Šport
16 ogledov

Sprint Petacchiju, Brajkovič padel

Potem ko se je vrsta kolesarjev zložila je sprint etape dobil Petacchi. (Foto: R Žurnal24 main
Alessandro Petacchi je dobil ciljni sprint prve etape (223,5 km) kolesarke dirke po Franciji. V sprintu so se zgodili trije množični padci, med tistimi, ki so pristali na zadnji plati je bil tudi Jani Brajkovič.

Sam sem se znašel v središču padca. V zadnjem kilometru sem bil sicer povsem v ospredju. Nato pa enostavno nisem mogel zavreti, kajti nenadoma sem se znašel na tleh. Bilo je kot na drsalnici.
Jani Brajkovič

36-letni Italijan Alessandro Petacchi je dobil ciljni sprint prve etape (od Rotterdama do Bruslja) slovitega Toura. Zanj je to že 155. zmaga v karieri. Avstralec Mark Renshaw je bil drugi, Norvežan Thor Hushovd pa tretji. V sprintu so se zgodili kar trije množični padci, med drugim sta bila na tleh dva izmed favoritov za končno zmago Britanec Mark Cavendish in Švicar Fabian Cancellara, ki je v soboto dobil prolog. "Etapa je bila zelo nervozna, sam cilj pa je bil norišnica. To je bil popoln kaos. Ničesar nisem mogel storiti. Kar močno sem se udaril ob pristanku na trda tla, ta asfalt bom še močno čutil tudi v nadaljevanj," je dejal Cancellara. Kljub vsemu je ostal v rumeni majici vodilnega. Ohranil je deset sekund prednosti pred Nemcem Tonyjem Martinom, Britanec David Millar na tretjem mestu v skupnem seštevku ima dvajset sekund zaostanka za vodilnim. Kolesarsko karavano v ponedeljek čaka še ena belgijska tura, in sicer več kot 200-kilometrska etapa do Spaja.

Prva favorita za zmago na Elizejskih poljanah Američan Lance Armstrong in Španec Alberto Contador sta brez padca etapo končala v glavnini kolesarjev. Od štirih Slovencev je bil na 53. mestu najboljši Kristijan Koren, 54. je bil Simon Špilak, Petacchijev moštveni kolega, 59. je bil Grega Bole. Jani Brajkovič pa je zasedel 182. mesto, v skupnem seštevku je ostal 13. Med padlimi je bil tudi Brajkovič."Tako je, ko vsi maksimalno motivirani rinejo v ospredje, da bi se izognili padcu. Sam sem se znašel v središču padca. V zadnjem kilometru sem bil sicer povsem v ospredju. Nato pa enostavno nisem mogel zavreti, kajti nenadoma sem se znašel na tleh. Bilo je kot na drsalnici," "Pričakoval sem spektakel, a ne takšnega, kot smo mu bili priča na cestah Nizozemske in Belgije. Špalir je bil dolg več kot 200 kilometrov, po nekaterih ocenah pa si je etapo ogledalo več kot poldrugi milijon ljudi. Nevarnost pa ne preži le v karavani, ampak tudi ob cesti. Še zlasti nevarni so gledalci, ki hočejo na vsak način narediti fotografski posnetek in rinejo na cesto. Opazil pa sem, da so nevarne tudi mlade mamice z vozičkih z otroci v rokah," je povedal o kaotičnem razpletu. je opisal uvodno etapo Brajkovič.

 

Tour, 1. etapa (Rotterdam - Bruselj, 223,5 km):

 

1. Alessandro Petacchi (Ita/Lampre) 5:09:38
2. Mark Renshaw (Avs/HTC-Columbia) isti čas
3. Thor Hushovd (Nor/Cervelo) isti čas
4. Robbie McEwen (Avs/Katjuša) isti čas
5. Matthieu Ladagnous (Fra/FdJeux) isti čas
...
53. Kristijan Koren (Slo/Liquigas) isti čas
54. Simon Špilak (Slo/Lampre) isti čas
59. Grega Bole (Slo/Lampre) isti čas
182. Janez Brajkovič (Slo/RadioShack) +3:14

Tour, skupni vrstni red:

 

1. Fabian Cancellara (Švi/Saxo Bank) 5:19:38
2. Tony Martin (Nem/HTC-Columbia) +0,10
3. David Millar (VBr/Garmin-Transitions) +0,20
4. Lance Armstrong (ZDA/Radioshack)  +0,22
5. Geraint Thomas (VBr/Sky) +0,23
6. Alberto Contador (Špa/Astana) +0,27
...
13. Janez Brajkovič (Slo/RadioShack) isti čas
30. Kristijan Koren (Slo/Liquigas) +0,42
126. Simon Špilak (Lampre) +1,10
141. Grega Bole (Slo/Lampre) +1,14

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.