Šport
164 ogledov

Športna loterija (za zdaj) še ne gre v prodajo

športna loterija Reševalni pas/Twitter
Obe vlogi za vstop v lastništvo Športne loterije sta bili umaknjeni, je objavilo ministrstvo za finance. To je zato ustavilo postopek odločanja o izdaji soglasij za pridobitev deleža v tem edinem ponudniku športnih stav v državi.

S tem se očitno vsaj za zdaj končuje zgodba o prodaji Športne loterije, ki je zadnje tedne odmevala v javnosti.

Po pisanju portala Necenzurirano naj bi se za monopolista na domačem trgu športnih stav zanimalo britansko podjetje Entain, eden največjih spletnih ponudnikov iger na srečo, ki ima v lasti blagovne znamke Bwin, Sporting Bets in Party Poker. Posel je Entain želel izpeljati skupaj z nekaterimi najbogatejšimi češkimi poslovneži, ponujal pa naj bi od 50 do 60 milijonov evrov.

Drugi interesent naj bi bila medtem romunska igralniška skupina Superbet, ki deluje v desetih evropskih državah, po pisanju Necenzurirano naj bi bila njihova ponudba še nekoliko višja.

O prodaji so razmišljali Olimpijski komite Slovenije, Nogometna zveza Slovenije in Smučarska zveza Slovenije, ki imajo skupaj večinski, 57-odstotni delež, v Športni loteriji. Razlog za razmišljanje o prodaji naj bi bila tveganja, povezana z odpiranjem trga športnih stav v Sloveniji.

Na olimpijskem komiteju so v začetku meseca zapisali, da je ponujena cena dobra, vendar pa da prodaje ne bo brez zavez kupca o nadaljnjem financiranju in razvoju slovenskega športa. To je bila tudi glavna izražena skrb predstavnikov države pri tem načrtovanem poslu. Obenem so se bili v olimpijskem komiteju pripravljeni ideji o prodaji odreči, če se država zaveze k ohranitvi monopola na trgu športnih stav.

Država sama sicer ne more odločiti o tem, ali se zveze odločijo prodati Športno loterijo, ki prek transferjev v Fundacijo za šport financira slovenski šport. To so danes zapisali tudi na ministrstvu za finance. "Minister za finance ne sprejema odločitev o tem, ali bodo lastniki Športne loterije prodali svoje deleže, temveč je to odločitev, ki jo sprejme lastnik sam," so navedli.

Ministrstvo je v postopek odločanja vključeno kot izdajatelj soglasja k nameravanemu poslu. Minister ima namreč na podlagi določil zakona o igrah na srečo pristojnost odločanja o vlogi interesenta za pridobitev soglasja k nakupa deleža. V tem postopku po zakonu odloča na podlagi več kriterijev, določenih v tretjem členu zakona.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.