

Nowinski želi zavest o nevarnosti pretresov prenesti tudi v šole, kjer so ga še pred nekaj leti zavrnili, češ da bo s tem le prestrašil otroke. Toda od takrat dalje je dosegel napredek, saj tudi v otroških ligah jemljejo takšne poškodbe bolj resno. Prav tako pa pričakujejo, da bo SLI v naslednjih dneh objavil poročilo o tem, da so ob obdukciji nekdanjega branilca ekipe Houston Oilers Johna Grimsleyja našli takšne poškodbe na možganih, ki so značilne za boksarje. Grimsley, ki je februarja naredil samomor, je bil že peti nekdanji igralec ameriškega nogometa, na čigar truplu so našli po "boksarsko" poškodovane možgane. Pred njim so s podobnimi poškodbami umrli Andre Waters, Mike Webster, Terry Long in Justin Strelczyk. Sicer pa liga NFL izvaja svojo raziskavo o posledicah pretresov možganov, predstavnik tega tekmovanja Greg Aiello pa je dejal, da bodo izsledki znani leta 2010.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.