Šport
9 ogledov

Športnika leta sta Dejan in Tina

Športnik leta 2010
1/22
Žurnal24 main
Dejan Zavec (218 glasov) in Tina Maze (309) sta najboljša slovenska športnika leta 2010 po anketi Društva športnih novinarjev Slovenije. Med ekipami slavje nogometne reprezentance (72).
Tina Maze, najboljša je bila že leta 2005, je na slovenskem prestolu nasledila Petro Majdič, ki je v teku na smučeh na OI v Kanadi kljub padcu in hudim težavam z zdravjem osvojila bronasto olimpijsko medaljo. Majdičeva je bila s 238 točkami letos druga, tretja pa judoistka Lucija Polavder (45 točk). Slednja je le za dve točki prehitela svojo judoistično kolegico Rašo Srako Vuković (43).
Vrstni red - moški
1. D. Zavec 218 glasov

2. Anže Kopitar 97
3. Valter Birsa 45
4. Jure Meglič 40
5. Peter Kauzer 39
6. Klemen Bauer 38
7. Jani Brajkovič 37
8. Jaka Lakovič 35
9. Peter Mankoč 32
10. Robert Kranjec 29
Zavec je bil več kot sto točk pred drugimi športniki, drugi je bil član hokejske ekipe Los Angeles Kings Anže Kopitar (97), tretji pa nogometaš Valter Birsa (45). Glasove je dobilo 21 športnikov, razlike zaradi dobre bere na mednarodnem prizorišču pa so bile od tretjega mesta nazaj zelo majhne. Med ekipami so bili za nogometaši člani košarkarske reprezentance Slovenije (20) in odbojkarji ACH Volley (17). Glasovalo je skupno 154 članov DŠNS. Priznanje za fair play je letos prejel Birsa.


DŠNS je najboljše športnike sezone razglasilo na tradicionalni prireditvi Športnik leta v sredo, 22. decembra, ob 20. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Uro in pol pred tem je Danilo Türk, predsednik Republike Slovenije, v predsedniški palači sprejel najboljše športnike države in goste.

Vrsti red - ženske
1. Tina Maze 309 glasov
2. Petra Majdič 238
3. Lucija Polavder 45
4. Raša Sraka-Vuković 43
5. Teja Gregorin 15
DŠNS je prireditev Športnik leta 2010 v samostojni Sloveniji pripravilo 20., skupno pa je bila to že 43. razglasitev. DŠNS jo je tudi letos organiziral z Olimpijskim komitejem Slovenije (OKS) in z ministrstvom za šolstvo in šport ter Radiotelevizijo Slovenije, ki je prireditev neposredno prenašala. OKS, ki je skupaj s Fundacijo za financiranje športnih organizacij, Uniturjem, Športno loterijo Slovenije in Pivovarno Laško tudi denarno podprl prireditev, je ob tej priložnosti podelil tudi najvišja priznanja v neolimpijskem letu.
Ekipni športni:
1. Nogometna reprezentanca Slovenije 72 glasov
2. Košarkarska reprezentanca Slovenije 20
3. ACH Volley 1
Prireditev je vodila radijska novinarka Uršula Majcen, pogovore z nagrajenci pa so povezovali športni novinarji. Za glasbeno kuliso so poskrbeli Big band Dobropoljski orkester mladih (DOM) pod vodstvom Braca Doblekarja in pevka Nina Strnad. Za boljšo voljo sta poskrbela komika Mladen Pahovič in Klemen Bučan. Na družabnem srečanju po prireditvi je goste zabavala skupina Mad Dog. Priznanja DŠNS za najboljše športnike je, tako kot vsa v zadnjem desetletju, izdelal priznani akademski slikar Janez Mišo Knez. Poleg Pivovarne Laško sta na družabnem delu sodelovala tudi vinarja Klet Bistrica in Frešer vina.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.