Šport
27 ogledov

Srbi prebudili leva v Špancih: s plus 30 v polfinale!

Španija Italija
1/34
Saša Despot
Aktualna evropska prvakinja Španija je na prvi četrtfinalni tekmi evropskega prvenstva v košarki ponižala Srbijo (90:60). Zvečer še obračun Slovenije in Francije.

Španci so takoj ohladili številčne navijače Srbije v Stožicah in prvi četrtfinale odprli silovito – s trojkama Joséja Calderóna in Rudyja Fernándeza so povedli kar z 8:0. Niso minile še niti štiri minute, ko je Víctor Claver po hitrem protinapadu zabil že za 10:2 in Dušan Ivković je vzel prvo minuto odmora.

Kljub temu, da je tekmo začel tudi vprašljivi Nemanja Nedović, mlada srbska ekipa nikakor ni našla odgovora in po novi trojki Fernándeza zaostala s 2:15. "Orli" nikakor niso mogli doseči točke iz igre in zadeli zgolj par prostih metov. Prvih deset minut se je ob 13 točkah neustavljivega Fernándeza končalo z neverjetnim rezultatom 21:5.

Prednost že tudi do 40 točk

Ko je na klop sedel Marc Gasol, so se Srbi vsaj malenkostno uspeli približati, a je bila trojka Danila Anđušića v uvodu v drugo četrtino zgolj pesek v oči. Španci so še naprej izjemno zadevali izza črte, medtem ko je Srbom težave povzročalo že izvajanje avta. Za nameček se je razigral tudi bradati Sergio Rodríguez, na semaforju je bilo dve minuti pred polčasom že 43:17.

Toda Španci se niso ustavili. Drugi polčas je prinesel nove rekorde in prednost s +30 ob izjemnem metu aktualnih prvakov za tri točke (11/18). Srbski privrženci so dokončno izgubili upanje pri 40 točkah zaostanka (69:29), ko so svojim ljubljencem že po dobrih šestih minutah nadaljevanja obrnili hrbet s prvimi žvižgi.

Krstić obsedel, Gasol spočit

Srbi so v zadnjo četrtino krenili z nekaj manjšim zaostankom (39:73), a so kamere takrat nemočnega Ivkovića že ujele, kako je z varovanci govoril le še o reševanju ponosa. Veliko jim ga ni uspelo rešiti, čeprav je po trojki Nemanje Krstića pet minut pred koncem razlika po dolgem času le padla na manj kot 30 točk, a se je pri okroglih 30 na koncu tudi ustavila. 

Španci so v četrtfinalu pokazali verjetno najboljšo predstavo, medtem ko je mlada srbska ekipa (najizkušenejši Nenad Krstić je bil povsem neviden in v drugem polčasu praktično ni igral) povsem pogorela. Zdaj ji ostaja le še boj v razvrstitvi od petega do osmega mesta, ki bo dal potnika na SP. Pred polfinalom je španski selektor Juan Antonio Orenga tudi dodobra spočil Marca Gasola, ki je odigral vsega 22 minut.

"Morda je končna razlika realna, morda pa tudi ne," je po hudem debaklu dejal Raško Katić. "Doživeli smo pravo lekcijo, ki pa jo moramo čim prej pozabiti, saj nas že jutri čaka pomemben dvoboj v boju za svetovno prvenstvo. Ne smemo se prepustiti malodušju in zavreči treh mesecev trdega dela v pripravljalnem obdobju."

(Srbija - Španija) Bogdan Bogdanović Marc Gasol EuroBasket Stožice Ljubljana | Avtor: EPA EPA

Gre se za mundial

Po točno dveh tednih in 78 odigranih tekmah se za osem najboljših ekip začenjajo odločilni boji za kolajne. Zmagovalci četrtfinalnih dvobojev se bodo uvrstili v polfinale, poraženci pa bodo igrali tekme za razvrstitev od petega do osmega mesta.

Medtem, ko se bodo boljši v petek potegovali za odličja, tudi poražencem ostane izziv – prvih šest ekip, če bo med njimi tudi Španija, pa sedem, se bo uvrstilo na naslednje svetovno prvenstvo 2014 v Španiji.

V primeru večerne zmage bo Slovenija v polfinalu igrala v petek ob 21. uri proti zmagovalcu Španiji, sicer pa jo tekma za razvrstitev od petega do osmega mesta čaka že v četrtek ob 14.30 proti poraženki prvega četrtfinala Srbiji.

EP v košarki, četrtfinale, rezultati:

Srbija : Španija 60:90 (5:21, 18:27, 16:25, 21:17)
Anđušić in Katić 11 točk, Mičić 8; Rodríguez 22, Fernández 19, Claver 9

Ob 21.00:
Slovenija – Francija

Četrtek ob 17.45:
Hrvaška – Ukrajina

Ob 21.00:
Litva – Italija

Komentarjev 7
  • dragec 08:14 19.september 2013.

    Haj, ...Skott, zastave visijo v Velenju, Celju, na Jesenicah, za Ljubljano, da ne govorim. Mogoče si jo mtudi ti postavil na polovico droga..ha---ha...ha

  • dragec 08:12 19.september 2013.

    Vladek, ti si res bolan, mogoče je tudi tu kriv tvoj JJ, nima rad Srbe in tu so Srbi občutili veliko krivdo. ha ...ha..ha

  • vladek 07:47 19.september 2013.

    JJ je kriv