Šport
69 ogledov

Spoštovanje da, strah ne

jerman_kitzbuehel_action_main Žurnal24 main
"Strah ni prisoten, prav gotovo pa progo bolj spoštujem kot ostale," je v napovedi pred smukom v Kitzbühlu, ki marsikateremu smukaču pomeni vrhunec sezone, dejal najboljši slovenski smučar v zadnjih letih Andrej Jerman.

Tržičan Andrej Jerman, ki na Streifu v smukaški preizkušnji še ni osvojil točk, z razlogom optimistično pričakuje nastop. Na prvem treningu je bil 12., na drugem že deveti. Petelinji greben je letos že zahteval davek. V torek sta jo skupila domači predtekmovalec Patrick Hinterseer (poškodba hrbtenice) in Čeh Ondrej Bank (zlom golenice), dan pozneje pa se je poškodoval še domačin Andreas Buder (zlom noge). Med favorite je treba šteti Američana Bodeja Millerja, Švicarja Didierja Cuchea in Didierja Defaga ter seveda domačega matadorja Michaela Walchhoferja. V nedeljo bo v Kitzbühlu še slalom, slovenski adut pa bo Bernard Vajdič. Lani je preizkušnja zaradi toplega vremena namreč odpadla, letos je bilo nekaj dvomov, toda vse je nared za spektakel.

Križajeva najuspešnejša sezona je bila 1986/87, ko je z osvojitvijo malega slalomskega kristalnega globusa v takrat še domačem Sarajevu (na sliki) ponovil dosežek Roka Petroviča eno leto poprej. © BOBO

 
Na spektaklu v Kitzbühlu tokrat ne bo našega nekdanjega šampiona Bojana Križaja , ki se preizkušenj na tem avstrijskem prizorišču spominja takole: "Kitzbühel ob Wengnu in morda Madoni di Campiglio sodi med največje preizkušnje. Zagotovo ima svojo težo." Križaj, ki je v Kitzbühlu pred 21 leti osvojil svojo zadnjo zmago v svetovnem pokalu (25. januarja 1987 je bil najboljši v slalomu, skupno ima osem slalomskih zmag), se še dobro spominja spektakularnega padca na smuku leta 1981. Takrat jo je odnesel z zlomljenim nosom: "Če znaš voziti smuk , ni težav. Če pa ne znaš, kot ga jaz nisem znal, pa je lahko to zelo boleče (smeh). Bistveno več bi se moral ukvarjati s smukom, da bi lahko nastopal na tako težkih progah. Takrat sem nastopil samo zaradi kombinacije." In kdo so na sobotni tekmi favoriti: "Ravno take težke proge ustrezajo povprečnemu vsestranskemu smučarju. Na kakšnih lažjih progah, ko je dejansko potrebno 'vodit' smučko, so v prednosti specialisti, tu pa pride do izraza splošno smučarsko znanje."  Križaj torej v Kitzbühel letos ne gre, potrdil pa je, da se bo v torek udeležil nočnega slaloma v Schladmingu .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.