Šport
2063 ogledov

Sprememba načrta je odlična priložnost za nov začetek

Toyota Miro Cerar
"Če se bomo vsi skupaj s trenutno krizo soočili na športen način, bomo na koncu zagotovo vsi zmagovalci," pravi.

Miroslav Cerar je legenda slovenskega športa. Je eden izmed le šestih slovenskih olimpionikov, kot rečemo tistim športnim asom, ki so jim okoli vratu obesili zlato olimpijsko medaljo. Skupaj z dvema zlatima in eno bronasto olimpijsko medaljo si je na velikih tekmovanjih prislužil kar 50 odličij. Z nami je delil, kaj je danes njegova sreča, kako pomemben je športu v devetem desetletju življenja in še marsikatero življenjsko modrost, ki lahko pomaga tudi vam.

Toyota | Avtor: Miro Cerar Miro Cerar
Poštenost, tovarišto, fair play

Miro Cerar namreč ni legenda le zaradi vseh kolajn in naslovov. Je poosebljenje bistva olimpizma, ki ga sestavljajo poštenost, tovarištvo, fair play. Predvsem pa tak ni bil le v športnih arenah, temveč na vseživljenjskem prizorišču. Vzporedno z bleščečo športno kariero je namreč opravil študij prava, pri čemer se ni prav nič opiral na športno zlatnino.

V športu se je namreč naučil, da bližnjice ne obstajajo, zato je vedno spoštoval pravila in dogovore. Miroslav Cerar je mož, ki je že kot otrok našel svoje bistvo in ga tudi več kot uspešno pozlatil. Tudi zato je danes tako izjemen ambasador blagovne znamke Toyota, s katerimi deli številne olimpijske vrednote.

Vedno znova poudarja, da mu je prav šport dal tisto nujno potrebno dozo discipline in sistematike, ki sta mu tudi kasneje v življenju prišla še kako prav. Tudi v času, ko s konjem z ročaji nista bila več tako uigran tandem, je šport ostal njegov zvesti spremljevalec.

"Igral sem tenis, tekel, vozil kolo, s prijatelji smo brcali nogometno žogo ... Zanimivo pa je, da sem se še najmanj posvečal gimnastiki, saj je prav dolgotrajno ukvarjanje z njo na mojem telesu pustilo kar nekaj posledic. Zaradi potrganih ramenskih vezi že kar nekaj časa na žalost ne morem izvajati niti sklec, kaj šele kakšnih bolj kompleksnih gimnastičnih vaj," razlaga danes enainosemdesetletni olimpionik.

Kljub temu pa je v zadnjem času zaradi težav  s srčnim popuščanjem moral omejiti svoje telesne aktivnosti: "Kljub temu da sem lani zakorakal v svoje deveto desetletje, se zavedam, da je fizična aktivnost še kako pomembna za ohranjanje vedrega telesa in duha. Telovadba in hoja sta odlični sredstvi za vzdrževanje dobrih misli in nenazadnje tudi mišice držita pokonci," še dodaja.

Tega se drži tudi v času koronavirusa

In tega se drži tudi v času, ki ga je zaznamoval koronavirus. 

Vsi se še toliko bolj zavedamo, kako pomemben za vsesplošno odpornost je močan imunski sistem. Če se bomo vsi skupaj s trenutno krizo soočili na športen način, bomo na koncu zagotovo vsi zmagovalci. Šport je namreč že od nekdaj odlično zdravilo. V dneh, ko nas vse nekoliko hromi korona, se tudi sam soočam s številnimi izzivi. Če se slučajno zalotim, da bi se lahko nekoliko polenil, se takoj spravim v pogon. Ker sprememba načrta je odlična priložnost za nov začetek. 

Miro Cerar

Ker je po naravi optimist, tudi v teh težavnih časih v prihodnost zre z zvrhano mero vedrine: "Ta čas lahko izkoristimo za sebe, iz njega se lahko nekaj naučimo. Lahko se ozremo sami vase, se pogovorimo s sabo in premislimo, ali smo v preteklosti res vedno vlekli prave poteze. Morda smo v zadnjih desetletjih živeli preveč hitro, se premalo posvečali pristnim človeškim stikom. Mogoče lahko nove razmere razumemo tudi kot priložnost, da vse skupaj popravimo in da na novo postavimo svoje vrednostne sisteme."

Pravi, da svojo srečo išče tudi v naravi. Skoraj vsak trenutek izkoristi, da se lahko zapelje nekam, kjer ga spokoj narave osreči vsakič znova. "Tam združim prijetno s koristnim. In nenazadnje potešim tudi svojo potrebo po vozniškem užitku. Za volanom svojega športnega terenca Toyota RAV4 namreč izjemno uživam. Vsakič znova me začudi, ko spelje v popolni tišini. Njegova vožnja je mirna kot pesem. Glede na to, da se skoraj vsak dan iz Grosuplja peljem v Ljubljano, me preseneča, kako redko moram zaviti na bencinsko črpalko."

To je posebne vrste sreča, ki jo poznajo le lastniki hibridnih vozil Toyota.

Toyota RAV4 | Avtor: Toyota RAV4 Toyota RAV4