Šport
22 ogledov

Šport pustil na suhem

Zakaj so si premislili in ali denarja nimajo zaradi sofinanciranja Stožic, bodo Žurnal24 main
Sofinanciranje. Država naj bi denar nakazala maja, a si je zadnji hip premislila. "Ta denar bi potrebovali kot Sahara vode, saj smo računali, da bo maja prišel, zdaj ga pa ne bo," pravi Matija Vojsk s SZS.

Država si je tik pred zdajci premislila o financiranju športa in bo vsaj nekaterim zvezam povzročila likvidnostne težave. V torek so jim z ministrstva za šolstvo in šport poslali obvestilo, da jim denarja za izvajanje letnega programa športa ne bodo nakazali maja za vse leto, kot je bila praksa, ampak da bodo naknadno plačevali že izvedene programe.

“To je padlo z neba”
“To je padlo z neba. Objavili so razpis, na katerega smo se prijavili, ga razveljavili, potem je sledil nov razpis, prejšnji teden smo jim tako kot prejšnja leta poslali podpisano pogodbo in zahtevek, zdaj pa so se odločili, da bo drugače,” je šokiran direktor Atletske zveze Slovenije (AZS) Boris Mikuž. AZS od države dobi približno 300 tisoč evrov od 1,3 milijona evrov težkega proračuna. Mikuž ocenjuje, da bodo lahko programe kljub temu izvedli, a priznava, da ga skrbi.

Plačila se bodo zamaknila
“Ta denar bi potrebovali kot Sahara vode, saj smo računali, da bo maja prišel, zdaj ga pa ne bo. Toliko bolj, ker smo med sezonama in drugih prilivov skoraj ni,” pravi Matija Vojsk, direktor Smučarske zveze Slovenije. Ta od države sicer dobi približno milijon evrov od skupno skoraj desetmilijonskega proračuna. “V še večjih likvidnostnih težavah bomo! Ta ukrep pomeni zamik prilivov, zato se bo zamaknila večina obveznosti do dobaviteljev, športnikov in drugih. Razumem državo, da želi večji nadzor, ampak padlo bo po meni in mojih kolegih. Lepo se je slikati s tekmovalci, ko so uspešni, da pa ni denarja, jim bom moral razložiti jaz,” razlaga Vojsk.

Neuradno je slišati, da športu ne bo uspelo počrpati vsega denarja, že zato, ker je treba zahtevke oddati do konca novembra. Pa tudi za nadzor bo potrebnih več ljudi, kar pomeni, da bo manj denarja ostalo za program. “Bomo pa birokrate poslali na igrišče,” je cinično pripomnil predsednik ene od športnih zvez.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.